Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114166 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #135 poslato: 15. Januar. 2016. / 12:53:31 »
Ok. Ima smisla. Pokrivanje duzeg perioda oblacnih dana ili hladovine. rfcdvb

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
  • Dužina: 10m
« Odgovor #136 poslato: 15. Januar. 2016. / 19:48:47 »
Ok. Ima smisla. Pokrivanje duzeg perioda oblacnih dana ili hladovine. rfcdvb

Ama 140A je apsolutno nedovoljno.Ja imam 400A i kada sam a uvek sam u hladovini posle nekoliko dana mora agregat. Pa frizider je 20% potrosnje plovila a 80% ukupne potrosnje je nocu .

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #137 poslato: 15. Januar. 2016. / 21:21:28 »
Nemoguce je da si tokom celog dana u hladovini. Imas bar 2-3 sata Sunca pa makar izjutra ili u sumrak. Verovatno imas malo snage u panelima ili startne akumulatore koji se brzo "trose", ili los polozaj panela pa ih Sunce iz polozaja koji zauzmes ne osvetljava. Mi, u nasem delu Save nemamo nigde takvu hladovinu i bilo gde da smo imamo veci deo dana Sunce. Cinjenica je da je u toku 24 sata frizider najveci potrosac a da nocu samo dodajes nove potrosace. Na kraju krajeva, nemoguce je obezbediti energije za duzi boravak bez ikakve dopune. I 10.000Ah bi bilo malo. I tada bi u toku boravka na vodi morala nekakva dopuna, bilo agregat bilo solarni paneli, bilo vetrenjace. Mora se negde dobiti, negde izgubiti. Ili hladovina i agregat ili Suncani prostor i brsplatna dopuna akumulatora, da bi se imalo struje na brodu za hladno pice i cuvanje hrane (pored ostalih neophodnih potrosaca).
Ja ovu temu vidim kao pricu o najjeftinijoj i najefikasnijoj varijanti koriscenja frizidera na brodu kako bi se omogucilo cuvanje sveze hrane i rashladjivanje pica radi osvezenja u vrelim danima, a ne kao polemiku koliko nam je akumulatora i energije potrebno. Naravno, nama sa skromnim kabinasima je dovoljno 140Ah dubokopraznecih akumulatora jer pored frizidera imamo samo LED rasvetu, radio, poneko TV, poneko kompjuter, razne pumpe koje se pale po potrebi......pa i nemamo neke potrosace. Oni sa velikim, ozbiljnim ladjama imaju kompletnu kuhinju sa mikrotalasnom pecnicom, bojler na struju, zimi grejanje koje trosi struju (najcesce motori ventilatora koji rasprsuju toplotu kao webasto grejaci. Ne mislim na elektro grejace) i naravno da njima treba mnogo vise energije.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
    • NEMO
« Odgovor #138 poslato: 16. Januar. 2016. / 11:31:14 »
Naravno da sam u hladu tokom cekog dana. Ja pricam o komotnom koriscenju plovila u situacijama kada si na vodi sa porodicom. Kada sam sam solarne ploce mi nisu ni potrebne. Ali u drustvu zene i dece situacija se drasticno menja. Ako nesto na brodu postoji onda to treba i da se koristi. A kad se koristi onda to bas nije kao sto ti pricas. E onda ti je frizider najmanji potrosac.Evo ti banalan primer posto stalno potenciras LED: Nocu kad pecam ( a pecam svaku noc bar do 24h) ukljucim led trake 7m.(bocno i na krmi zbog raznih stvari da ti sad ne objasnjavam) Dal ti znas koliko trosi jedna led traka od 5m? Hoces ja da ti kazem ili ces da pogledas na netu? Koliko puta prosecna zena ili dete koristi toalet u toku 24h?  Ja hvala bogu pored zene imam jos troje  jhgf.  Pogledaj na netu i potrosnju za el. wc solju. Kad si vec na netu pogledaj i presostatska pumpa koliko potrosi, pa tv (koji u slucaju kad nism sam radi barem 6h dnevno) Radio ako te pogodi pesma zna da povuce ozbiljnu kolicinu struje, ako imas radio stanicu red je da bude ukljucena ( vidi na netu potrosnju). Inverter ventilatori razni punjaci telefona i laptopova isto potrose koji anpercic.. Osvetljenje mi je sve LED i ni jedna silalica nije jaca od 3w (ima ih bar 20-tak koje kude) ukljucena je trecina vecinu vremena. Amper po amper skupi se tu lepa cifra a nigde frizider ne pomenuh. Inace svi akumulatori su duboko prazneci a panela ima dovoljno...

PS. Kad sam sam struja mi ni ne treba (samo mamci za ribolov) ali nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina...

Van mreže zica

• NF clan
  • *
    • MASA
  • Brod tip: samo gradnja BOLE
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #139 poslato: 16. Januar. 2016. / 15:08:16 »
Naravno da sam u hladu tokom cekog dana. Ja pricam o komotnom koriscenju plovila u situacijama kada si na vodi sa porodicom. Kada sam sam solarne ploce mi nisu ni potrebne. Ali u drustvu zene i dece situacija se drasticno menja. Ako nesto na brodu postoji onda to treba i da se koristi. A kad se koristi onda to bas nije kao sto ti pricas. E onda ti je frizider najmanji potrosac.Evo ti banalan primer posto stalno potenciras LED: Nocu kad pecam ( a pecam svaku noc bar do 24h) ukljucim led trake 7m.(bocno i na krmi zbog raznih stvari da ti sad ne objasnjavam) Dal ti znas koliko trosi jedna led traka od 5m? Hoces ja da ti kazem ili ces da pogledas na netu? Koliko puta prosecna zena ili dete koristi toalet u toku 24h?  Ja hvala bogu pored zene imam jos troje  jhgf.  Pogledaj na netu i potrosnju za el. wc solju. Kad si vec na netu pogledaj i presostatska pumpa koliko potrosi, pa tv (koji u slucaju kad nism sam radi barem 6h dnevno) Radio ako te pogodi pesma zna da povuce ozbiljnu kolicinu struje, ako imas radio stanicu red je da bude ukljucena ( vidi na netu potrosnju). Inverter ventilatori razni punjaci telefona i laptopova isto potrose koji anpercic.. Osvetljenje mi je sve LED i ni jedna silalica nije jaca od 3w (ima ih bar 20-tak koje kude) ukljucena je trecina vecinu vremena. Amper po amper skupi se tu lepa cifra a nigde frizider ne pomenuh. Inace svi akumulatori su duboko prazneci a panela ima dovoljno...

PS. Kad sam sam struja mi ni ne treba (samo mamci za ribolov) ali nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina...
Pa kad toliko trošis struju koliko ti ode goriva kad motori ne rade a koliko kad rade? Pozdrav a ti i tvoji lepo uživali na lađi potrošnja nije bitna.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #140 poslato: 16. Januar. 2016. / 18:05:26 »
Struju na brodu, uobičajeno je, proizvodiš kada je najmanje trošiš. U plovidbi, dok se kupate ili sunčate...
Troši se kada ne može da se proizvodi. Nema sunca a generator je bučan. Dolazimo do toga da mora da se proizvodi i skuplja kad je to najisplativije. Skuplja se u akumulatorima. Moje mišljenje je da treba imati što više akumulatora i to kvalitetnih. Na njih treba baciti akcenat a sve drugo može i da se menja, kombinuje... To je i najveća investicija. Kako  i oni imaju vek trajanja, kvare se a i teški su za manipulaciju treba pogledati kako to drugi rade. Ja sam pogrešio i kupio 210 A 12V. U planu je proširenje ali to ću uraditi pametnije.
Treba kupovati akumulatore od 100 A ali 6V i pravilno ih vezati. Četiri puta lakši, ako neki i otkaže mnogo je manji trošak za zamenu...
Ko sad pravi konfiguraciju neka razmisli o tome. Cena je ista.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #141 poslato: 16. Januar. 2016. / 20:32:25 »
@Dule,
Nisam siguran da su 6V jeftiniji , a ni lakši. Našao sam ovo: Trojan TE35-GEL 6V 210Ah, 31 kg, 40.300 din.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
    • NEMO
« Odgovor #142 poslato: 16. Januar. 2016. / 22:30:08 »
Pa kad toliko trošis struju koliko ti ode goriva kad motori ne rade a koliko kad rade? Pozdrav a ti i tvoji lepo uživali na lađi potrošnja nije bitna.

Zico ne razumem kakve veze ima motor sa onim sta sam ja napisao? Ako si u obali ispod drveta logicno ne da ti motor ne radi. A sto se tice potrosnje koju sam opisao to je generalizovano i odnosi se na skoro sve koje ja znam a ne na moju porodicu koju sam uzeo za primer. uostalom sve sto sam napisao je plod iskustva a ne matematike.Mozes ti da sipas dizel a mozes i zejtin ali motor mora da potrosi koliko mu treba. 

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #143 poslato: 16. Januar. 2016. / 22:34:27 »
Novuse, sve sto si rekao u pravu si. Imamo samo razlicite uredjaje i to je to. Ja recimo imam akumulator 74Ah i to obican, startni i solar 20W (za sada, planiram prosirenje) i vec dve godine nisam dopunjavao akumulator na drugi izvor jer mi je tesko da ga vucem kuci a na camcu osim motora nemam drugi vid dopunjavanja. Inace, za sudoperu koristim plasticnu pumpu za pretakanje (tako je zovu) koju pokrece aku srafilica od 14,4V, za WC pumpu od auta za pranje farova, radio koji radi ceo dan, led rasveta (5x12dioda) i jedan obican reflektor na cijem senilu je izlepljeno oko 50 dioda. Frizider jos nemam, ali se usisivac na 12V cesto pali i iskreno, ne mogu da iznesem ceo dan ako je oblacno ili ne plovim da imam bar malo dopunjavanja. Ovaj akumulator mi koristi i za alnasovanje pa se tada desi da ne moze da zaalnasuje. Naravno, tada kanap u sake i paljenje na poteznicu. Inace ne idem na duzi boravak na vodi sam. Uvek je tu porodica ili zet ili sin sa svojim drustvom. Jos jedan ovakav akumulator ili jedan od 140Ah bi mi sa ovim potrosacima bio sasvim dovoljan.
A da, moja radio stanica je rucna i posto nema saobracaja ne palim je tako cesto (osim ako idem sa nekim ko takodje ima stanicu, pa da se ne dovikujemo). A sto se tice dopunjavanja iste, kad je suncan dan za par sati je full napunjena.
Znaci, sve zavisi od toga gde se nalazimo i kakvo nam je okruzenje. Rekoh vec, mi nemamo nigde da se zavucemo u hlad pa hteli, ne hteli, solari su uvek na Suncu. Ja, inace planiram umesto agregata da napravim dopunjavanje preko malog motora koji ce vrteti alternator jer u sustini jos uvek mi ne treba iverter i potrosaci na 220V.
Generalno, slazem se da je dobro imati sto vise akumulatora, ali mi je veci problem njihovo punjenje kad se isprazne nego manji akumulatori sa cescim dopunjavanjem. Razlog, ocigledan, manje struje a tim i manji punjaci su potrebni jer ako se pune sa 5A lakse cu to obezbediti nego 25 ili vise. Tu treba vec ozbiljnija, a tim i skuplja oprema.
U svakom slucaju, mislim da i jedni i drugi uzivaju na vodi. Video sam, a i doziveo, da sam uzivao sa obicnom sikljom kao i sa ovim sto sad imam, samo sto sada mogu duze da boravim i dalje da plovim. Na siklji nisam imao nista osim motora pa je odlazak na vodu bio pune ruke torbi sa hranom, picem..... a cim pocinje da se smrkava, nazad kuci. A sad, sednem u auto i idem na camac a tamo imam sve sto mi treba. Naravno, povremeno se dopunjavaju zalihe onoga sto je potroseno (kafa, pice, hrana, gorivo, ulje.....).
Verujem da ti imas jos manje briga kad podjes na camac od mene, ali svi imamo razlicite mogucnosti, potrebe, uslove.
Jedino oko cega smo se ovde slozili je da nam frizider treba. Svako je na svoj nacin doprineo objasnjenjima sta ima i sta misli da je potrebno pa oni koji nemaju (pa i ja) lako mogu da odaberu sebi najbolju kombinaciju.

zankiki

• Gost
« Odgovor #144 poslato: 16. Januar. 2016. / 22:42:42 »
Novus je malo odlutao od teme, jer smo pričali o konfiguraciji koja je dovoljna za frižider, a on otišao na to koje sve on potrošače ima na brodu. No, hajde, nije loše ni to znati.

Drugar mi ima 10-ak komada od 100Ah, jer mu je to u skladu sa potrošnjom plovila. Nije to tema, nego frižider.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
    • NEMO
« Odgovor #145 poslato: 16. Januar. 2016. / 23:05:46 »
Ama nije Novus nigde odlutao. Ja sam jos na pocetku napisao koliko je dovoljno za frizider. Ali vi sad pocinjete da razvijate neke teorije u stilu kako zbudziti frizider za 500e? Ja nisam pisao sta ja imam na camcu nego sta vecina od nas ima na camcu. I mislim da nije sva sreca u koriscenju camca ako imas hladno pivo.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #146 poslato: 17. Januar. 2016. / 00:07:48 »

Naravno da nije. Veća je sreća hladan Ledeni čaj. :)
Ili lubenica.
@Dule,
Nisam siguran da su 6V jeftiniji , a ni lakši. Našao sam ovo: Trojan TE35-GEL 6V 210Ah, 31 kg, 40.300 din.

Ukupno nisu ni jeftiniji ni lakši. Ali pojedinačno jesu. Ne moraš da tegliš 70 kg u komadu. Lakše je 2 puta po 30 a još lakše 4 puta po 18 kg.
Kad crkne veliki (210 A) moraš da daš preko 500 evra. Teško da će otazati sva četiri manja.Verovatno samo jedan. I tada daš oko 250 ili još bolje, manje od 200 za jedan od 100 A 6V.

http://www.akumulator-shop.rs/kategorije-proizvoda/stacionarne-baterije/exide-equipment-gel-za-solarne-aplikacije/exide-equipment-gel-es2400-12v-210ah-detaljno

http://www.akumulator-shop.rs/kategorije-proizvoda/stacionarne-baterije/exide-equipment-gel-za-solarne-aplikacije/exide-equipment-gel-es1000-6-6v-195ah-detaljno

Ali ovaj trojan je super kombinacija. Nije Gel ali može dobro da posluži.
http://www.akumulator-shop.rs/kategorije-proizvoda/stacionarne-baterije/trojan-battery/konvencionalna-tehnologija2013-05-22-12-35-072013-05-22-12-35-07_/trojan-te35-6v-245ah-c20-detaljno

zankiki

• Gost
« Odgovor #147 poslato: 17. Januar. 2016. / 08:11:42 »
Nešto je mala garancija na tog trojana, pogotovo sada kada većina na svoje premium brendove daje po 3-4-5 godina, a 2 godine je neki minumum minimuma.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Marina: Gradska
« Odgovor #148 poslato: 17. Januar. 2016. / 13:43:21 »
Danas ubodem na oglas Vibocold VB50 frizider sa normalim vratima, za kamion (bio u Volvu), 2006 god. 37l za 130e.
Potražim prvo na Internetu, nema ga nigde, fabrika iz Danske ima sajt (vibocold.dk) ali očigledno je da više nije u ponudi, došli novi modeli.

Odem da vidim, prilično olupan ali radi, termostat pozadi ima skalu od -30C do +30C, čovek kaže da ga je stalno držao na -3, par puta je okrenuo na niže i zaboravio, sve mu zaledilo.

Ono što je odlučilo kupovinu: kompresor Danfos BD35F i naravno svi prateći delovi  cvbgfd., baš ono što treba.
Ostaje ili da ga teram tako ili da idem na već opisanu soluciju prepravke kućnog firžidera.

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
« Odgovor #149 poslato: 18. Januar. 2016. / 18:35:26 »
Nista ne pipaj to je prava stvar moze i zamrzivac i friz

Korisni linkovi

Vodostaj