Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114126 puta)

0 člana i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

zankiki

• Gost
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #195 poslato: 14. Mart. 2016. / 09:16:58 »
Mislim da je ovaj inverter vrh, troši baš malo.
 Unload Current        <0.2A

http://www.aliexpress.com/item/New-Arrive-2000W-Power-Inverter-Pure-Sine-Wave-USB-DC-12V-24V-to-AC-220V-Solar/2005807657.html?spm=2114.01010108.3.90.howtUN&ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_5_10001_10002_10005_10006_10003_10004_62,searchweb201560_8,searchweb1451318400_6150

Samo da vam napomenem da ovaj inverter vuče (bez obzira šta piše na specifikacijama) 1A kad je no load. Znači, 24Ah na dan, samo da postoji.

Iako je prodavac tvrdio da to što ja merim nije no load, nego nešto drugo, aliexpress je vrlo brzo presudio u moju korist i vratio mi novac. Tako da mi je inverter ostao besplatno. Ni maximum mu nije 2000W, nego 1300-1400, ali sasvim lepo tera ubodnu, brusilicu, usisivač, aparat za kafu...

Ostavio sam ga da ga uključujem po potrebi kad mi zatreba nešto od ovih alata, a za redovnu upotrebu imam mali waeco od 300W koji u leru troši 0,15A i koji može da bude uključen po ceo dan...

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
« Odgovor #196 poslato: 11. April. 2016. / 22:28:21 »
...Inače, priključio sam frižider preko ampermetra, prvih par sekundi vuče 2-3 ampera, pa polako podiže prema 5, tako da nema priče o nekoj ogromnoj potrošnji. Moguće je da su ti kompresori na 12V pravljeni da ne povuku u startu mnogo struje. Ampermetar ima osigurač od 20A koji bi iskočio da toliku struju povuče u startu.

Evo i ja konačno priključio ovaj moj frižider iz kamiona (12V, 24V) električar mi završava struju pa je i to došlo na red. Montirao sam 2 banke akumulatora, za potrošnju ću imati oko 300 Amph (3 aku/100)) a startni je jedan od 65 Amph i on je samo za start.
Elem, odmah sam ga kontrolisao preko ampermetra i kod mene je bilo obratno, prvih par sekundi vuče oko 4,5 ampera a zatim ga obori na 2,5-2,7 i onda tako cucla. Ubacio sam 2 flaše vode, počeo je da ledi posle 3 sata što opet nije merilo jer je danas prohladno ali svejedno, oduševio me odmah. Napominjem da nisam radio nikakve prepravke, rešio sam da ga ostavim ovako ove godine jer mi je tih 35l sasvim dosta uz onaj plinski.
Doduše, termostat sam stavio na -10 (može do -30) što je nepotrebno, 0 je mislim dovoljno.

Planiram panele 3x100 pa ćemo da vidimo.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #197 poslato: 11. April. 2016. / 22:44:05 »

zankiki

• Gost
« Odgovor #198 poslato: 12. April. 2016. / 08:06:25 »
Ima ih sad nekoliko na oglasima, ali je to preskupo. Mene je cela avantura izašla 150E.
Videli ljudi da se traže, pa prave posao.

Tebi vuče tako malo pošto je podešen na najmanju snagu. Kod mene zbog frižidera od 110 litara vuče oko 4.5A.

Baš sam ga pre neki dan uključio da proverim, već oko 9 ujutru se napaja samo iz solarne ploče i ne vuče apsolutno ništa iz akumulatora. Za manje od sat vremena postigne -20 u komori, i 2 stepeni u frižideru. Jeste da je napolju bilo 15-20 stepeni, videćemo kako će se ponašati leti, ali sa obzirom da mu je pola dana dovoljna solarna, problema sa strujom neće biti.

Naravno, videćemo kako će se sve ponašati kad naidju oblačni dani.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #199 poslato: 12. April. 2016. / 09:07:42 »
Zar nije pametnije da vuče uvek iz aku, solar ih svakako puni pa puni?
Kako god, važno je imati dovoljno akumulatorske snage koji će prebroditi tih par dana oblačnog vremena.

zankiki

• Gost
« Odgovor #200 poslato: 12. April. 2016. / 10:01:38 »
Nije. Kad je akumulator skoro pun, solar ga (zbog čuvanja akumulatora) puni sa svega 10% snage, pa i manje.
Tu dolaziš u situaciju da solar može da da trenutno i 20A, a puni akumulator sa, recimo, 1A. Dok frižider sve to vreme vuče 5A.

Ja sam samo frižider povezao preko kontrolera, pošto je najveći potrošač i stalno radi.
Onda lepo kad se sunce digne, frižider se napaja direktno iz solara, a kontroler sa viškom struje dopunjava ono što je noću potrošeno. I frižider ceo dan ne drnda akumulator.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #201 poslato: 14. Jun. 2016. / 14:50:10 »
Malo po malo i ja napravih elektranu a sve zbog  dcfvb frižidera  tfrdx, sve ko velim da ne ostanem bez struje  uztgfdc.
Prvo su bili u planu 3x100W paneli, onda dođe nova isporuka a cene se sljuštile tako da sam uzeo 3x140W = ~400W ukupno!
Pri tome i dalje teram onaj frižider iz kamiona, testirao sam ga na postojećim akumulatorima (ukupno 300Amph) i u kombinaciji sa svim drugim potrošačima, može da izdrži ~30h bez punjenja istih.
Paneli se montiraju u narednih desetak dana pa ću onda imati pravu sliku mada električar kaže da slobodno mogu da ganjam još 1 takav frižider :)

zankiki

• Gost
« Odgovor #202 poslato: 15. Jun. 2016. / 13:04:35 »
Meni sa panelom od 250W radi bez problema frižider od 90 litara.

Od 8 ujutru pa do 18h, frižider radi isključivo na solarni panel, ne uzima ništa iz akumulatora, a ostaje i struje za dopunu akumulatora. Dnevna potrošnja pri temperaturama od 31-32 stepena je oko 50-60 Ah.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #203 poslato: 23. Jun. 2016. / 15:39:48 »
Možda je korisno imati i mali ledomat umesto puniti frižider gde uvek treba mesta, uključuje se po potrebi što uveliko smanjuje potrošnju struje a i on sam troši minimalno, doduše preko invertora. Po oglasima može da se nađe i za 100e.
Konzerve piva i dalje u klasičan frižider  cvbgfd

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #204 poslato: 01. Jul. 2016. / 19:44:21 »
E što se tiče firžidera na plin, on je konačno umreo. Pred novu godinu bio je na servisu u Polar klimi, oni ga kao sredili međutim od aprila kako ga koristim on hladi kilavo, skoro nikako. Okretao sam ga, probavao kojekakve trikove ali ni makac a sad neće uopšte.
Pošto mi je dosta te zanimacije rešavam se da ga prebacim na kompresor 220V pa na invertor.!. Zgodan mi je zbog dimenzija jer ulazi u ćošak gde treba, sandučar je pa će bolje držati hladno a po dimenzijama idealan je za piće.
Pozadi ima dovoljno mesta da sve stane (cevke, kompresor itd...) samo je pitanje kako će majstor izvesti prepravku, o tom potom.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
« Odgovor #205 poslato: 02. Jul. 2016. / 12:41:39 »
Zato ti ni ne ladi sto si ga nagurao u cosak...

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #206 poslato: 03. Jul. 2016. / 18:40:12 »
Onda je mnogo osetljiv ijuhzgf, ne bih baš da mu i persiram!
Njegovo je prošlo, vreme je za naprednju tehnologiju  shgfasy.

zankiki

• Gost
« Odgovor #207 poslato: 12. Jul. 2016. / 10:18:22 »
Mene je jedan plinski frižider zezao jer sam ga na plinsku bocu zakačio preko standardnog ventila na boci (nije to ventil, nego onaj regulator pritiska) koji je valjda standardno 0,25 bara, a svi ti stariji plinski frižideri su pravljeni da rade na 0,50 bara.

Jedva sam iskopao da kupim regulator na 0,5 bara, i kada sam njega stavio počeo je da hladi odlično, a do tada je bilo baš kao što ti kažeš kilavo.

Možda je tako i kod tebe.

Van mreže Goran123

• NF clan
  • *
    • Seka
  • Dužina: 7m
« Odgovor #208 poslato: 10. Oktobar. 2016. / 20:29:14 »
Pozdrav,
Uključujem se u ovu temu kao ne baš veliki poznavalac rashladnih sistema interesuje me da li bi ovi frižideri mogli da rade bez solarnih panela sa povremenim paljenjem motora i kolike mi snage treba inverter,da li treba da pude full sinusni inverter?
http://www.kupujemprodajem.com/Mali-frizider-37206418-oglas.htm?filter_id=820096
http://www.kupujemprodajem.com/Mali-frizider-37206418-oglas.htm?filter_id=820096
Ili možda nešto ovako
http://www.kupujemprodajem.com/Paco-frizider-12-220v-kamion-auto-vikend-38180704-oglas.htm
http://www.kupujemprodajem.com/frizider-12v-i-220v-37748062-oglas.htm

Šta mi vi preporučujete ?
Imao sam ranije electrolux plinski frižider ali sam ga izbaccio.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #209 poslato: 10. Oktobar. 2016. / 21:23:51 »
Gorane, za dobar rad bilo kog frižidera je neophodan inverter full sinus i dovoljno energije u akumulatorima. Ako često voziš dovoljno je 150Ah za rad frižidera u toku 24 sata (frižider od 80L, onaj manji). Inače, bez solara koji pune i kad nema Sunca (po dnevnoj svetlosti) moraćeš često da pališ motor kako bi održao akumulatore.
Isšitano u praksi.
Pozzzzzzzz

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika