Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114125 puta)

0 člana i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

zankiki

• Gost
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #165 poslato: 21. Januar. 2016. / 08:36:53 »
Jedino što sam siguran je da ovaj bd35f dovoljno jak. Stavlja se na frižidere do 150+50 litara (150 frižidera i 50 litara leda). Po defaultu se vrti na 2000 obrtaja, a podržano je i 2500, 3000, 3500...

Ovaj moj majstor se bez ikakvog ustezanja prihvatio da to odradi. Čak mi je rekao da su često i na klimama i na frižiderima koji su r600 ugrađivali kompresore r134 i da to radi bez ikakvog problema. Bitno je da se stavi isti freon koji traži kompresor. Nosim večeras ovo do njega, i da proveri da li je kompresor ispravan, pa ako jeste krećemo u akciju.

Obrnuta varijanta da se stavi kompresor r600 na sistem koji je predviđen za r134 je problematična jer je sistem predviđen za manji pritisak, pa se dešava da negde procuri.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
« Odgovor #166 poslato: 21. Januar. 2016. / 13:17:25 »
Sklon sam da se slozim sa ovim prvim majstorom pod uslovom da govori cinjenice.

Nažalost, do činjenica nismo stigli.

..sve ovo nije tesko ako imate dobrog drugara frigomaticara koji je spreman da odvoji popodne na avanturu i da jos jedno tri cetri dana prati temperaturu i sekvenciju iskljucenja i ukljucenja frizidera  :)

U zlo doba setih se firme Polar klima mada nisam mislio da treba ići toliko daleko u smislu stručne pomoći, inače su mi tu u komšiluku, zastupnik za Waeco i kod njih sam pred NG servisirao onaj mali 12/220/gas frižider, eno ga sad skoro pa ledi.

Odem tamo i dobijem sledeći odgovor: mogu to da izvedu ali obratiti pažnju kakav frižider se nabavlja za prepravku u smislu koji kompresor ga je već terao. Uglavnom budu karakteristike koje ima BD50F (jači zbog većeg isparivača itd.) ali ako je već bio neki sa karakteristikama BD35F onda nema problem. Poželjan je ispravan frižider (što potvrđuje tvoju tezu u smislu stanja isparivača i ostalog) a termostat ne pravi nikakav problem, može da ostane isti od tog fr. koji se prerađuje.
Dakle ne treba tu "dobar drugar" nego "plati pa klati" cvbgfd

Koga interesuju Danfoss karakteristike ima i ovde.
ftp://software.danfoss.com/RA/Serbia/Catalogue/CompressorsChap.pdf

Drugo pitanje koje sam postavio bilo je da li mogu da mi pomere celu tu konzolu (na njoj su kompresor i isparivač, temostat opet nema veze, tu se produžavaju samo žice za struju) za pola metra, zbog prostora gde bih ga možda uglavio ako ostanem pri njemu, pa da konzolu gurnem na provetravajuće mesto.
Naravno da može, produžava se ona cevka od kompresora za tih pola metra koliko treba (a inače može do metar, to znam od ranije).

zankiki

• Gost
« Odgovor #167 poslato: 21. Januar. 2016. / 13:46:16 »
Ovaj link sa karakteristikama ne radi?

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #168 poslato: 21. Januar. 2016. / 18:29:19 »
Čudno, jutros je radio.
Kako god, imam skinuto...evo ga ovde

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #169 poslato: 21. Januar. 2016. / 19:17:41 »
Postavio sam ga u biblioteku. Tako će biti dostupan svima.
Ko ima neka uputstva ili tekstove u elektronskoj formi a želi da ih podeli sa ostalima slobono može da koristi biblioteku. To je prostor namenjen baš tome. Svaki član može da ga koristi.

http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?action=downloads

Van mreže boka bay

• NF clan
  • *
    • Boka Bay
  • Brod tip: Four Vinns / Vista 238
  • Dužina: 7,50 m
« Odgovor #170 poslato: 22. Januar. 2016. / 09:03:14 »
E ovako... Probaću ukratko da napišem kakve sam sve muke prošao u medjuvremenu.

Nabavio sam polovan kompresor sa oglasa, za koji je prodavac rekao da je kompletan sa elektronikom. Pošto nije hteo da startuje, u razgovoru mi je naknadno rekao da tu treba još neka elektronika!? - tj. nije isto kao kod recimo danfossa, nego tamo gde se kači termostat, ide poseban termostat sa nekom elektronikom bez koga ne radi, a nova je  nešto skoro 100e. Ovo mu je naravno vraćeno.

Gledao sam danfoss kompresore na ebay-u, ima ih sa elektronikom za oko 220-230e. Problem je shipping za Srbiju koji košta oko 100e, pa bi to sa porezom i carinom i prevozom bilo 350-400e, što je preskupo. Našao sam bio na ebay-u polovan waeco frižider za oko 450e, što bi sa nekim prevozom ovamo opet izašlo na 550, a ako dajem 550e za polovan, onda bolje dati malo više pa uzeti nov. Opet se vrtim u krug.

Dobio sam u medjuvremenu od kolege sa drugog foruma info da su ovo odlični kompresori i da lepo rade:

http://www.aliexpress.com/item/r134a-refrigerator-compressor-dc-12v-for-mini-fridge/32315023732.html?spm=2114.40010208.4.1.F0FSMv

cena im je ok, ali zbog težine je prevoz skup, opet izlazi na 400e. Plus na to dodati polovan frižider od oko 50e, nečiji rad da to spakuje i napuni freonom, opet dolazimo do cifre pravog brodskog frižidera, pa se ne isplati. Stoji oglas na portalu na vodi gde ga je čovek prodavao za 150e, ali je prodat. Ako izleti tako neka kombinacija da se kupi kompresor sa elektronikom za te pare, onda priča sa prepravkom frižidera svakako ima smisla. Nažalost nisam našao kombinaciju da bilo šta nabavim po sličnoj ceni. Danfoss kompresor sa elektronikom u Srbiji je 500e.

I jutros se već smorim od cele te priče, od jurnjave, oglasa, ebaya, Kineza, svega... Vidim da je onaj inverter što je Ljuba stavio link spušten na 130e (2000W pure sine, no load potrošnja 0,2A), i poručim ga. Upariću ga sa nekim A++ frižiderom na 220V, pa nek ide život. Kada mi i ako naleti nešto povoljno (kao što je mesechar pazario) verovatno ću da zamenim, a dobar inverter na brodu nikad nije višak, biće svakako koristan za usisivač, aparat za kafu i slično...

I tako... Javiću vam potrošnju ove kombinacije dok sve stigne i dok prodje testiranje.

Pozdrav, mozes li mi reci kako si porucio inverter / I ja bih uzeo jedan , ali na Ebay ne rade shiping za CG / ili si ga porucio tpreko nekog u Madjarskoj ili Austriji , kako rece neko jer je Shiping besplatan !
Hvala na odgovoru / Srdacano

zankiki

• Gost
« Odgovor #171 poslato: 22. Januar. 2016. / 09:26:26 »
Poručio kod drugara u Austriju. Doduše, trebalo im je 6-7 dana da ga pošalju, ali DHL-om bi trebao da mu stigne u toku sledeće nedelje.

zankiki

• Gost
« Odgovor #172 poslato: 25. Januar. 2016. / 13:48:02 »
E pa hajde da izložim kako je protekla moja akcija, mada to sve tek treba da se pokaže.

U četvrtak sam odneo ceo onaj frižider od actrosa kod majstora da ga pregleda da li valja kompresor, pošto nije hteo da hladi kad sam ga probavao, a prodavac kaže da je radio... Uglavnom, u petak majstor nije stigao da ga pogleda, ali me je u subotu zvao da dodjem... Kad ja tamo, a on već namontirao taj kompresor u moj neispravan frižider koji sam mu doneo. Relativno nov gorenje frižider od 100 litara na r600 gas. Kaže da je danfoss iz actrosa u odličnom stanju, samo se u prevozu polomila neka cev pa je iscurio freon.

Danfoss podržava modove od 2000-2500-3000-3500 obrtaja. U frižideru od 20 litara je radio na 2000 obrtaja, ali je za ovaj frižider morao da se podigne na 3000 obrtaja, pri čemu sada troši oko 5A kada radi. Probao sam ga odmah, u kući mi je temperatura oko 28 stepeni, u komori je spustio temparaturu na 0 za oko 15 minuta, dok je nakon pola sata bilo -15. Nemam sa čim da u uporedim, ali mi deluje sasvim ok.

Danas ili sutra mi stiže iz Kine onaj bežični merač za akumulator koji pokazuje i punjenje i pražnjenje, pa ću ga ostaviti da radi jedno 12 sati da vidim koliko Ah će potrošiti. Cenim da potrošnja pri konstantnih 28 stepeni može da se gleda kao letnja, kada je po danu 35 stepeni, a noću ispod 20... No, videćemo. Neću preterano da se radujem dok ne vidim potrošnju. Malo sam se bojao što se stavlja r134 freon i kompresor na frižider koji je r600, ali me je majstor više puta uveravao da tu sigurno nema nikakvih problema. Verovatno je zamenio kapilaru da je od r134 i šta sve već treba...

zankiki

• Gost
« Odgovor #173 poslato: 26. Januar. 2016. / 08:00:17 »
20 minuta radi, 40 minuta ne radi... Znači na 28 stepeni, bez otvaranja, prazan frižider, oko 40A na dan.
Cenim da leti uz nešto veću temperaturu i stalno otvaranje ima da bude i 70-80, ali to je sve podnošljivo.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #174 poslato: 26. Januar. 2016. / 10:53:33 »
Kiki, 80A na sat, znaci bar 200Ah akumulatora da bi radilo.

zankiki

• Gost
« Odgovor #175 poslato: 26. Januar. 2016. / 11:24:25 »
80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.

Imam spremna 2 komada AGM 95Ah, trebalo bi da bude dovoljno.
Ploča od 200W mi stiže sledeće nedelje. Sve je to lepo na papiru, sad treba da se pokaže u praksi.

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
« Odgovor #176 poslato: 26. Januar. 2016. / 19:15:37 »
80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.

Ploča od 200W mi stiže sledeće nedelje. Sve je to lepo na papiru, sad treba da se pokaže u praksi.

Ako ti je to samo za frizider radice(ako nisi u hladu i ako nije oblacno)...

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #177 poslato: 26. Januar. 2016. / 22:50:19 »

Kiki, nije na dan. Ako za sat vremena radi pola sata (pretpostavka po tvom opisu koliko radi u sadasnjim uslovima), a vuce 40A kad radi to je 20Ah. S obzirom da nocu neces otvarati, to je oko 10 sati punog rada a to iznosi 200Ah. Nikako ne moze biti 80Ah za ceo dan ako motor "vuce" 40A. Mada, ne znam cime si i gde merio, jer po tome ispada da je motor 500W. Kolkio ja znam, svi ti kompresorski motori su 90 do 100W (sto na 220V znaci da "vuku" 0,4 do 0,5A). Ako inverter "vuce" 2,5 do 3A kad je aktivan, a da bi dao 100W za motor treba jos oko 8A iz akumulatora. Ne zaboravi da mu za start treba 10 puta vise (traje 2 do 3 sekunde), sto znaci da akumulatori moraju dati 75 do 80A u trenutku. Kad je motor opterecen (frizider pun namirnica i pica), da bi postigao zadatu temperaturu mora da radi duze i sa vecim brojem obrtaja da bi dostigao dovoljno snage. A to znaci, da ce raditi sa 8+3A invertera, koliko mu treba da bi postigao navedenu snagu od 100W.
Solarni panel samo potpomaze dopunjavanje akumulatora, nikako ga koristiti kao izvor napajanja. Sto kaze Novus, sta ces ako je oblacno ili si u hladu?

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #178 poslato: 26. Januar. 2016. / 23:24:06 »
Ja koliko sam shvatio iz priloženog, Kiki priča o frižideru sa ugrađenim Danfoss kompresorom na 12V.
A prema specifikaciji-strana 7, potrošnja se vrti oko 4 - 5A.

Dule, probao sam upload u Biblioteku ali ne daje, kaže:
Sorry, you aren't allowed to upload files to the File Manager.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #179 poslato: 27. Januar. 2016. / 08:31:28 »
Da, to vec ima logike, mada sve zavisi od velicine frizidera (motora) i da li se koristi motor za 12V ili za 220V preko invertera.

Ljubo, koliko znam ne mozemo da uplad-ujemo vec samo da downlad-ujemo iz biblioteke. Ako hoces nesto da postavis moras na neki nacin dostaviti Dulu (moze i elektronski) pa onda on da ubaci. To je Dule podesio iz prakticnih razloga jer ako se odobri pristup upload-u, onda se lako moze ceo sajt hakovati ili ubaciti virus.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika