0 člana i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Sklon sam da se slozim sa ovim prvim majstorom pod uslovom da govori cinjenice.
..sve ovo nije tesko ako imate dobrog drugara frigomaticara koji je spreman da odvoji popodne na avanturu i da jos jedno tri cetri dana prati temperaturu i sekvenciju iskljucenja i ukljucenja frizidera :)
E ovako... Probaću ukratko da napišem kakve sam sve muke prošao u medjuvremenu.Nabavio sam polovan kompresor sa oglasa, za koji je prodavac rekao da je kompletan sa elektronikom. Pošto nije hteo da startuje, u razgovoru mi je naknadno rekao da tu treba još neka elektronika!? - tj. nije isto kao kod recimo danfossa, nego tamo gde se kači termostat, ide poseban termostat sa nekom elektronikom bez koga ne radi, a nova je nešto skoro 100e. Ovo mu je naravno vraćeno.Gledao sam danfoss kompresore na ebay-u, ima ih sa elektronikom za oko 220-230e. Problem je shipping za Srbiju koji košta oko 100e, pa bi to sa porezom i carinom i prevozom bilo 350-400e, što je preskupo. Našao sam bio na ebay-u polovan waeco frižider za oko 450e, što bi sa nekim prevozom ovamo opet izašlo na 550, a ako dajem 550e za polovan, onda bolje dati malo više pa uzeti nov. Opet se vrtim u krug.Dobio sam u medjuvremenu od kolege sa drugog foruma info da su ovo odlični kompresori i da lepo rade:http://www.aliexpress.com/item/r134a-refrigerator-compressor-dc-12v-for-mini-fridge/32315023732.html?spm=2114.40010208.4.1.F0FSMvcena im je ok, ali zbog težine je prevoz skup, opet izlazi na 400e. Plus na to dodati polovan frižider od oko 50e, nečiji rad da to spakuje i napuni freonom, opet dolazimo do cifre pravog brodskog frižidera, pa se ne isplati. Stoji oglas na portalu na vodi gde ga je čovek prodavao za 150e, ali je prodat. Ako izleti tako neka kombinacija da se kupi kompresor sa elektronikom za te pare, onda priča sa prepravkom frižidera svakako ima smisla. Nažalost nisam našao kombinaciju da bilo šta nabavim po sličnoj ceni. Danfoss kompresor sa elektronikom u Srbiji je 500e.I jutros se već smorim od cele te priče, od jurnjave, oglasa, ebaya, Kineza, svega... Vidim da je onaj inverter što je Ljuba stavio link spušten na 130e (2000W pure sine, no load potrošnja 0,2A), i poručim ga. Upariću ga sa nekim A++ frižiderom na 220V, pa nek ide život. Kada mi i ako naleti nešto povoljno (kao što je mesechar pazario) verovatno ću da zamenim, a dobar inverter na brodu nikad nije višak, biće svakako koristan za usisivač, aparat za kafu i slično...I tako... Javiću vam potrošnju ove kombinacije dok sve stigne i dok prodje testiranje.
80 na dan valjda? Računaj i uvek na to da u toku dana kada više troši, radi uglavnom na solarnu... Tj, ona pravi više nego što on troši.Imam spremna 2 komada AGM 95Ah, trebalo bi da bude dovoljno.Ploča od 200W mi stiže sledeće nedelje. Sve je to lepo na papiru, sad treba da se pokaže u praksi.