Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114126 puta)

0 člana i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

zankiki

• Gost
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #180 poslato: 27. Januar. 2016. / 08:32:40 »
Zorteru, Zorteru  uztgfdc  Ajd idemo polako. Citiraću sebe:

Danfoss podržava modove od 2000-2500-3000-3500 obrtaja. U frižideru od 20 litara je radio na 2000 obrtaja, ali je za ovaj frižider morao da se podigne na 3000 obrtaja, pri čemu sada troši oko 5A kada radi.

Takođe sam napisao da radi 20 minuta, pa 40 minuta ne radi... To znači da radi 20 minuta na sat, a ne 30 kako si napisao. Naravno da ne mislim da ga napajam solarnim panelima, nego je poenta toga bila da kažem da će akumulatori uglavnom veče dočekivati puni.
Moja matematika je ovakva, ispravite me ako grešim, a konačni sud daće samo kako se pokaže narednih godina: ako na krovu imam panele koji mogu da daju maximalno 15A, a imam potrošača koji na sat troši 1,7Ah, ili u najgoroj letnjoj varijanti sa hladjenjem piva oko 3-3,5Ah, onda bi trebalo da ploče tokom dana uspeju napuniti koliko i potroši. Videćemo u praksi.

Opet ima i onaj momenat kako ko koristi svoj brod: do sada sam imao jedan akumulator od 90Ah, i nikad napon nije ni pao ispod 12... Led osvetljenje, tv radi par sati uveče, ali to sve ukupno nije ni 20Ah. Meni se recimo još nije desilo da sam u jednom mestu 48 sati, bez paljenja motora... A i još nisam našao hladovinu gde nema sunca ceo dan... Tako da bi trebalo biti dovoljno.

No, stigao mi je i onaj bežični monitor za akumulator. Juče sam ga na brzinu probao i lepo radi. Tako da ću i na brodu imati kompletnu sliku potrošnje, punjenja...

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
  • Osp: UMČ
« Odgovor #181 poslato: 27. Januar. 2016. / 09:02:57 »
gde bese link za taj merac?
sta znaci bezicni?

zankiki

• Gost
« Odgovor #182 poslato: 27. Januar. 2016. / 09:46:42 »
Bežični znači da se ona elektronika smesti negde kod akumulatora, pošto preko njega idu svi potrošači, da ne bi razvlačio debele kablove po brodu. Ona sa ekranom komunicira bežično, ekran se može staviti bilo gde, ali mu naravno treba napajanje.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #183 poslato: 27. Januar. 2016. / 15:45:15 »
Kiki, jesi napisao da radi 20 min a ne radi 40, ali je frizider bio potpuno prazan a spoljna temperatura 28 stepeni, ali kad ga napunis i na spoljnoj temperaturi od 35 i vise stepeni radice on i vise od pola sata u 60 min ali sam uzeo prosek pola sata jer se nocu nece tako cesto otvarati kao danju.
Ipak, najmerodavnije ce biti kad sve to povezes na camcu i proveris u praksi. Napomenuo sam nekoliko puta da Ljuba015 ima 190Ah startnih akumulatora (2x95Ah), inverter cist sinus, regulator 30A, 240W solarne panele, i kad ukljuci kucni frizider od 110 L u maju ne iskljucuje do oktobra i nikad nije ostao bez struje, cak i sa dva oblacna dana. Bitno je samo da su akumulatori dobrog kapaciteta (da omoguce trenutno opterecenje sa 750 do 800A) a ne oni od 240 do 350A. Jedino tako moze da podnese frizider i start motora. I frizider u momentu ukljucenja povuce 10 puta vecu struju (traje 2 do 3 sekunde) da savlada pritisak u sistemu a onda sa malo snage (100-nak Watts) radi da odrzi zadatu temperaturu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #184 poslato: 27. Januar. 2016. / 21:06:01 »
Pun frižider bolje održava temperaturu od praznog.
Važnija je zapremina frižidera do potrošnje. Ako se sve meri na gram i amper leta se provode u gledanju na merače potrošnje. Treba biti racionalan, naravno. To ne znači da frižider prilagodjavamo izvoru energije već obrnuto. Prvo odrediš koja veličina frižidera zadovoljava tvoje potrebe pa prema njemu sve ostalo. Po meni ispravno je imati solarne panele dovoljne veličine da napajaju frižider potrošače koji su uključeni preko dana a i da nešto ostane za dopunu akumulatora. Tu teško da pomaže matematika. Probaš jedno leto i vidiš da li treba dodati još koji panel.

zankiki

• Gost
« Odgovor #185 poslato: 28. Januar. 2016. / 08:14:11 »
Bravo Dule, upravo tako i ja razmišljam.

Frižider je po meri, možda je mogao i za nijansu manji (tj. odgovarao bi mi niži) ali po radnjama nema ništa ispod 85cm, to je ona varijanta kao kuhinjski elementi. Ispod toga su oni od 50cm (mini bar) bez komore za led što mi opet ne odgovara.

I ja sam razmišljao na tvoj način - ako se pokaže da nema dovoljno struje, uvek bih pre predimenzionisao panele, nego dodavao akumulatore. Barem oni više nisu skupi. Bitno je da u toku dana paneli pokriju potrošače, pa makar stavio i 400W (preko 30A) panela, koji će i sa 10% snage, u nekoj hladovini moći da pokriju potrošače. A akumulator je tu onda samo da se pregura noć, kada je i potrošnja manja.

Sve u svemu nadam se da nam ide dugo i toplo leto (kao prošlo) pa da se sve to istestira u relanom radu!

zankiki

• Gost
« Odgovor #186 poslato: 28. Januar. 2016. / 08:26:31 »
Zorteru, ovaj kompresor troši 5A, a ako povuče struju veću 10 puta, to bi bilo 50A, ne znam gde si ti našao te stotine ampera. Pa akumulatori u kolima sa manjim benzinskim motorima (1200-1400 kubika) imaju startnu struju oko 400A. Po tebi duplo više struje treba da se pokrene kompresor frižidera nego automobil???

Inače, priključio sam frižider preko ampermetra, prvih par sekundi vuče 2-3 ampera, pa polako podiže prema 5, tako da nema priče o nekoj ogromnoj potrošnji. Moguće je da su ti kompresori na 12V pravljeni da ne povuku u startu mnogo struje. Ampermetar ima osigurač od 20A koji bi iskočio da toliku struju povuče u startu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #187 poslato: 28. Januar. 2016. / 13:04:43 »
Kiki, to i ja kazem. Ti si napisao da vuce 40A u radu. Verovatno si mislio 4A, a za akumulatore sam rekao zato sto ja imam ovaj od 450 pa mi pravi problem za duze alnasovanje kad radio radi ceo dan i povremeno pumpe za vodu.

zankiki

• Gost
« Odgovor #188 poslato: 28. Januar. 2016. / 22:08:22 »
Ne, napisao sam 40Ah na dan, ne na sat. Nisi dobro pročitao, odatle sva zabuna.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #189 poslato: 30. Januar. 2016. / 08:12:57 »
Da, Kiki, u pravu si. Posto si napisao 40A a ne 40Ah nisam obratio paznju da pise na dan vec sam pomislio da si ocitao trenutnu potrosnju.
Izvinjavam se. uygjnh

zankiki

• Gost
« Odgovor #190 poslato: 22. Februar. 2016. / 09:17:13 »
Posle dva meseca cimanja po oglasima, traženja po ibejevima i aliekspresima, pa kupovine polovnog frižidera, prebacivanja kompresora, sečenja starog enterijera, farbanja novog, prepravki sedišta da bude niže, rezultat je ne slikama.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #191 poslato: 22. Februar. 2016. / 22:14:43 »
Beavo Kiki. Seo je ko d...pe na nosu. rfcdvb

Van mreže Ljuba