0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ok. Ima smisla. Pokrivanje duzeg perioda oblacnih dana ili hladovine.
Naravno da sam u hladu tokom cekog dana. Ja pricam o komotnom koriscenju plovila u situacijama kada si na vodi sa porodicom. Kada sam sam solarne ploce mi nisu ni potrebne. Ali u drustvu zene i dece situacija se drasticno menja. Ako nesto na brodu postoji onda to treba i da se koristi. A kad se koristi onda to bas nije kao sto ti pricas. E onda ti je frizider najmanji potrosac.Evo ti banalan primer posto stalno potenciras LED: Nocu kad pecam ( a pecam svaku noc bar do 24h) ukljucim led trake 7m.(bocno i na krmi zbog raznih stvari da ti sad ne objasnjavam) Dal ti znas koliko trosi jedna led traka od 5m? Hoces ja da ti kazem ili ces da pogledas na netu? Koliko puta prosecna zena ili dete koristi toalet u toku 24h? Ja hvala bogu pored zene imam jos troje . Pogledaj na netu i potrosnju za el. wc solju. Kad si vec na netu pogledaj i presostatska pumpa koliko potrosi, pa tv (koji u slucaju kad nism sam radi barem 6h dnevno) Radio ako te pogodi pesma zna da povuce ozbiljnu kolicinu struje, ako imas radio stanicu red je da bude ukljucena ( vidi na netu potrosnju). Inverter ventilatori razni punjaci telefona i laptopova isto potrose koji anpercic.. Osvetljenje mi je sve LED i ni jedna silalica nije jaca od 3w (ima ih bar 20-tak koje kude) ukljucena je trecina vecinu vremena. Amper po amper skupi se tu lepa cifra a nigde frizider ne pomenuh. Inace svi akumulatori su duboko prazneci a panela ima dovoljno... PS. Kad sam sam struja mi ni ne treba (samo mamci za ribolov) ali nijedan covek nije ostrvo sam po sebi celina...
Pa kad toliko trošis struju koliko ti ode goriva kad motori ne rade a koliko kad rade? Pozdrav a ti i tvoji lepo uživali na lađi potrošnja nije bitna.
@Dule,Nisam siguran da su 6V jeftiniji , a ni lakši. Našao sam ovo: Trojan TE35-GEL 6V 210Ah, 31 kg, 40.300 din.