Autor Tema: Navigacija na rekama  (Pročitano 109578 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Navigacija na rekama
« Odgovor #120 poslato: 06. Mart. 2016. / 01:41:26 »
Naravno, treba se poigrati sa podešavanjima. Ovde sam uvećao ikone i dodao nove prečice ka meniju. Sve se može podesiti. Nisam podesio da pokazuje oznake km i da prikaže plovni put ali i to cu podesiti. Samo treba podešavanja prekopirati sa kompa.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #121 poslato: 06. Mart. 2016. / 02:27:27 »
Tutorijal je ovde: http://www.plaisance-pratique.com/Tutoriel-OpenCPN-Android?lang=en

Imate lepo objašnjenje za sve što vas interesuje. Što se crnog ekrana tiče (zorterov problem) to je zbog rezolucije. Na kom telefonu si probao?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #122 poslato: 06. Mart. 2016. / 07:53:05 »
Moguce je. Nisam mogao ni IGO8 da instaliram zbog rezolucije. Inace je ZTE BLAD G

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #123 poslato: 06. Mart. 2016. / 20:03:17 »
Postoji više opcija za rešenje tvog problema ali svaka isključuje upotrebu tog telefona. Mala rezolucija ne dozvoljava upotrebu iole ozbiljnijeg programa za navigaciju.

Baš me zanimalo i pogledao sam šta ljudi kažu o njemu: http://www.mobilnisvet.com/mobilni/3764/ZTE/Blade-G
Ispod karakteristika su komentari.

Što ne zameniš telefon za neki jači. Sad bar to nije problem. Promenom paketa možeš za dinar da uzmeš neki Samsung.
Ali najbolje bi bio da uzmeš Zoranov komplet. Ili da nabaviš neki mali laptop.
Ako imaš laptop ne moraš da kupuješ GPS antenu. Možeš preko blututa da povežeš laptop i telefon i koristiš njegov GPS. To dobro radi.
Ili preko USB kabla. Ima na internetu objašnjenja kako to funkcioniše.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #124 poslato: 07. Mart. 2016. / 07:09:07 »
Imam ja bolju verziju, ZTE BLAD Q ali je pukao ekran i već godinu dana čeka u servisu na popravku. Ovaj mi je rezerva. Na onom sam instalirao IGO8 i verujem da bi ovo radilo. A što se tiče laptopa i veza mobilni-laptop, to znam, već sam to koristio. Moj, mali problemčić je što na kokpitu nemam mesta za laptop pa mi se ne mili da koristim tu opciju.
Da budem iskren, meni baš i ne treba ništa od toga jer prilično poznajem Savu od Mitrovice do Prova ali bih voleo da imam, čisto da utvrdim gradivo a i da se uputim i malo dalje od tih poznatih destinacija.

Van mreže vepar

• NF clan
  • *
    • Princeza
  • Brod tip: Celicni tabanas sa kabinom
  • Dužina: 9m
  • Marina: NERK Liman - Novi SAd
« Odgovor #125 poslato: 16. April. 2016. / 01:57:09 »
Nroute mi ne vidi gps prijemnik, da li je neophodan  GPSGate client for Windows da se instalira i kako se to radi?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #126 poslato: 12. Januar. 2017. / 23:39:25 »
Plovput je izdao nove ENC karte Dunava i Tise 31.12. 2017. Kome trebaju može da ih preuzme
http://www.plovput.rs/elektronske-plovidbene-karte

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #127 poslato: 21. Mart. 2017. / 08:29:57 »
Voleo bih da imam namenski kombinovani uredjaj ali kad se sve baci na papir stvarno se postavlja pitanje opravdanosti tog ulaganja.  Znaci opcija je nov garmin ehomap 52dv i lowarans elit chirp 7. Garmin nov cena 745 eur sa poznatom mapom. Sa druge strane nekoliko godina stariji elit koji koristi karte enc karte plov puta, po ceni od 600 eur. To sto bih voleo je jedna stvar ali cinjenica je da nisam neki pecaros i da sonar koristim kao dubinomer i eventualno za procenu dna za sidrenje a za to mi je stari ff140 radio ok. Od tih chirp tehnologija ja realno i nemam neki benefit. Prioritet mi je velicina ekrana pa se stavrno razmisljam da je lap top onda bolja varijanta a i jeftinija jos samo da mi kazete jel se moze dobiti podatak o dubini sa sonara na kompu

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #128 poslato: 21. Mart. 2017. / 11:07:06 »
Odgovorio sam ti u temi o sonaru. Moze.

Ako nije jasno mogu dodatno objasniti.

http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=758.msg11164#msg11164

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
« Odgovor #129 poslato: 21. Mart. 2017. / 11:52:24 »
Posto Garmin daje popust pa se onda cifra menja za nekih 10% mozda se i ponovim sa jednim uredjajem, dule sta mi je potrebno da preko plotera pratim ais, garminovu vhf stanicu i antenu imam. Zanimam me samo da vidim mete a mene ne moraju

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #130 poslato: 21. Mart. 2017. / 13:53:42 »
http://www.nasamarine.com/product/ais-engine-3/

Garmin prodaje i njih. To je najpovoljnija ponuda trenutno.

Van mreže marko

• NF clan
  • *
    • princess
  • Brod tip: Mikroplus 502
  • Dužina: 5 m
« Odgovor #131 poslato: 22. Mart. 2017. / 07:50:36 »
Broker pogledaj na Compass24 ponudu Garmin ehomap 52 dv.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
« Odgovor #132 poslato: 22. Mart. 2017. / 09:48:59 »
Ako mislis na ovaj de sajt, to vidim. Po ceni je u pitanju samo uredjaj bez sonde, kad na to dodas sondu i perine orginalne karte, transport, dodjes na cenu sa popustom u garminu, uz domacu podrsku. Sa popustom i kartom cena je oko 650 eur kod nas. Jbg skupa sprava kako god, meni bedak sto mu taj dv povecava cenu bezrazlozno a to mi ni ne treba. Nazalost starijih novih ili polovnih iredjaja prosto nema

zankiki

• Gost
« Odgovor #133 poslato: 22. Mart. 2017. / 14:02:24 »
Ne znam u čemu je fora ... U 32*bitnom sistemu imam taj ''menu'' sa izborom waterways mape, a u 64-bitnom sistemu ga nemam. Tj, ima samo SCG Route.
Mape su odlične, nema zbora, pa ću ih koristiti u XP-u dok ne provalim zašto se ne vide u 7-ici 64-bitnoj.

Isti ja problem imam sa OpenCPN. :)

Posle malo zabavljanja sa OpenCPN na Windows7 64 bita, ustanovio sam gde je problem. Dakle, da bi sve radilo kako treba, potrebno je pre pokretanja OpenCPN-a na laptopu, uključiti GPS receiver, a onda uključiti njegov servis u : Start > Devices and Printers > vaš GPS Receiver, u njemu uključiti opciju ''Service'' i kada servis bude učitan, pokrenuti OpenCPN. U tom slučaju program očitava određeni COM Port koji zauzima vaš GPS Receiver i dalje radi perfektno. Međutim, ukoliko uključite OpenCpn bez GPS Receiver-a, on će u pokušajima da se poveže sa njime, stalno blokirati. Govorim za bluetooth GPS Receiver, mada je i kod modela sa USB povezivanjem verovatno isto jer i ta konekcija ide preko COM portova. Ali, pošto nemam takav GPS Receiver, nisam to mogao proveriti u praksi.
Kada potreba za OpenCPN prestane, potrebno je prvo isključiti vaš GPS receiver, pa tek onda isključiti OpenCPN. To je procedura koja je u praksi rezultirala korektnim i stabilnim radom OpenCPN-a.
Razlog je verovatno u tome što  to sa COM portovima u Windows7 drugačije funkcioniše nego kod Windows XP-a, ali to sad i nije bitno. Bitno je da će OpenCPN normalno funkcionisati ukoliko se ispoštuje gore navedena procedura prilikom startovanja programa. Bar u mom slučaju je tako.

Imam jedno pitanjce. Na laptopu mi je instaliran xp, sa 2 GB rama, i to sve radi solidno.

Ipak, uzeo bih za brod jači laptop na koji bih instalirao win7 ili win10, pa me zanima koja su vaša iskustva i da li može bez problema da radi sve što nam treba za navigaciju - nroute, opencpn, gpsgate....

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #134 poslato: 22. Mart. 2017. / 18:53:46 »
Win 7 bez problema. Sa desetkom nemam iskustva.
Ako se i koristi neki program koji nije za win 7 ili 8 uvek postoji opcija da se program instalira i da radi kao da je na starijem operativnom sistemu.
Desni klik na instalacioni fajl / propertis - dobije se ovaj prozor i odabere se operativni sistem.
Open CPN je radio, problem je nastajao kod GPS-a.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika