Evo, pokušaću da budem što kraći. Ovo leta smo se spuštali od Novog Sada do Tekija, držao sam sve vreme uključene i opencpn i nroute, baš da bi mogao da ih uporedim. Oba programa lepo rade i paralelno, instalira se više virtuelnih portova i podese se da koriste različite portove. Nikakve greške nisam primetio ni kod jednog ni kod drugog, a mape su mislim totalno identične.
Veliko su olakšanje pri plovidbi nepoznatim krajem. U poznatim vodama ih naravno ni ne palim. Nema razmišljanja da li je tu neki špor ili slično, da li sam u plovnom putu ili nisam, sve je iscrtano na ekranu. Takođe je od velikog značaja što na laptopu možemo upaliti google earth, sa kojim eksterni gps reciever takođe lepo radi, učitati mape kad je bio nizak vodostaj. Ovo je posebno značajno kad se zavlačimo u neke dunavce pa nismo sigurni da li je onaj najdublji deo na ulazu pri sredini, ili uz neku obalu. Ovde je doduše od najveće koristi i priča sa meštanima i drugim ljudima sa reke.
Ima i onaj zanimljiv deo gde posle putovanja imamo pređenu kilometražu, prosečnu brzinu i ostalo.
OpenCPN je malo komplikovaniji za korišćenje, a od prednosti bih mu izdvojio što ima onu liniju koju iscrtava ispred broda, i mnogo je lakše ne skretati sa pravca kad treba da vozimo više kilometara samo pravo, što je čest slučaj. Takođe je kod njega dobro što ostavlja iscrtanu putanju kuda smo prošli, što je značajno kad hoćemo da se vratimo istim putem. Primera radi, Gajski dunavac je pogotovo po ovim niskim vodostajima malo teži za ući i proći (pogotovo ako nikad nisi bio tamo), ali za izlazak je bilo lako, jer sam samo vozio identičnom putanjom kuda sam i ušao.
NRoute je nešto lepši i lakši za korišćenje, ali sam zbog prethodne dve stvari uglavnom koristio opencpn.
Sve u svemu, ova kombinacija laptop + spoljni gps se pokazala izuzetno korisno, pogotovo što treba uložiti jako malo. Kupio sam polovni laptop od 12" da stoji na brodu stalno za 50E i eksterni GPS poručio iz Kine za 25E. I to je sve.