Autor Tema: Dizel ili jestivo ulje?  (Pročitano 51127 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Odg: Dizel ili jestivo ulje?
« Odgovor #30 poslato: 17. Decembar. 2013. / 17:51:38 »
Ajd ovako. Kada se vratim sa puta napisacu sta i kako. Samo da se zna,vec 77000 km vozim na cisti zejtin. I nikakvi glicerini,soli i istala cuda me ne zezaju.

Svaka cast .

Eto nesto novo da naucim .

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #31 poslato: 17. Decembar. 2013. / 18:26:16 »
Inace RAPS ili ULJANA REPICA u Nemackoj daje prosecno 10500 litara ulja po Ha.

Malo mi deluje to previse (jedna 0 viska). Prinos repice po Ha je negde oko 3000 kg/Ha a po tom podatku trebalo bi da bude prinos od 26,250 kg po Ha! Inace podatak o proizvodnji litara ulja po Ha dosta varira po nasoj Wikipediji to je oko 400 L (http://sh.wikipedia.org/wiki/Uljana_repica), prema drugom izvoru 1 tona repice daje 400 L (http://en.wikipedia.org/wiki/Biodiesel#cite_note-gristmill-81), sto je jako dobar rezultat, ja sam gledao masine za presovanje koje daju od 280 do 360 L po toni repice.

A prema (http://www.biodeutschland.org/tl_files/content/dokumente/biothek/Bioenergy_in-Germany_2012_fnr.pdf) 1 Ha daje 3,500 kg ili 1,590 L.

Miljan

• Gost
« Odgovor #32 poslato: 17. Decembar. 2013. / 20:49:47 »
Ja nisam agronom ali sam procitao da je prinos toliki koliko sam ti napisao. Pa nece Nemac da se zeza sa hektarom zemljista da bi dobio tu malu litrazu. Ovde je momentalno litar rafinisanog ulja od repice 1.15 eura.
Elem,
da bi dizel motor mogao sa lakocom da trosi jestivo ulje treba uraditi nekoliko zahvata.
Kao prvo treba prosiriti dovosni vod,kod mene na kolima je bio 6mm unutrasnji precnik a sada je 10.
kao drugo,vadi se sito iz rezervoara.
Kao treca,stavlja se pred filter na dovod goriva pre no sto udje u izmenjivac toplote.
Kao cetvrto,nakon sto gorivo ( citaj ZEJTIN ) izadje iz izmenjivaca toplote ulazi u jedan elektricni grejac. Taj elektricni grejac ce grejati gorivo onoliko dugo sve dok kz izmenjivaca toplote ne pocne da dotice zagrejano gorivo. Temperatura zagrejanog goriva je 75 stepeni celzijusa.
Ovako zagrejano gorivo pre no dodje do brizgaljki ulazi u klasican filter.
Povratni vod je NEPROMENJEN. Ima varijante da se i povratni vod tzv ZATVORI tako da gorivo kruzi. Ovo se radi ako se ne ugradjuje grejac.
Inace grejac se i ne mora ugraditi ako motor ima tzv PREDKOMORE.
Neko je spomenuo varijantu sa dva tanka. U jednom je dizel a u drugom zejtin. To je tacno ali NIJE APSOLUTNO TACNO da se ta dva fluida u neko doba mesaju. Takav motor se startuje na dizel a kada nabije radnu temperaturu ili manuelno ili pak automatski ce preci na zejtin. Ovaj sistem takodje ima i funkciju ispiranja sistema i upotrebljava se kod commonrail ili tdi motora. Za ovo motoore potrebno je takodje ugraditi i posebnu pumpu visokog pritiska.
Ja vozim vec skoro pa ce biti 80000 km na cisti zejtin. Dojadile mi price moze ne moze pa sto velim ajde sam da probam. Ako valja za hranu valja i za voznju.
To da se kao lepi glicerin ili da mu smeta so su apsolutno netacne price.
Najveca svetska mafija ili ako bolje odgovara naftna industrija je plasirala kao bio dizel da bi kao fol izasla u susret zelenima. Pa sta je tu bio kada se upotrebljava metan, kausticna soda......
Ovaj tzv dizel ume i da gumice nagriza tako da apsolutno nije pouzdan.
Nadam se da sam koliko toliko uspeo da pojasnim kako se to vozi na zejtin.
Ne treba da pominjem da motor apsolutno treba da je intaktan,da su dizne besprekorne, da je pumpa  visokog pritiska takodje u redu.
Ja inace prvog maja krecem na put od skoro 3000 km brodom. U pitanje je jedrilica. Sobzirom da sam limitiran vremenom necu moci da cekam povoljne vetrove vec cu svo vreme ici motorom. Za ovaj put sam spremio 1300 litara cistog zejtina i jedno 20 litara benzina za agregat. Ni jedan jedini litar dizela.

I jos nesto. Ko god hoce moze da dodje da mu pokazem sta sam uradio. Nista nije tajno.Nema lazi nema prevare. Ja ovo sve ne pisem na osnovo necega sto sam cuo vec na osnovu licnog iskustva. Zejtin NISAM koristio i sipao u krs motor vec u NOV motor. Nakon 65000 km motor je rasturen da bi se upravo videlo da li ima ikakvih tragova habanja. Servis nije mogao da konstatuje nikakvu anomaliju. Pumpa je skinuta i stavljena na ispitni sto. Iste je parametre davala kao pred samu ugradnju.
Zejtin da li on bio od suncokreta,uljane repice,kikirikija NEMA VEZE.
Podjednako dobro ga motor sagoreva.

Jos uvek je razlika u ceni koliko toliko ajd da kazem velika da se za duzi put isplati.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #33 poslato: 17. Decembar. 2013. / 22:15:29 »
Svaka čast.  juhgfd

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #34 poslato: 17. Decembar. 2013. / 23:34:29 »
@Miljane, kolicina od 10,000 L/Ha je enormna, ulje se dobija uglavnom cedjenjem gde se suva materija, koja ostane posle cedjenja,  koristi kasnije za ishranu stoke ili lozenje, tako da zamisli koliki bi onda morao biti prinos da bi se iscedilo tih 10,000L, no to je sve totalno nebitno i koliki su prinosi uopste nije bitno za ovu pricu.

Meni su bliska goriva (mom poslu) i zanima me kako se ponasa sistem zimi? Naime problem pri koriscenju je taj da je zejtin daleko viskozniji od dizela (prilozen je dijagram) pa mu je potrebno dodatno grejanje, i veci precnici, normalno cela prica je o upotrebi cistog zejtina bez mesanja.

Druga stvar kazes da sipas cist zejtin, da li je to rafinisani ili ne?

I pridruzujem ti se cestitkama na uopste ideji a i na smelosti da to probas, svaka cast.  juhgfd

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #35 poslato: 17. Decembar. 2013. / 23:41:41 »
A kakve su peformanse, ide isto, lošije, bolje - osećali se ikakva razlika??

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #36 poslato: 18. Decembar. 2013. / 00:11:55 »
http://www.diesel-therm.com/vegetable-oil-kit.htm

Gledao sam vise emisija na TV - u u vezi koriscenja tzv bio disela.
Prvi dizel motori kada su izmisljeni nisu radili na naftu nego na ulja, nafta je dosla kasnije kao jeftinija varijanta.

Po onome sto sam video postoje dve vrsrte koriscenja ulja biljnog porekla .

Jedan sistem koristi ulja koja su samo grubo prociscena i samim tim sadrze veliki procenat glicerina .
ovaj sistem zahteva poseban rezervoar za korisceno ulje i drugi tank za naftu. Korisceno ulje prolazi kroz izmenjivac toplote slican onome
koji koriste vozila na LPG gde se zagreva na min 70 stepeni da bi glicerin dobio na viskoznosti posle toga ide kroz filter i ide u razdelnik gde se mesa sa naftom
iz drugog rezervoara tako da sagoreva u odnosu 50-50 .

Drugi sistem je proizvonja bio dizela gde se odstranjuje sav glicerin hemijskim procesom i ispira so izkoriscenog ulja.
Komentari su obicno da ako je ulje isprano od soli nema drugih negativnih uticaja na motor , cak kazu da je podmazivanje mnogo bolje nego sa naftom

Ja kupim kad god nadjem kod nas na pumpi biodizel i koristim ga u camcu , ponekad mirise na pomfrit lkjhgfvh

Veljko, jesi mislio na ovo?

Miljan

• Gost
« Odgovor #37 poslato: 18. Decembar. 2013. / 07:46:18 »
Odgovor za Sceku. Ja do sada nisam imao problem sto se tice hladnoce i gustine zejtina. Mada cu svakako dodati koji litar dizela ako tem.padne ispod minus 5 na primer.zejtin je sam po sebi gust a kamo li na hladnoci. Ja koristim rafinisano ulje jer nemam niti vremena niti prostora da ulje skupljam i cedim. Znaci odem u radnju i kupim zejtin.
A odgovor za Brokera sto se tice performansi,ja nisam trkac tako da nisam mogao da vidim razliku. Automobil je sa motorom od 2500 kubika bez turbo punjaca tako da je sve jedno lenj. Ajd bas da kazemo da mu ubrzanje MOZDA nije kao kad se vozi na dizel ali je Vmax ista.
Ali jos jednom,ja nikakvih problema nemam i nema sanse da se vratim na dizel koji je sto se tice tzv dizel motora cista prevara.
Meni se voznja na zejtin isplati zato sto ja stvarno mnogo prelazim. Preko 150000 km godisnje. A brodom cu kako sam vec i napisao preci preko 2700 km u cugu.

Miljan

• Gost
« Odgovor #38 poslato: 18. Decembar. 2013. / 08:02:47 »
Veljko, jesi mislio na ovo?

u onom razdelniku su smestena dva magnetna ventila koji kontrolisu protok kako prema, tako i od rezervoara, pa vozac moze sam da bira da li ce trositi dizel ili pak zejtin. To je sistem sa dva tanka. Mercedesov motor iz automobila sa video snimka APSOLUTNO nema potrebe za sistem sa dva tanka s obzirom da ima predkomore.

Miljan

• Gost
« Odgovor #39 poslato: 18. Decembar. 2013. / 21:26:37 »
Ovo je stari Golf koji se godinama trka tako sto trosi jestivo ulje.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #40 poslato: 27. Decembar. 2013. / 22:46:30 »
U jednoj od emisija Top Gear su predstavljali stari Volvo koji koristi jestivo ulje ,pa su rekli da je dobro sipati 3% spiritusa u ulje kao aditiv da bi se dobilo na viskozitetu.

Miljan

• Gost
« Odgovor #41 poslato: 27. Decembar. 2013. / 23:15:59 »
Vredi pokusati,sto da ne.

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
« Odgovor #42 poslato: 28. Decembar. 2013. / 17:03:39 »
U vreme one katastrofe sa gorivom zapadose mi dva bureta sa uzeglim uljem za jelo.Motor se malo trese dok se ne zagreje a posle kad slozi nema problema.Malo vise dimi i mirise na przena jaja.Inace sam vozio
i na Trafo ulje (piralen) i na kerozin i nista mu nije falilo.Treba razmisljati da se od uljare kupi na bure mora da je jevtinije.

Miljan

• Gost
« Odgovor #43 poslato: 28. Decembar. 2013. / 21:32:56 »
Ama ne trese ama bas nista. A na trafo ulje......nemoj kad te molim. To je toliko kancerogeno

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
« Odgovor #44 poslato: 29. Decembar. 2013. / 13:23:52 »
Znam ja da je kancerogeno a kad nemas sta da sipas a moras na put napunis rezervoar i pedala.
I jos nesto da dodam staro ulje procedjeno 30% daje snagu i manje trosi.Pa probajte i da se cujemo.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika