Autor Tema: Dizel ili jestivo ulje?  (Pročitano 51119 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Dizel ili jestivo ulje?
« Odgovor #15 poslato: 16. Decembar. 2013. / 19:43:17 »

Nego Mišo... koje ulje je najbolje?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #16 poslato: 16. Decembar. 2013. / 19:48:00 »
Malo čitam po netu... rade to ljudi i niko se ne žali. Bar ne javno.

Van mreže Misha D

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #17 poslato: 16. Decembar. 2013. / 19:48:54 »
On je u Nemackoj je tankovao od uljane repice, a ovde suncokretovo raznih proizvodjaca.
Sada je ponovo otisao na put od 1.500km, videcu kako je prosao sa potrosnjom i snagom, pa javljam.
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
« Odgovor #18 poslato: 16. Decembar. 2013. / 19:50:50 »
Za mesanje sa dizelom se koriste i neki dodaci za boje na koje se takodje ne placa akciza.

Sto se tice cistog suncokretovog ulja kao dizela problem koji moze da nastane je viskozitet ulja koji je mnogo veci od dizela pa se on mesa ili greje da bi mu sveli viskozitet na dovoljnu meru. Postoji ceo clanak u Wikipediji o tome http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetable_oil_fuel i bas uzimaju za primer stare mercedesove motore. Koga mrzi da cita ukratko zbog visokog viskoziteta ulja dolazi do nedovoljnog rasrsivanja i sagorevanja sto prouzrokuje stvaranje karbonizacije sto dovodi do kvarova i upropascavanja motora.

U Evropi je zabranjeno koriscenje loz ulja kao dizel goriva a koriscenje bio-ulja nije zabranjeno. Do skora je cak vazilo da se dizel mora mesati sa bio dizelom do 10%, ali sam cuo da se to smanjuje jer je primecen veci broj kvarova. Jedino ne znam kako ide sa zagadjenjem. Mislim da u nove dizel motore (tdi, common rail, itd ...) se ne bi smelo ni probati sa jestivim uljem pa cak ni sa mesavinom od 10% (pise na poklopcima za gorivo).

Inace ako se neko pita zasto to nije kao gorivo buducnosti, najveci problem je da proizvedena kolicina bio dizela je mala a zahteva velike povrsine zasadjene biljkama iz kojih ga dobijamo. Kao primer je dato da kada bi cela Amerika bila zasadjena sa tim biljkama proizvelo bi se ukupno 16% njenih potreba za gorivom!

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #19 poslato: 16. Decembar. 2013. / 20:04:50 »
A ja sam čitao da Brazil iz šećerne trske pokriva 100 % svojih potreba za pogonskim gorivom. Osim kad je sušna godina. I da je to gorivo mnogo jeftinije od benzina. Tako su spasli svoju privredu od propasti. Ne uvoze naftu.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Dužina: 6.00
« Odgovor #20 poslato: 16. Decembar. 2013. / 20:09:30 »
   Drug Igrutin,clan foruma kod Ake sipa korisceno ulje iz friteze,kaze da nema nikakvih problema jedino je malo zezanje dok ga procedi.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #21 poslato: 16. Decembar. 2013. / 20:37:48 »
http://www.diesel-therm.com/vegetable-oil-kit.htm

Gledao sam vise emisija na TV - u u vezi koriscenja tzv bio disela.
Prvi dizel motori kada su izmisljeni nisu radili na naftu nego na ulja, nafta je dosla kasnije kao jeftinija varijanta.

Po onome sto sam video postoje dve vrsrte koriscenja ulja biljnog porekla .

Jedan sistem koristi ulja koja su samo grubo prociscena i samim tim sadrze veliki procenat glicerina .
ovaj sistem zahteva poseban rezervoar za korisceno ulje i drugi tank za naftu. Korisceno ulje prolazi kroz izmenjivac toplote slican onome
koji koriste vozila na LPG gde se zagreva na min 70 stepeni da bi glicerin dobio na viskoznosti posle toga ide kroz filter i ide u razdelnik gde se mesa sa naftom
iz drugog rezervoara tako da sagoreva u odnosu 50-50 .

Drugi sistem je proizvonja bio dizela gde se odstranjuje sav glicerin hemijskim procesom i ispira so izkoriscenog ulja.
Komentari su obicno da ako je ulje isprano od soli nema drugih negativnih uticaja na motor , cak kazu da je podmazivanje mnogo bolje nego sa naftom

Ja kupim kad god nadjem kod nas na pumpi biodizel i koristim ga u camcu , ponekad mirise na pomfrit lkjhgfvh

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #22 poslato: 16. Decembar. 2013. / 20:41:55 »
Pričamo o tome da kupiš ulje u Tempu i sipaš u rezervor, što je dobitna kombinacija. Bez zezanja sa grejanjem i cedjenjem. So naravno da smeta motoru.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #23 poslato: 16. Decembar. 2013. / 20:47:03 »
To nije dobitna kombinacija za motor .
Moze hemijom da se ukloni glicerin , sa tzv zivom sodom i da se ispere destilovanom vodom a onda od litra ulja dobijes pola litr biodizela sto se neisplati

Ispira se destilovanom vodom da bi se uklonila so iz ulja. Mozda je u EU ulje kvalitetnije al ova ulja koja se prodaju kod nas sigurno nisu dobra za motor

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #24 poslato: 16. Decembar. 2013. / 22:20:08 »
A ja sam čitao da Brazil iz šećerne trske pokriva 100 % svojih potreba za pogonskim gorivom. Osim kad je sušna godina. I da je to gorivo mnogo jeftinije od benzina. Tako su spasli svoju privredu od propasti. Ne uvoze naftu.

Ne samo Brazil, na slici koju sam slikao iz aviona iznad Nemacke videcete zuta polja, to vam je uljna ili krmna repica koja sluzi za pravljenje bio dizela. Racunica je da 1ha daje oko 400 litara bio dizela. Inace takvih zutih polja je puna Nemacka.

Miljan

• Gost
« Odgovor #25 poslato: 17. Decembar. 2013. / 16:23:43 »
Ajd ovako. Kada se vratim sa puta napisacu sta i kako. Samo da se zna,vec 77000 km vozim na cisti zejtin. I nikakvi glicerini,soli i istala cuda me ne zezaju.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #26 poslato: 17. Decembar. 2013. / 16:34:12 »
E to sam hteo da čujem. Hvala Miljane. I dobrodošao na forum.

Miljan

• Gost
« Odgovor #27 poslato: 17. Decembar. 2013. / 16:36:28 »
Inace RAPS ili ULJANA REPICA u Nemackoj daje prosecno 10500 litara ulja po Ha.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #28 poslato: 17. Decembar. 2013. / 16:44:28 »
Ti sipaš suncokretovo ili to nemačko ulje?

Miljan

• Gost
« Odgovor #29 poslato: 17. Decembar. 2013. / 17:15:44 »
Sipam sta je jeftinije. Ovde je uljana repica jeftinija jel je ima u izobilju

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani