Ja nisam agronom ali sam procitao da je prinos toliki koliko sam ti napisao. Pa nece Nemac da se zeza sa hektarom zemljista da bi dobio tu malu litrazu. Ovde je momentalno litar rafinisanog ulja od repice 1.15 eura.
Elem,
da bi dizel motor mogao sa lakocom da trosi jestivo ulje treba uraditi nekoliko zahvata.
Kao prvo treba prosiriti dovosni vod,kod mene na kolima je bio 6mm unutrasnji precnik a sada je 10.
kao drugo,vadi se sito iz rezervoara.
Kao treca,stavlja se pred filter na dovod goriva pre no sto udje u izmenjivac toplote.
Kao cetvrto,nakon sto gorivo ( citaj ZEJTIN ) izadje iz izmenjivaca toplote ulazi u jedan elektricni grejac. Taj elektricni grejac ce grejati gorivo onoliko dugo sve dok kz izmenjivaca toplote ne pocne da dotice zagrejano gorivo. Temperatura zagrejanog goriva je 75 stepeni celzijusa.
Ovako zagrejano gorivo pre no dodje do brizgaljki ulazi u klasican filter.
Povratni vod je NEPROMENJEN. Ima varijante da se i povratni vod tzv ZATVORI tako da gorivo kruzi. Ovo se radi ako se ne ugradjuje grejac.
Inace grejac se i ne mora ugraditi ako motor ima tzv PREDKOMORE.
Neko je spomenuo varijantu sa dva tanka. U jednom je dizel a u drugom zejtin. To je tacno ali NIJE APSOLUTNO TACNO da se ta dva fluida u neko doba mesaju. Takav motor se startuje na dizel a kada nabije radnu temperaturu ili manuelno ili pak automatski ce preci na zejtin. Ovaj sistem takodje ima i funkciju ispiranja sistema i upotrebljava se kod commonrail ili tdi motora. Za ovo motoore potrebno je takodje ugraditi i posebnu pumpu visokog pritiska.
Ja vozim vec skoro pa ce biti 80000 km na cisti zejtin. Dojadile mi price moze ne moze pa sto velim ajde sam da probam. Ako valja za hranu valja i za voznju.
To da se kao lepi glicerin ili da mu smeta so su apsolutno netacne price.
Najveca svetska mafija ili ako bolje odgovara naftna industrija je plasirala kao bio dizel da bi kao fol izasla u susret zelenima. Pa sta je tu bio kada se upotrebljava metan, kausticna soda......
Ovaj tzv dizel ume i da gumice nagriza tako da apsolutno nije pouzdan.
Nadam se da sam koliko toliko uspeo da pojasnim kako se to vozi na zejtin.
Ne treba da pominjem da motor apsolutno treba da je intaktan,da su dizne besprekorne, da je pumpa visokog pritiska takodje u redu.
Ja inace prvog maja krecem na put od skoro 3000 km brodom. U pitanje je jedrilica. Sobzirom da sam limitiran vremenom necu moci da cekam povoljne vetrove vec cu svo vreme ici motorom. Za ovaj put sam spremio 1300 litara cistog zejtina i jedno 20 litara benzina za agregat. Ni jedan jedini litar dizela.
I jos nesto. Ko god hoce moze da dodje da mu pokazem sta sam uradio. Nista nije tajno.Nema lazi nema prevare. Ja ovo sve ne pisem na osnovo necega sto sam cuo vec na osnovu licnog iskustva. Zejtin NISAM koristio i sipao u krs motor vec u NOV motor. Nakon 65000 km motor je rasturen da bi se upravo videlo da li ima ikakvih tragova habanja. Servis nije mogao da konstatuje nikakvu anomaliju. Pumpa je skinuta i stavljena na ispitni sto. Iste je parametre davala kao pred samu ugradnju.
Zejtin da li on bio od suncokreta,uljane repice,kikirikija NEMA VEZE.
Podjednako dobro ga motor sagoreva.
Jos uvek je razlika u ceni koliko toliko ajd da kazem velika da se za duzi put isplati.