Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114191 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #120 poslato: 29. Decembar. 2015. / 01:40:23 »
Vrlo sam blizu realizaciji priče oko kompresorskog frižidera, pa ću morati da se pojačavam akumulatorima i panelima...

Ja ću na kraju ipak morati da uzmem kompresorski na 12V. Hteo sam prvo na inverter ali dimenzije fr. su problem, meni treba širina max 46,5 cm a najuži na tržištu ima 47,5cm pa ni pomoću trikova ne mogu da ga uklopim u prostor.
Druga stavka koju sam bio ispustio iz vida je izolacija, nama za kabine treba, (ako se ide na 220V) ili ako se koristi modifikovan fr. na 12V svejedno, ugradni frižider a evo i zašto: oni su već predviđeni da rade zatvoreni u boksu što podrazumeva znatno veću temperaturu , pa se zbog toga u ugradne frižidere ugrađuje posebna vrsta motora , sposobna da radi u uslovima konstantno povećane temperature a i bolje su izolovani. Svi znamo kako je u kabini leti.

Kako god, izgleda da će to biti onaj brodski na 12V iz oglasa, od 600e. Na plin neću u kabini, mali plinski ide na terasu u jedan mrtav ugao kao ispomoć
pa nek ladi samo piće.

zankiki

• Gost
« Odgovor #121 poslato: 29. Decembar. 2015. / 08:26:32 »
Ja ću da grunfujem sa kompresorom na 12V i redovnim frižiderom, pa ćemo da vidimo šta će da ispadne.
Meni frižider svakako ne stoji u kabini nego na terasi, tako da neće biti ni preteranih problema sa temperaturom.

Ono što je prelomilo na ovu stranu kod mene su, po meni, veliki gubici na inverteru. Kvalitetan inverter od 1000W kad je "no load", ili po našem "u leru" troši oko 0,5A (da izuzmemo WAECO invertere koji troše 0,3 ali koštaju koliko i marine frižider), što je na dan 12A. Efikasnost im je 90%, pa ako uzmemo neku prosečnu potrošnju frižidera od 50A, znači da se još 5A iszgubi usput. Na kraju smo 15-20A svaki dan izgubili na inverteru.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #122 poslato: 29. Decembar. 2015. / 08:52:30 »
Pa ako se ide sa fr. na 12V onda se postavlja pitanje da li nam uopšte i treba inverter? Sve ovo drugo što imam radi na 12v ili manje (laptop, muzika, telefon, osvetljenje, tv, wc, vodovod, sutra vinč), solar će puniti akumulatore...e jedino aku. punjač u slučaju da zakaže solar na više dana pa mora struja sa obale ili agregata.
Mada, korisno ga je imati ali ako se malo koristi onda može i jevtiniji, nema potrebe za zvučnim markama, bolje tj deo novca uložiti u bolji aku. ili sl.

zankiki

• Gost
« Odgovor #123 poslato: 29. Decembar. 2015. / 11:02:59 »
Ja sam sa brodom dobio inverter od 300W koji je sasvim dovoljan za TV, laptop, punjače za mobilni i ostalo.
Korisno je imati, ali takvi se mogu nabaviti za 30-40€, nema potrebe za pure sine i 1000W

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #124 poslato: 29. Decembar. 2015. / 13:13:10 »
Da, za te potrosace nema potrebe. Pure sine treba uglavnom za motore.

zankiki

• Gost
« Odgovor #125 poslato: 11. Januar. 2016. / 08:49:19 »
http://dekom.co.rs/kompresori-motori-za-rashladne-uredjaje-cena/4202-kompresor-danfoss-12-24v-bd35f-r134.html

Zvao sam ih, to je samo go kompresor, bez elektronike. Elektronika je još 160€

Mislim da ću da poručujem ovako nešto pa da grunfujem, poslao sam im mail da vidimo koliko bi bio shiping do Srbije.

http://www.ebay.com/itm/161468979199?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #126 poslato: 11. Januar. 2016. / 10:32:15 »
Meni rekoše u marini, ima jedan električar što to radi, doneseš mu frižider i 300e i on ga prepravi na 12V.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *

zankiki

• Gost
« Odgovor #128 poslato: 11. Januar. 2016. / 11:48:17 »
Meni rekoše u marini, ima jedan električar što to radi, doneseš mu frižider i 300e i on ga prepravi na 12V.

Vrlo je bitno i čiji kompresor stavlja, čitao sam po netu da nije mala razlika uopšte između danfoss-a i kineza... Mislim na potrošnju.

zankiki

• Gost
« Odgovor #129 poslato: 11. Januar. 2016. / 13:11:28 »
Što se tiče invertera koji je Ljuba postavio zaista deluje odlično, obratite pažnju da je poštarina 100E, a on 160.
A ako imate nekog u recimo Mađarskoj ili Austriji poštarina je besplatna, i to DHL, kojim stigne za mislim 10-ak dana.

zankiki

• Gost
« Odgovor #130 poslato: 14. Januar. 2016. / 11:35:30 »
E ovako... Probaću ukratko da napišem kakve sam sve muke prošao u medjuvremenu.

Nabavio sam polovan kompresor sa oglasa, za koji je prodavac rekao da je kompletan sa elektronikom. Pošto nije hteo da startuje, u razgovoru mi je naknadno rekao da tu treba još neka elektronika!? - tj. nije isto kao kod recimo danfossa, nego tamo gde se kači termostat, ide poseban termostat sa nekom elektronikom bez koga ne radi, a nova je  nešto skoro 100e. Ovo mu je naravno vraćeno.

Gledao sam danfoss kompresore na ebay-u, ima ih sa elektronikom za oko 220-230e. Problem je shipping za Srbiju koji košta oko 100e, pa bi to sa porezom i carinom i prevozom bilo 350-400e, što je preskupo. Našao sam bio na ebay-u polovan waeco frižider za oko 450e, što bi sa nekim prevozom ovamo opet izašlo na 550, a ako dajem 550e za polovan, onda bolje dati malo više pa uzeti nov. Opet se vrtim u krug.

Dobio sam u medjuvremenu od kolege sa drugog foruma info da su ovo odlični kompresori i da lepo rade:

http://www.aliexpress.com/item/r134a-refrigerator-compressor-dc-12v-for-mini-fridge/32315023732.html?spm=2114.40010208.4.1.F0FSMv

cena im je ok, ali zbog težine je prevoz skup, opet izlazi na 400e. Plus na to dodati polovan frižider od oko 50e, nečiji rad da to spakuje i napuni freonom, opet dolazimo do cifre pravog brodskog frižidera, pa se ne isplati. Stoji oglas na portalu na vodi gde ga je čovek prodavao za 150e, ali je prodat. Ako izleti tako neka kombinacija da se kupi kompresor sa elektronikom za te pare, onda priča sa prepravkom frižidera svakako ima smisla. Nažalost nisam našao kombinaciju da bilo šta nabavim po sličnoj ceni. Danfoss kompresor sa elektronikom u Srbiji je 500e.

I jutros se već smorim od cele te priče, od jurnjave, oglasa, ebaya, Kineza, svega... Vidim da je onaj inverter što je Ljuba stavio link spušten na 130e (2000W pure sine, no load potrošnja 0,2A), i poručim ga. Upariću ga sa nekim A++ frižiderom na 220V, pa nek ide život. Kada mi i ako naleti nešto povoljno (kao što je mesechar pazario) verovatno ću da zamenim, a dobar inverter na brodu nikad nije višak, biće svakako koristan za usisivač, aparat za kafu i slično...

I tako... Javiću vam potrošnju ove kombinacije dok sve stigne i dok prodje testiranje.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
« Odgovor #131 poslato: 14. Januar. 2016. / 22:16:47 »
Ma guraj sa inverterom, a opet naglasavam da je bolje uzeti ugradni frizider jer ima daleko bolju izolaciju, ima ih blago ostecenih po pristupacnim cenama.

Inače danas naletim na ovo:
https://www.kupujemprodajem.com/frizider-za-kamion-Mercedes-29153655-oglas.htm

pa ga cimnem za dimenzije:
visina 22cm, duzina 45cm, sirina 55cm
Waeco kompresorski, 12/24V

a nađem naknadno karakteristike:
http://www.autoteilemann.de/kuehlbox-komp-actros.html

Ovo je extra kupovina kome igra, nije za staviti flaše ali za hranu ne treba bolje.

Van mreže djera

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Narval 820
« Odgovor #132 poslato: 15. Januar. 2016. / 02:42:00 »
Evo da i ja dam neki doprinos ovoj temi.
Dve solarne plioce od po 140 W polikristalne kupljene kod kombank arene 200E, obe,
Duboko prezneci akumulatori treba dva za sada samo jedan 140A Varta 200E, kupljen u luci Beograd,
Inverter sa integrisanim pametnim punjacem 1000w cist sinus tezak 14 kg kupljen u Solar M u Backom Gradistu 250E
Kontroler 30A 70 E kupljen kod arene

Frizider 110 L sa komorom za zamrzavanje od 16L energetski razred A++ Whirpol kupljen u Tehnomaniji 100E
Sistem je celo leto radio besprekorno, zamrzne pivo za sat vremena a struje uvek dovoljno.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #133 poslato: 15. Januar. 2016. / 03:58:55 »
Djero, to je upravo prava kombinacija samo mi nije jasno zasto si rekao da bi trebala dva akumulatora od po 140Ah kad si potvrdio da nisi gasio frizider celu sezonu a struje si imao uvek i dovoljno. Da su starterski akumulatori razumeo bih ali ti imas dubokopraznece .....???? U cemu je problem?

Van mreže djera

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Narval 820
« Odgovor #134 poslato: 15. Januar. 2016. / 10:38:23 »
Taj drugi su mi preporucili strucnjaci i treblo bi da sluzi kao apsolutna sigurnost za duzi period oblacnih dana, a da se ne dopunjava motorom ili strujom sa obale. Ja nisam ni jednom koristio struju sa  obale ali bilo je i dosta voznje. Za sledecu sezonu cu da kupim i taj drugi i tada cu da zaboravim na struju.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika