Autor Tema: Najam camca u Grckoj  (Pročitano 5303 puta)

0 člana i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Najam camca u Grckoj
« poslato: 21. Decembar. 2023. / 13:40:35 »
Posto sam pre 2 godine prodao svoj camac i sada sam samo posmatrac nautike odlucio sam da napisem par tekstova za one koji idu u Grcku, tacnije na Halkidiki i tamo bi zeleli da iznajme camac i nesto obidju i da uzivaju ceo dan na camcu. O tome sam vec pisao pre 10 godina ( https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,436.msg2289.html#msg2289 ) tako da su ovi postovi nastavak. Bilo bi jako lepo da se i ostali clanovi foruma ukljuce i iznesu svoja iskustva i mesta gde su plovili i da na taj nacin olaksamo ostalima da upoznaju ovaj region i sa vodene strane.

Kako sam uglavnom na Sitoniji tako da taj deo bolje poznajem to cu u narednim postovima malo detaljnije opisati 3 mesta (oznacena su na donjoj slici) gde se zaista isplati rentirati camac i obici vise plaza od kojih je dosta onih do kojih se moze doci samo camcima.

Ta 3 mesta su:

1.   Nikiti – Neos Marmaras – Porto Caras
2.   Vourvourou – Diaporos ostrvo
3.   Amouliani ostrvo

Malo osnovnih podataka koji vaze za sam najam camca i svuda je otprilike isto. Najam camca za ceo dan se krece od 110 do 150 EUR + potroseno gorivo i vremenski je od 09.00 do 18.00h tokom dana. Moguce je da se kod razlicitih rent a boat firmi to razlikuje ali ne mnogo. Radi se o camcima duzine oko 5m i za max 5 osoba, sa motorom od 30ks (nije potrebna dozvola), neki imaju pomocni motor a neki ne, u zavisnosti da li je registrovana firma za samo rentiranje ili i za sportove na vodi – grcka birokratija!

Najlepse doba za najam camca (kao i za letovanje u ovom delu Grcke) je kraj Juna – pocetak Jula i kraj Avgusta – pocetak Septembra, mada se sezona ovih godina produzila tako da i kraj Septembra do pocetka Oktobra moze da se desi toplo i mirno more i prelep dan.

U camcu imate sve (uglavnom kod svih koji iznajmljuju) i to dovoljno goriva (obicno jedan pun rezervoar + jedna kanta 10L) ali tokom voznje proveravajte stanje u rezervoaru da ne bi ostali bez goriva jer motor tesko upali posle toga, prsluke za spasavanje, rakete i ostale svetlosne sinale za dozivanje u pomoc, ukoliko trazite mozete dobiti i rucni frizider (bez leda, to morate sami najbolje da pitate na nekoj pumpi), plasticne kutije za stavljanje mobilnih telefona, konopac za vezivanje (pazite nemate ga uvek nego ga morate traziti ako planirate da se negde vezujete), bokobrane (ne uvek, pogledajte i pitajte ih za njih ako mislite da se negde vezujete za neki mol) i uglavnom dobijate i mapu regiona (turisticku/plastificiranu) gde ce vam objasniti gde da pazite na plicake i stene. Pre polaska oni ce vam odrzati i kratko uputstvo kako se sta koristi i sta a radite u pojedinim situacijama i nemojte se ljutiti na njih ako su malo dosadni sa tim jer ja sam imao prilike da gledam puno primera gde camce iznajmljuju ljudi koji ne znam kako peske idu samostalno a tek koliko im je propelera stradalo od udaraca u dno.  Ukoliko dodje do ostecenja camca ili motora/propelera moracete da nadoknadite stetu! Nemojte ovo zadnje da vas brine jer se to zaista retko desava i skoro iskljucivo greskom korisnika najma.

Sto se same plovidbe tice iako ovo nije okean znaju da budu talasi, uglavnom u popodnevnim satima i onda povedite malo racuna ali nemojte brinuti jer ni oni sami vam nece iznajmiti camac ukoliko je lose vreme za plovidbu (vetar, talasi) ili je prognozirano da ce se tokom dana promeniti.

I jos nesto uvek rezervisite camac barem dan, dva unapred, pogotovo tokom glavne sezone i raspitajte se sta vam sve od dokumenata treba za najam koje morate ostaviti kod njih dok ste na camcu (obicno pasos, vozacka ili licna karta).

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
Odg: Najam camca u Grckoj
« Odgovor #1 poslato: 21. Decembar. 2023. / 19:32:51 »
1.   Nikiti – Neos Marmaras – Porto Caras

Ovaj region mi je dobro poznat jer sam u njemu proveo najvise vremena kako sa iznajmljenim camcem tako i sa mojim camcem. Preporucujem da camac iznajmite na plazi Lagomandra ( https://www.rentaboathalkidiki.gr/ ) i da nakon isplovljavanja odaberete ili da idete pravo do ostrva kornjaca (Kelyfos) i da ga obidjete i ukoliko zelite da malo ronite oko njega ili da idete levo prema Nikitiju I obidjete uvale/plaze na tom delu ili desno prema Porto Carasu. Na samom ostrvu nema plaza na koje bi lako pristali, tako da ako zelite samo da se kupate savetujem da produzite do hotelskog kompleksa Porto Caras i obidjete uvale juzno od njega kojih ima dvadesetak i uvek mozete pronaci neku u kojoj je more mirno. Pazite u prvih par uvala je zabranjen ulaz cak i camcem jer su rezervisane za goste hotela.

Glavna uvala je Limanaki gde se nalazi stari molo ili prva luka odakle je izvezeno vino napravljeno u Porto Carasu. Ova uvala je prelepa i uglavnom zasticena od talasa osim kada vetar duva iz pravca Kasandre prema Sithoniji. Tokom glavne sezone (15.07. do 20.08.) moze biti puno camaca i brodova tako da vam moze biti guzva.

Ako vam se to desi nastavite juzno i pogledajte ostale uvale. Kako se ceo taj potez nalazi na zapadnoj strani Sithonije tokom pre podneva su uglavnom sve plaze u hladu ali popodne je jako sunce na svim plazama i ko zeli hladovinu neophodan je i suncobran.

Najtoplije preporucujem da se za rucak odlucite za Tavernu Panos ( link ) koja ima svoje pristaniste (molo) na koji se mozete vezati (besplatno) i rucati u zaista jednoj od najboljih taverni u celoj regiji. Preporuka je za sve iz mora i veliki izbor salata mada im je i rostilj odlican. Cene su kako bi klinci rekli “veoma korektne”.

Na videu iznad imate snimak plaze Lagomandra iz vazduha na kome se moze I videti rent a boat (zelena nastresnica sa camcima oko nje. Saveti ako se odlucite za ovaj izlet: ujutro dodjite ranije kako bi pronasli mesto za parkiranje na plazi Lagomandra, ponesite sa sobom vodu i/ili sokove I nesto za jelo (voce, grickalice, …) jer u blizini nemate nikakve prodavnice (osim jedna mala u hotelu Lagomandra Beach).

Na slikama ispod imate sledece: Mapu regije koju mozete da obidjete oznacenu crvenim linijama, slika Porto Carasa na kojoj je oznacena regija sa svim uvalama (u jednoj od tih uvala je I Taverna Panos), par mojih slika iz tih uvala.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #2 poslato: 21. Decembar. 2023. / 21:10:44 »
2.   Vourvourou – Diaporos ostrvo

Ovaj region mi nije dobro poznat jer sam u njemu proveo najmanje vremena i to odavno. Preporuke gde iznajmiti camac nemam ali kako je to regija sa najvecim brojem rent a boat firmi mislim da je sasvim svejedno gde i kod koga cete iznajmiti. Razlog zasto nisam vise i cesce odlazio tamo je da su tokom glavne letnje sezone velike guzve i da se mora mnogo paziti i kada i gde se sidrite i pogotovo kada plivate oko camca jer je najveci broj ljudi koji voze camce to radi prvi put u zivotu!

Kako sve to izgleda mozete videti u videu iznad.

Glavna atrakcija je Plava Laguna ali u svakom slucaju vredi sve obici.

Sto se tice preporuka  za rucak postoji par taverna u samom Vourvourou ali ako ste za dobar rostilj preporuka je  za Tavernu Klimatarija  ( link ) koja se nalazi u malom seocetu Metagkitsi na 26km od Vourvouroua i jedna je od najboljih taverni u celoj regiji. Cene su kako bi klinci rekli “veoma korektne”.

Saveti ako se odlucite za ovaj izlet: ujutro dodjite ranije kako bi pronasli mesto za parkiranje pogotovo u glavnoj sezoni, ponesite sa sobom vodu i/ili sokove i nesto za jelo (voce, grickalice, …), jako vodite racuna o dubini vode jer ima jako puno plicaka i dobro zapamtite sta vam kazu kuda da idete prilikom iznajmljivanja camca.

Na slikama ispod imate sledece: Mapu regije sa predlozenom rutom plovidbe.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #3 poslato: 21. Decembar. 2023. / 21:39:16 »
3.   Amouliani ostrvo

Ostrvo Amouliani pripada trecem prstu Athosu i u blizini je grada Ouranopolisa od koga je udaljen oko 2nm. Njega mozete obici na dva nacina, prvi je da predjete trajektom iz mesta Tripiti i voznja traje oko 15min ili na drugi, po meni mnogo lepsi, iznajmljivanjem camca iz mesta Ouranopolis i obilaskom celog ostrva i skupa manjih ostrvaca u njegovoj blizini. Ove godine smo iznajmili camac ovde (https://ouranoupolisports.gr/en/ ) i bili smo veoma zadovoljni. Na sam dan kada smo trebali da idemo u obilazak pozvao nas je vlasnik rent a boat-a da nam javi da ne dolazimo jer su bili veliki talasi (mada je dan bio suncan ali je bilo vetra) pa smo odlozili za sutradan kada smo i otisli. Mi smo dosli iz Neos Marmarasa i to je oko 80km ili sat i 15min voznje.

Kako izgleda Amouliani sa grupom malih ostrvaca i neke osnovne podatke o njemu mozete videti u videu iznad.

Sto se tice preporuka  za rucak postoji par taverna u samom gradu, koje su malo skuplje,  kao i sasvim pristojna hrana u barovima na plazama ali ako ste za dobar rostilj preporuka je da nesto lagano prezalogajite tokom dana i da odete u Tavernu Klimatarija ( link ) koja se nalazi u malom seocetu Metagkitsi koje nam je bilo uzput i jedna je od najboljih taverni u celoj regiji. Cene su kako bi klinci rekli “veoma korektne”.

Saveti ako se odlucite za ovaj izlet: ujutro dodjite ranije kako bi pronasli mesto za parkiranje pogotovo u glavnoj sezoni, ponesite sa sobom vodu i/ili sokove i nesto za jelo (voce, grickalice, …). Obilazak Ouranopolisa sa camcem ostavite za sam kraje vase voznje jer em sto nema nista specijalno da se vidi osim stare kule a plaze i nisu bog zna sta. Juzna strana ostrva je prema otvorenom moru pa sa te strane moze biti malo talasa ali su uvale gde su plaze relativno zasticene.

Na slikama ispod imate sledece: Mapu regije na kojoj je svaka kocka 500x500m kao i par mojih slika sa ovog izleta.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #4 poslato: 26. Decembar. 2023. / 18:03:52 »
Zaliv Pagasitikos

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #5 poslato: 26. Decembar. 2023. / 18:36:33 »
Nauticki veoma zanimljiva oblast , mada nije popularna kao drugi delovi Grcke.
Volos je glavni grad Magnezije i treca luka po velicini u Grckoj.
800 km od Beograda.
Cene iznajmljivanja su otprilike iste za camce do 5m i motorima do 30 ks, i krecu od 120 €,
za ceo dan , odnosno od 9 do 18.
Evo nekoliko linkova firmi koje iznajmjuju camce.

https://pelionrentaboat.com/
https://www.pelionboatsadventure.com/
https://pelionboatsrental.gr/
https://pelionseaescape.gr/
Mozete iznajmiti camac u mestima, Kato Gacea 16km od Volosa, Kala Nera 19 km od Volosa i u mestu Milina oko 75 km od Volosa

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #6 poslato: 26. Decembar. 2023. / 19:02:44 »
Obicno zaliv je idealan za plovidbu malim camcima.
U Pagasitikosu je vreme vrlo promenjlivo pogotovo u popodnevnim casovima.
Oblaci i iznenadni naleti vetra su dosta cesti, ali nisu dugotrajni.
Treba biti oprezan i pratiti vremensku prognozu.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=http://www.meteo.gr/beach-forecasts.cfm%3Fbid%3D262&ved=2ahUKEwjy9pLL1a2DAxWhhf0HHR3EBoUQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw2wUuknXaNr5xqCWzpFtz3j
Mozete da ukljucite prevod na chrome pretrazivacu, a u donjem delu linka    imate jedrilicarske karte i karte vetrova.
Link je za mesto Malaki od kojeg prema jugoistoku zaliva pocinje mirnije more u odnosu na
more prema Volosu i predgradju Agria gde su cesto veliki talasi u najmanju ruku neprijatni a mogu biti i opasni za male camce.
Preporucujem iznajmljivanje camaca u Kala Neri i Kato Gacei ako ste blize Volosu.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #7 poslato: 26. Decembar. 2023. / 19:24:33 »
Milina

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #8 poslato: 26. Decembar. 2023. / 19:29:39 »
Zimovnik u Kala Neri

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #9 poslato: 03. Maj. 2024. / 19:20:37 »
 bghgy789

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #10 poslato: 05. Maj. 2024. / 10:06:51 »
Skenirao sam QR kod sa brošure i pogledao njihov sajt  https://pelionseaescape.gr/

Navedena je cena za jednodnevno iznajmljivanje u iznosu od 120€.
Cena je pristupačna s obzirom da sam 2018. godine u Neos Marmarasu platio 100€ čamac koji je imao motor od 30HP, ali je bio kraći (4 5m) i stariji.

Bilo bi korisno ako bi rekao koliko košta smeštaj.

Pozdrav.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #11 poslato: 05. Maj. 2024. / 20:23:14 »
Skenirao sam QR kod sa brošure i pogledao njihov sajt  https://pelionseaescape.gr/

Bilo bi korisno ako bi rekao koliko košta smeštaj.

Pozdrav.

Juli i Avgust 65+ € po danu preko Air BnB a. Jeftiniji su vec bukirani. Agencijske cene su otprilike iste za dvoje. Ima vecih
Kuca za 200€ po danu gde mogu dve porodice da letuju.
Septembar je odlican , dobro je i u oktobru tada su cene oko 50+€ po danu ,ima i jeftinije.
Kod mene u Malakiju na PP

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika