Posto sam pre 2 godine prodao svoj camac i sada sam samo posmatrac nautike odlucio sam da napisem par tekstova za one koji idu u Grcku, tacnije na Halkidiki i tamo bi zeleli da iznajme camac i nesto obidju i da uzivaju ceo dan na camcu. O tome sam vec pisao pre 10 godina (
https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,436.msg2289.html#msg2289 ) tako da su ovi postovi nastavak. Bilo bi jako lepo da se i ostali clanovi foruma ukljuce i iznesu svoja iskustva i mesta gde su plovili i da na taj nacin olaksamo ostalima da upoznaju ovaj region i sa vodene strane.
Kako sam uglavnom na Sitoniji tako da taj deo bolje poznajem to cu u narednim postovima malo detaljnije opisati 3 mesta (oznacena su na donjoj slici) gde se zaista isplati rentirati camac i obici vise plaza od kojih je dosta onih do kojih se moze doci samo camcima.
Ta 3 mesta su:
1. Nikiti – Neos Marmaras – Porto Caras
2. Vourvourou – Diaporos ostrvo
3. Amouliani ostrvo
Malo osnovnih podataka koji vaze za sam najam camca i svuda je otprilike isto. Najam camca za ceo dan se krece od 110 do 150 EUR + potroseno gorivo i vremenski je od 09.00 do 18.00h tokom dana. Moguce je da se kod razlicitih rent a boat firmi to razlikuje ali ne mnogo. Radi se o camcima duzine oko 5m i za max 5 osoba, sa motorom od 30ks (nije potrebna dozvola), neki imaju pomocni motor a neki ne, u zavisnosti da li je registrovana firma za samo rentiranje ili i za sportove na vodi – grcka birokratija!
Najlepse doba za najam camca (kao i za letovanje u ovom delu Grcke) je kraj Juna – pocetak Jula i kraj Avgusta – pocetak Septembra, mada se sezona ovih godina produzila tako da i kraj Septembra do pocetka Oktobra moze da se desi toplo i mirno more i prelep dan.
U camcu imate sve (uglavnom kod svih koji iznajmljuju) i to dovoljno goriva (obicno jedan pun rezervoar + jedna kanta 10L) ali tokom voznje proveravajte stanje u rezervoaru da ne bi ostali bez goriva jer motor tesko upali posle toga, prsluke za spasavanje, rakete i ostale svetlosne sinale za dozivanje u pomoc, ukoliko trazite mozete dobiti i rucni frizider (bez leda, to morate sami najbolje da pitate na nekoj pumpi), plasticne kutije za stavljanje mobilnih telefona, konopac za vezivanje (pazite nemate ga uvek nego ga morate traziti ako planirate da se negde vezujete), bokobrane (ne uvek, pogledajte i pitajte ih za njih ako mislite da se negde vezujete za neki mol) i uglavnom dobijate i mapu regiona (turisticku/plastificiranu) gde ce vam objasniti gde da pazite na plicake i stene. Pre polaska oni ce vam odrzati i kratko uputstvo kako se sta koristi i sta a radite u pojedinim situacijama i nemojte se ljutiti na njih ako su malo dosadni sa tim jer ja sam imao prilike da gledam puno primera gde camce iznajmljuju ljudi koji ne znam kako peske idu samostalno a tek koliko im je propelera stradalo od udaraca u dno. Ukoliko dodje do ostecenja camca ili motora/propelera moracete da nadoknadite stetu! Nemojte ovo zadnje da vas brine jer se to zaista retko desava i skoro iskljucivo greskom korisnika najma.
Sto se same plovidbe tice iako ovo nije okean znaju da budu talasi, uglavnom u popodnevnim satima i onda povedite malo racuna ali nemojte brinuti jer ni oni sami vam nece iznajmiti camac ukoliko je lose vreme za plovidbu (vetar, talasi) ili je prognozirano da ce se tokom dana promeniti.
I jos nesto uvek rezervisite camac barem dan, dva unapred, pogotovo tokom glavne sezone i raspitajte se sta vam sve od dokumenata treba za najam koje morate ostaviti kod njih dok ste na camcu (obicno pasos, vozacka ili licna karta).