http://www.diesel-therm.com/vegetable-oil-kit.htmGledao sam vise emisija na TV - u u vezi koriscenja tzv bio disela.
Prvi dizel motori kada su izmisljeni nisu radili na naftu nego na ulja, nafta je dosla kasnije kao jeftinija varijanta.
Po onome sto sam video postoje dve vrsrte koriscenja ulja biljnog porekla .
Jedan sistem koristi ulja koja su samo grubo prociscena i samim tim sadrze veliki procenat glicerina .
ovaj sistem zahteva poseban rezervoar za korisceno ulje i drugi tank za naftu. Korisceno ulje prolazi kroz izmenjivac toplote slican onome
koji koriste vozila na LPG gde se zagreva na min 70 stepeni da bi glicerin dobio na viskoznosti posle toga ide kroz filter i ide u razdelnik gde se mesa sa naftom
iz drugog rezervoara tako da sagoreva u odnosu 50-50 .
Drugi sistem je proizvonja bio dizela gde se odstranjuje sav glicerin hemijskim procesom i ispira so izkoriscenog ulja.
Komentari su obicno da ako je ulje isprano od soli nema drugih negativnih uticaja na motor , cak kazu da je podmazivanje mnogo bolje nego sa naftom
Ja kupim kad god nadjem kod nas na pumpi biodizel i koristim ga u camcu , ponekad mirise na pomfrit