Marinizacija mercedesa 300 turbo dizel
Ako treba neka administratori otvore novu temu
Kupio sam gliser sunbird corsair 198 sa losim motorom koji je bio i izvadjen iz camca i rasturen do najsitnijeg dela.Verovatno da su neki delovi i nedostajali,pa sam resio da u taj camac ubacim dizel motor priblizne snage kao fabricki.Fabricki je bio OMC Cobra 4,3L V6 benzinac i 160 ks.
Prilikom odabira motora bile su tri opcije u razmatranju
-vw 2,4 td linijski sestak 110 ks prednost:lako ga naci i jednostavna marinizacija.Mane:malo snage i prilikom pregrevanja cesto puca glava motora
-bmw 2,5 td linijski sestak 133 ks nije nesto izdrzljiv na vecem gasu i malo snage
-mercedes 300 td linijski sestak 150 ks najjaci i najizdrzljiviji od prethodnih opcija tako da je izbor pao na njega.
Nisam rekao da su u obzir ulazili samo motori koji trose D2 ili loz ulje

i bez elektronike i racunara.
Sistem hladjenja sam video kod Saleta,pa sam primenio kod sebe.To je zatvoren sistem hladjenja,sto znaci da je antifriz u bloku motora koji se hladi kroz izmenjivac toplote kroz koji cirkulise recna voda.
Probusio sam rupu na zadnjem delu korita i tu postavio usisnu korpu na koju je navrnut kugla ventil od 3/4" od ventila ide crevo do filtera za grubo preciscavanje recne vode(da trunje ne udje u impelersku pumpu) pa u impelersku pumpu koju sam postavio na mesto kompresora klime,tako da ga pokrece pk kais.Od pumpe ide do malog izmenjivaca kojihladi hidraulicno ulje za servo,iz njega do velikog izmenjivaca koji hladi antifriz i motorno ulje,a odatle u izduvnu granu koja je takodje hladjena recnom vodom.Izgrane voda odlazi u izduv iza labudovog vrata i sabira se sa izduvnim gasovima i odlazi nazad u reku.