Autor Tema: Opravdanost zamene brodskog motora mariniziranim automobilskim motorom.  (Pročitano 21009 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
U poslednje vreme više je primera ubacivanja automobilskih motora u plovila. Bilo bi zanimljivo čuti zašto su se za to odlučili. Vlada, Oblak i Mesečar su to uradili i već imali prilike da isprobaju plovila i motore.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
Odg: Opravdanost zamene brodskog motora mariniziranim automobilskim motorom.
« Odgovor #1 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 20:11:56 »
Cena motora.
Jeftinija varijanta je ubacivanje automobilskog motora cak i od kupovine adekvatnog vanbrodskog.
Verovatno krajnji rezultat nezadovoljava  i plovilo nema performanse koje bi imalo sa brodskim ili vanbrodskim motorom.
Al ko uspe da zameneni brodski sa automobilskim i ostvari 75% performansi moze da smatra da je marinizacija uspela.
Sa druge strane sugurno ce smanjiti potrosnju goriva sa mariniziranim auto motorom.

Moja je preporuka da se koriste motori iz radnih masina umesto automobilskih npr. iz bobo cat-a trosi 0.5 l na sat a ima dovoljno snage za deplasmanca. To su obicno Kubotini motori , al to vec kosta skoro ko brodski barem kod nas.

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #2 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 20:32:06 »
I da  , mislim da je najbitniji rezim rada motora za odredjeno plovilo ,jer npr za depolasmanca je bolji dizel sa sto manjim brojem obrtaja odnosno
da ostvaruje maksimalni obrtni momenat na sto nizim obrtajima , neki od brodskih motora to ostvaruju i ispod 800 rpm sto je u automobilskom  motoru ler gas. Predpostavljam da je za glisere bolji benzinac zato sto ostvaruje max. obrtni momenat na visim obrtajima 3000-5000 rpm.sto je za dizela smrt da satima radi na tim obrtajima.
Sto se motora tice po meni je najbitnije kad ostvaruje max obrtni momenat i po tome traziti odgovarajuci u odnosu kakvo plovilo imate.

Van mreže oblak

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Dužina: 25ft
« Odgovor #3 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 21:05:31 »
Moj Mercedes 3.0 TD odlicno radi vec drugu godinu. Sad imam150ks, brzinu do 17km/h uzvodno a treba mi 200ks da izglisiram al se zato vozim na 5 L loz ulja. Motor je sa 6 cilindara pa mu je obrtni momenat na niskim obrtajima odlican a pri dodavanjau gasa zbog turbine brzo prihvata obrtaje. Svakako sam zadovoljan.
Zvoni, kucanje ne radi

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #4 poslato: 02. Oktobar. 2013. / 23:11:57 »
Sa 17 km uzvodno sumnjam da je potrošnja 5 l na sat. Pre će da bude 15. Spreman sam da ja donesem gorivo i testiramo.  lkjhgfvh

Van mreže oblak

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bayliner 2556 flybridge
  • Dužina: 25ft
« Odgovor #5 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 11:03:10 »
Ne naravno, nismo se razumeli, to je raspon koji moj motor moze da ostvari....naravno, mislim na deplasmansku voznju gde uvek drzim  10 km/h uzvodno a to je 5L. Ono sto sam tacno utvrdio, je da ne trosim vise od 0,5L po predjenom km i to na svim obrtajima. Doduse na maximumu ne vozim nikad ali sam recimo izvukao potrosnju na relaciji Beograd -Novi Sad i bila je do 8 L a brzina oko 14-15km/h.
Zvoni, kucanje ne radi

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 12:22:53 »
Relacija je Novi Sad - Beograd a ne obrnuto. Nizvodno a ne uzvodno. i Dunav je baš gurao tada.  tfrdx

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Dužina: 6.00
« Odgovor #7 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 21:51:56 »
                                 Marinizacija mercedesa 300 turbo dizel

Ako treba neka administratori otvore novu temu

Kupio sam gliser sunbird corsair 198 sa losim motorom koji je bio i izvadjen iz camca i rasturen do najsitnijeg dela.Verovatno da su neki delovi i nedostajali,pa sam resio da u taj camac ubacim dizel motor priblizne snage kao fabricki.Fabricki je bio OMC Cobra 4,3L V6 benzinac i 160 ks.
    Prilikom odabira motora bile su tri opcije u razmatranju
-vw 2,4 td linijski sestak 110 ks prednost:lako ga naci i jednostavna marinizacija.Mane:malo snage i prilikom pregrevanja cesto puca glava motora
-bmw 2,5 td linijski sestak 133 ks nije nesto izdrzljiv na vecem gasu i malo snage
-mercedes 300 td linijski sestak 150 ks najjaci i najizdrzljiviji od prethodnih opcija tako da je izbor pao na njega.
   Nisam rekao da su u obzir ulazili samo motori koji trose D2 ili loz ulje  zgfcx i bez elektronike i racunara.
   Sistem hladjenja sam video kod Saleta,pa sam primenio kod sebe.To je zatvoren sistem hladjenja,sto znaci da je antifriz u bloku motora koji se hladi kroz izmenjivac toplote kroz koji cirkulise recna voda.
   Probusio sam rupu na zadnjem delu korita i tu postavio usisnu korpu na koju je navrnut kugla ventil od 3/4" od ventila ide crevo do filtera za grubo preciscavanje recne vode(da trunje ne udje u impelersku pumpu) pa u impelersku pumpu koju sam postavio na mesto kompresora klime,tako da ga pokrece pk kais.Od pumpe ide do malog izmenjivaca kojihladi hidraulicno ulje za servo,iz njega do velikog izmenjivaca koji hladi antifriz i motorno ulje,a odatle u izduvnu granu koja je takodje hladjena recnom vodom.Izgrane voda odlazi u izduv iza labudovog vrata i sabira se sa izduvnim gasovima i odlazi nazad u reku.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
« Odgovor #8 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 21:54:05 »
   Izmenjivac toplote od inoxa male cevi su fi 8mmza antifriz i deblja cev fi 20mm za motorno ulje.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
« Odgovor #9 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:01:04 »
   Jako bitna stvar je centriranje motora.Na zamajac sam usrafio prethodno obradjenu i probusenu za damper gumu celicnu plocu debljine 6mm,damper gumu sam usrafio na navarene navrtke.
   Medjuploca je od Al debljine 30mm koju mi je porucio Djole(mesecar) i ona sluzi za srafljenje originalnog zvona i samim tim je motor ucentriran prema zrcalu gde se srafi na svoje fabricke srafove.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
« Odgovor #10 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:04:01 »
   Impelerska pumpa na mestu kompresora klime.Pasovanje odgovarajuce remenice i centriranje na poziciju mi je oduzelo sigurno nedelju dana rada,a izgleda tako jednostavno  wesdfvg

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
« Odgovor #11 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:11:37 »
   Izduvna grana.Pocetna zamisao mi je bila da postojecutj.fabricku izduvnu granu dobro izolujem da ne bi grejala motorni prostor,ali majstor za turbine mi je rekao da bi trebalo da bude vodom hladjena da ne dodje do pregrevanja turbine jer kod auta vazduh struji oko grane i turbine sto nije slucaj kod camca gde je motor izolovan od strujanja vazduha.
   Na celicnu plocu debljine 15mm koju je obradio metaloglodac sam navario kolena od inoxa i sve to oblozio inox limom tako da u turbinu ulaze ohladjeni gasovi.Druga slika je pre oblaganja limom,sliku gotove nemam-nisam slikao.

Van mreže stvlada

• NF clan
  • *
« Odgovor #12 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:25:18 »
   I da rezimiram,opravdanost ili ne?Prethodni motor po prici bivseg vlasnika je trosio oko 25-30L u glisiranju verovatno i vise,a znajuci sebe stalno bi bio pod punim gasom.Potrosnju mercedesa nisam mogao precizno da izmerim,od bezanijskog zimovnika do Vince i nazad po skali mi deluje da je potroseno negde oko 25-30 L loz ulja na oko 2000-2200 obr/min,brzina je bila nizvodno 12-13,a uzvodno 9-10km/h.Da izglisira za sad ne moze jer mu je brza elisa,motor se vrti do 3000 obr/min.Fabricka je 19X14,5 i uz razne probe i proracune dosao sam do zakljucka da mi treba 17X14,5.
   Jos da kazem da je radna temperatura konstantno 85c.
   Ima jos uvek sitnih nedostataka koje resavam u hodu,kao npr tanak presek kablova zbog udaljenosti akumulatora od anlasera,pa malo teze vergla,ali i to je vec spremno za zamenu.Licno sam zadovoljan postignutim,a bice jos bolje kad nadjem i odgovarajucu elisu.
    Eto toliko od mene.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #13 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:50:29 »
Ja bih tu išao na 15 x 15 ili 15x13 da bi dobio maksimalni broj obrtaja motora. To je uslov svih uslova za dugotrajnost motora. Mogućnost da okrene propeler na maksimalnom broju obrtaja.

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #14 poslato: 04. Oktobar. 2013. / 23:02:21 »
Ja svoju marinizaciju smatram uspesnom ocena 8 od 10.
Svi sklopovi i delovi marinizacije su ok motor radi bez poteskoca i zadovoljan sam i brzinom chak i ne vozim do maximuma jer je voznja pravi uzitak a brod pruza toliko komfora da mi vreme i predjeni put nisu na prvom mestu a vremena za camac imam dosta i tu je u stvari najveci kvalitet moje marinizacije..Cena, hm, nisam nikom nista placao sve sam saam i sa interneta, uglavnom ispalo je jeftinije nego Yamaha 9.9high trust a to ga ne bi guralo bas tako lako ..o americkom cudovistu u originalu ne bi ni razmisljao kad budem imao tako nesto na cetri tocka imacu ga i na vodi ...
Ostaje samo jedna sitnica a to je cesta korekcija kursa koja me zamara na duzem putu ali i to cemo dogodine resiti izlivanjem kobilice od jedno 20 do 25 cm taman da cuva Z nogu od plicaka i da ga drzi na pravcu..
Zakljucak... ako se gleda  finansiska isplativost da isplati se samo u Srbilendu dje sve moze i fercera jer je Sava pitoma a Dunav se pravi da je opasan na moru  ...jok

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika