0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pitanja i dileme koje imam... ima li smisla vuci 800 kg motora ako je stvarno potrebno jedva 20 % njihove snage? Ta rezerva od 80% snage je cesce nepotreban teret nego sto je potreba. Razmisljam ... izbaciti jedan motor i samo jedan postaviti u sredinu?Dobio bih olaksan brod za 400 kg. Izgubio bih brzinu. Glisersko korito tada gubi svaki smisao zbog lose upravljivosti i oblika korita koje sa povecanjem brzine povecava i otpor. I to drasticno vise nego klasicno deplasmansko korito. Upravljivost bi se lako resila dodavanjem kobilice ali zadnji deo korita ostaje problem. "Vuce" vodu, kao i svako glisersko korito na nekim brzinama. A to su bas brzine od 10 do 17 km na sat. Osudio bih sebe na brzine ispod 10 km na sat jer bi sve preko toga drasticno povecavalo potrosnju po kilometru.
... a on ko pijanac niz ulicu malo levo ...pa dva puta u desno ...
@ Mesechar, svaka cast na uradjenim radovima. Ne vidim (doduse ako zanemarim nabavku dizela van pumpi) neku veliku ustedu u gorivu, potrosnja je veoma slicna original motoru (za te brzine moj motor trosi oko 0,8 l/km) ali me jako interesuje kako ce mu biti upravljanje sa kobilicom. Sa samom z-nogom je katastrofa, zaista ne moze da se napusti kormilo ni za sekund a da camac ne skrene!
@ Svaba, mislim da je ugradnja auto pilota lepa stvar ali i skupa (evo nekih cena iz SVB: http://www.svb.de/de/category/autopiloten.html ). To bi se isplatilo na vecim brodovima i jedrilicama.Mada igra ulogu i sam tip kormila na brodu. Naime ako je klasicno brodsko kormilo (volan na ravnoj ploci) ili na rucicu kao kod jedrilica tu ima i jeftinijih opcija ali za camce (krstase) o kojima ovde govorimo i koji imaju servo upravljace i podesive volane, mora se ugraditi dodatak na servo pogonu koji je u motornom prostoru. Slazem se elegantije resenje ali i znacajno skuplje.