Autor Tema: Koliko trosi vas camac?  (Pročitano 50556 puta)

0 člana i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
Odg: Koliko trosi vas camac?
« Odgovor #45 poslato: 20. Jun. 2014. / 23:49:56 »
Zoki po Yamahinom katalogu F25 na 1000 obrtaja troši 0.8 L
Meni je nizvodno do Djerdapa skoro 500km na 1500 obrtaja otišlo 50 litara goriva.
Brzina nizvodnog spuštanja plovidbe 13-15km/h.

zankiki

• Gost
« Odgovor #46 poslato: 21. Jun. 2014. / 08:33:03 »
Ne bih kupovao ganc nov motor sigurno - za to nemam para. A i da imam, uzeo bih poovan sa nekoliko KS više, zlu ne trebalo  lkjhgfvh
Brzine jesu na stajaćoj vodi, jedino tako je realno meriti...

Uzeo bih 4T i zbog buke - znamo svi kako se tomos dere, i na 3300 više uopšte nije prijatno sedeti na terasi nazad u toku vožnje.
Ipak, ne možemo gledati samo obrtaje - tu je i odnos peraja na elisi - verujem da tvoj motor na 2500 obrtaja ima dosta veći potisak nego moj.

Tako da će da legne 4T sigurno, samo kad i koji... Za sada kako stvari stoje praviću godišnje 150-200 sati (već imam 70)...

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
  • http://pecaros-os.com/index.php
    • maverick
  • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
  • Dužina: 4.3
« Odgovor #47 poslato: 21. Jun. 2014. / 11:19:31 »
Vec preko 100 sati godisnje se isplati 4t...ja imam istu yamahu kao mossi i potrosnja se moze spustiti na jako malo ako se pazi s obrtajima....

zankiki

• Gost
« Odgovor #48 poslato: 21. Jun. 2014. / 12:01:43 »
Takav motor bih vozio na pola gasa... Ako ne i manje...

zankiki

• Gost
« Odgovor #49 poslato: 23. Jun. 2014. / 14:35:30 »
Evo za vikend sam se spuštao do Karlovaca, 13km nizvodno, pa isto toliko uzvodno.
Potrošio sam oko 7-8 litara, nizvodno 13-14kmh, uzvodno 7.

Kada bih sa motorom tipa te yamahe mogao da idem uzvodno 8-8.5 uz istu potrošnju ništa mi više ne bi trebalo.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #50 poslato: 23. Jun. 2014. / 17:46:46 »
E pa ne može ...  uygjnh
Ta razlika izmedju 7 i 8.5 km/h je barem litra goriva, a u procentima 40-60% više goriva na predjenu uzvodnu kilometražu.

Ako hoćeš jeftino onda mora sporo.  kijuhzgtf
A plaćaš vremenom umesto novcem.  gfvcşxc

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
    • maverick
« Odgovor #51 poslato: 23. Jun. 2014. / 21:20:03 »
Ja za vikend 90 kilometara 14.9 litara...s takvom yamahom....nizvodu vozio 33-4 a uz vodu 30 km...s sharkom...

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
  • Osp: UMČ
« Odgovor #52 poslato: 23. Jun. 2014. / 21:24:46 »
Zemun 1172 km - Petrovaradin 1252 km , 12 sati plovidbe, potrošeno 36 litara benzina.... Yamaha 25 high trust...
naravno da je moglo brže, ali potrošnja bi značajno bila veća...

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
    • maverick
« Odgovor #53 poslato: 23. Jun. 2014. / 21:44:45 »
Ta Ht trosi manje nego ove nase...samo nisam je nikad vidio uzivo da vidim ima li nekih bitnih razlika na samom motoru...ili tu manju potrosnju dobije samim prijenosom

Van mreže zoki novus

• NF clan
  • *
  • Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
    • NEMO
  • Brod tip: Carver
  • Dužina: 10m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #54 poslato: 23. Jun. 2014. / 23:23:39 »
Poreedite camce od 200-300kg sa camcima od 2000-3000kg ne ide to bas tako sto se potrosnje tice...

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
    • maverick
« Odgovor #55 poslato: 23. Jun. 2014. / 23:37:50 »
Tema je koliko troši vaš čamac...tako da komentiramo medjusobno.... gfvcşxc svako o onome sto ima...

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #56 poslato: 23. Jun. 2014. / 23:39:07 »
Evo baš za poredjenje:

Budens je sa HT F25 išao 7km/h uzvodno i trošio oko 3 litre
Ja sa čamcem od 300kg bruto 650-700kg i F25 išao sam 10-11km/h uzvodno i trošio 2.5 litre, Djerdap - Apatin

zankiki

• Gost
« Odgovor #57 poslato: 24. Jun. 2014. / 08:47:14 »
E pa ne može ...  uygjnh
Ta razlika izmedju 7 i 8.5 km/h je barem litra goriva, a u procentima 40-60% više goriva na predjenu uzvodnu kilometražu.

Ako hoćeš jeftino onda mora sporo.  kijuhzgtf
A plaćaš vremenom umesto novcem.  gfvcşxc

Nisam te baš 100% razumeo, ali hajde da probamo ovako...
Za tih 8-8.5 (nek bude i 8), bi mi tomos trošio umesto 2.7, oko 4 litre, onako od oka  defgvbn
Da li neki 4T motor (yamahe kao vaše, ili još bolje high trust kao budens) može da ima isti potisak kao tomos dok troši 4 litre, a da troši 3? Vraćamo se na staru nikad dovršenu priču o ralici u potrošnji izmedju 2T i 4T, ali nikad nisam imao 4T motor pa ne znam... Ako troši 20-30% manje to je onda to...

Mada i bez toga ću da uzimam 4T zbog buke, ali ako ne mogu da dobijem tu brzinu, onda bi mi dosta bio i neki 4T od 15KS (koliko ima i tomos), a razlika u ceni ume da bude solidna...

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #58 poslato: 24. Jun. 2014. / 10:16:42 »
moja baraka trosi na 2000 obrtaja motora 3.5 litara nafte...ja bi ga uvrno jos da mogu ali petak na tim obrtajima ima miran rad ,ispod toga treska poklopce po kokpitu pa miide na zivce..a koliko moze da razvije zavisi 6km ,nekad 7.5 zavisi od brzine Save nizvodno 11 do 12 km sad kako pici voda.
Ali posto ja gotovo nikad nemam odrediste meni je primarna sto komfornija i tisa voznja a koliko moze da razvije nije bitno .

zankiki

• Gost
« Odgovor #59 poslato: 24. Jun. 2014. / 13:39:54 »
Imam i ja dana kada se spuštam bez motora, vozim na niskim obrtajima, kad idem nizvodno pogotovo... Jer me voda i onako nosi...

Uzvodno mi je bitnije kojom brzinom idem, jer smo uzvodno non stop izloženi sili koja nas vraća nazad. Evo recimo, prilično karikirani, primer:

čamac/brod nam ima najbolji odnos brzina/potrošnja/buka/nešto četvrto na određenim obrtajima, pri kojim mu je brzina (da napomenem, karikiram) 3km/h po stajaćoj vodi. Kada izadjemo na tekuću vodu u tom istom režimu, stajaćemo u mestu, ili se vraćati nazad. Zato je uzvodno neka ekonomičnije voziti i na malo jačem gasu, ako skratimo vreme koje smo izloženi sili reke, koja nas vraća nazad.

Druga stvar zbog koje mi je bitna uzvodna brzina je što, ako krenem da vozim neku veću kilometražu uzvodno, tipa 200-300km, tih 1-1,5km može da skrati put i za dva dana...

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika