Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
11. Oktobar. 2026. / 00:51:52
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Plovila i plovidba
»
Krstaši
»
Dnevni krstaši
(Urednik:
sceka
) »
Koliko trosi vas camac?
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
3
4
5
Idi dole
Autor
Tema: Koliko trosi vas camac? (Pročitano 50847 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
sceka
NF tim
Osp: UMČ
Koliko trosi vas camac?
«
poslato:
23. April. 2013. / 20:12:46 »
Standardno pitanje koje skoro svakodnevno me neko pita: Koliko trosi tvoj camac? Odgovor verovatno svi znate ali da ga ponovim: Potrosnja camca zavisi od nacinja voznje!
Ako vucem skijasa ili neku od zezancija na vodi (kotur, solo, ...) potrosnja se meri po casu i velika je, recimo oko 50, 60 i vise litara na cas.
Ali ako vozim od mesta A do mesta B potrosnja je manja od 1 litra po kilometru (oko 0,8 do 0,9 litara po kilometru), normalno ove vrednosti malo variraju od velicine camca i velicine motora.
Interesantno je da u potrosnji od jednog mesta do drugog brzina ne utice na potrosnju! Naime ako camac vozim na oko 1500 obrtaja i pri tom brzinom od oko 11 km/h on trosi isto kao i pri voznji od oko 3500 obrtaja i brzini oko 40 km/h!!!
To se lepo vidi iz dijagrama koje prilazem za par razlicitih camaca (izvor Boat test), gde se vidi da svaki krstas ima tu rupu u dijagramu izmedju 1500 i 3500 obrtaja (male su razlike izmedju modela) i u toj oblasti je voznja neekonomicna. Zato je moj savet svim vlasnicima probajte da nadjete krivu za vas camac i na taj nacin cete uvek znati da li vozite optimalno ili ne.
Sačuvana
Sale NB
NF clan
Zeko3
Brod tip: Samogradnja
Dužina: 10,6m
Odg: Koliko trosi vas camac?
«
Odgovor #1 poslato:
23. April. 2013. / 20:36:39 »
Za čamce sa vanbrodskim motorom je verovatno malo teže naći odgovarajući dijagram, zbog bezbroj kombinacija motora i korita, ali mislim da sam i bez dijagrama došao do sličnog zaključka.
Na Elanu 495, Evinrude 50ks troši na optimalnom gasu između 15l / 18l/sat ( nizvodno/uzvodno). Motor radi na cca. 4300-5000 o/min, a brzina se tada kreće u rasponu 38-45km/h.
Na 1200 o/min troši oko 4l/sat, a plovi se brzinom od 7-8Km/h, nizvodno!
Sve između 1500 i 4000 obrtaja je jednostavno neisplativo.
Sačuvana
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti!
maverick
Urednik
http://pecaros-os.com/index.php
maverick
Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
Dužina: 4.3
«
Odgovor #2 poslato:
23. April. 2013. / 23:18:04 »
selva 50 ks je na tiger sharku trosila na 4100 okretaja 10,8 litara s putnom brzinom skor 40 km na sat...sto je vise nego odlicno...no ubije sto puta stani kreni, izglisiraj a onda ide na 16-17 litara bez imalo muke...a evo i link za potrosnu yamahinih motora, iznenadicete se kako i 4t motori u full gasu trose dosta...
http://www.flippermarin.se/UserFiles/Interboat/www.flippermarin.se/Documents/2012/buster_yamaha_korfakta_2010_flipper_marin_stockholm.pdf
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #3 poslato:
24. April. 2013. / 09:21:38 »
Ako pogledamo podatke za Sea Ray 240 (koji je otprilike kao moj camac i ima isti motor) stanje je ovako: na 1500 obrtaja, brzina je 12,7 km/h, i specificna potrosnja je 1,15 km/L. Na 3500 obrtaja, brzina je 49,2 km/h a specificna potrosnja je 1,16 km/L.
Ukoliko to uporedim sa podacima koje ste mi vi dali a to je da je vaša specificna potrošnja oko 2,5 km/L, vidi se da potrošnja ovih krstaša i nije baš toliko velika (bar ne u srazmeri) jer sa jedne je čamac od skoro 7,8m dužine i 2,5t težine i motorom sa 8 cilindara, 5,0L i 260ks a sa druge strane čamac od 5,0m i oko 600 kg težine sa motorom od 50ks. Razlika je dupla ali razlika u velicini je više nego duplo.
I ono što je najvažnije je da su troškovi goriva relativno najmanji ako se uporede sa ostalim troškovima posedovanja i održavanja čamca! Ako probam da izračunam na nivou jedne sezone ja napravim oko 100 moto časova a to je negde 400L goriva ili 600 EUR a svi ostali troškovi (bez nekog ne daj bože kvara) su oko 2,500 EURa. Znači troškovi goriva su oko 1/6 do 1/4 ukupnih troškova.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #4 poslato:
24. April. 2013. / 20:53:59 »
@ Zoki novus; Molim te, pomozi mi, ne mogu da nadjem gresku. Sve cifre koje sam naveo su ili moje (iz iskustva) ili racunato sa sajta Boat test.
Sačuvana
sale.m 79
NF clan
Gasa
Brod tip: Ratomir Apic
Dužina: 10,10
«
Odgovor #5 poslato:
24. April. 2013. / 21:19:48 »
Ja imam rezervoar oko 90 litara.Napunim ga pred sezonu i ne potrosim do kraja sezone.
Sačuvana
djbtea
NF clan
Brod tip: Fjord gliser
Dužina: 6,10
«
Odgovor #6 poslato:
24. April. 2013. / 21:46:32 »
SaleM koji motor imas i koliko casova voznje u toku sezone.
Sačuvana
sale.m 79
NF clan
Gasa
Brod tip: Ratomir Apic
Dužina: 10,10
«
Odgovor #7 poslato:
24. April. 2013. / 23:00:52 »
DMB i dva puta u sezoni menjam ulje.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #8 poslato:
24. April. 2013. / 23:33:11 »
@ Zoki, Uzeo sam podatke od Saleta a on kaze da trosi 18 L/h i brzina 45 km/h sto znaci za sat vremena predje 45 km i potrosi 18 L ili 45/18=2,5 km/L. Za camac koji je veoma slican mom i ima isti motor, podatak sa sajta BoatTest (a koliko sam mogao da procenim i kod mene je veoma slicno), specificna potrosnja je 1,16 km/L. Tako da ne razumem kako sam im povecao potrosnju 10 puta?
Podatak koji dao Maverick je vise nego odlican njegova specificna potrosnja je skoro 4 km/L!!! Fantasticno.
U katalogu koji je dao (Yamaha) dat je podatak za camac slican Saletovom (5,5m i 500kg) sa 4 coveka i motorom od 60ks, na 4400 obrtaja je specificna potrosnja 2,89 km/L.
Hteo sam da kazem da potrosnja goriva kod vecih motora nije u srazmeri sa odnosom velicina, jer 50ks prema 260 ks je vise od 5 puta jaci motor a potrosnja je malo vise od 2 puta veca.
Sačuvana
zoki novus
NF clan
Navika ili lep gest "ulovio pa pustio-ne postoji"
NEMO
Brod tip: Carver
Dužina: 10m
«
Odgovor #9 poslato:
24. April. 2013. / 23:48:35 »
Izvini permutovao sam podatke ! Ucinilo mi se da si napisao 2,5l/km.
Inace moj camac ( koji je do duse van svih kategorija )tezak oko 3,5T sa motorom od 25KS trosi u proseku oko 0,25L/km
Sačuvana
POPRAVKA, UGRADJA I ZATAMNJIVANJE AUTOSTAKALA --- POPRAVKA I UGRADNJA BRANIKA --- BRZI SERVIS...
deda
NF tim
«
Odgovor #10 poslato:
24. April. 2013. / 23:58:25 »
Izvinte me , ali moram da primetim da camac ne trosi ! To radi motor !
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #11 poslato:
25. April. 2013. / 00:02:10 »
Za Saletovu malu potrošnju nije zaslužan motor već korito. Odnos 5 : 1 mu daje veliku brzinu trupa koju i ne dostiže sa tim motorom.
Sačuvana
maverick
Urednik
maverick
Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
Dužina: 4.3
«
Odgovor #12 poslato:
25. April. 2013. / 00:19:48 »
Ja sam taj motor prodao zato sto manje od toga ne moze..a cim se malo zaigras potrosnja ide gore...sad sam uzeo yamahu 25 ks...ali ako ste pogledali malo pazljivije onaj link, svi motori koji postizu svoj neki maximum obrtaja trose u tom vrhu jako puno...voznja na 4000 ili na 6000 obrtaja je jako velika...
i ja dosad nisam racunao koliko km s jednom litrom..odlicno...ne bitno koliko jurim...vec koliko potrosim od tocke a do tocke b
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #13 poslato:
25. April. 2013. / 09:41:55 »
- Svi postovi koji su "off-topic" su obrisani, molimo sve korisnike da za takve postove koriste za to određene delove ovog foruma. Ovo je urađeno u cilju preglednosti teme.
@ Deda, Teorijski i tehnicki ste potpuno u pravu ali koliko će motor potrošiti zavisi u velikoj meri od samog čamca (pored načina vožnje i kvaliteta goriva) pa umesto da kažemo koliko troši vaš motor sa vašim čamcem, mi smo skratili na koliko troši vaš čamac. :)
Sačuvana
Popaj
NF clan
Popaj
Brod tip: Shetland
Dužina: 6,5m
«
Odgovor #14 poslato:
25. April. 2013. / 23:23:52 »
Čamac je težak 1500kg, Mazda, 626 81kw, 2000 kubika.
Ja sam malo glisirao, radi probe, tako da ne znam koliko tacno trosi u tom rezimu voznje.
Ono što sigurno znam je da u proseku, sa 1600-1800 obrtaja, brzina od 12 do 15 km.(3 litre benz.)
Sa 2000 obrtaja, između 15 i 20 km.(4 litre.) Potrošnja je sigurno tačna, a za brzine
nisam siguran pošto su merene GPS-om sa telefona. Ja vise volim sporiju voznju, u njoj vise uzivam, mada nije lose kada imate motor sa kojim mozete da idete i brzo, kada zatreba. Nevreme i slicno.
Trebalo bi da svaka kombinacija motora i trupa ima svoju ekonomicnost u portrosnji goriva, na nama je da to saznamo.
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
3
4
5
Idi gore
Nautički forum
»