Hajde da vidimo sta je to na brodu zanimljivo deci ili sta im mi mozemo uciniti zanimljivim...
Dvogled
Mozemo ih nauciti da rukuju njim i onda im zadati zadatak... recimo da broje caplje pored obale i da upisuju na neki papir koliko ih vide ... bar par sati necete čuti ono "dosadno mi je, hajde da se igramo"
Ili da upisuju imena brodova kraj kojih prodjemo ili koji prodju kraj nas... to je Ivoni bilo zanimljivo jedno vreme.
Kada krstarimo zaposlim je da gleda kilometarske oznake i da traži to mesto na karti... kao da ne bi zalutali. To se pokazalo kao dobra zabava. Isto tako kada nailazimo na neko mesto ona u atlasu traži podatke o njemu i čita nam.
Pribor za pecanje
Naučio sam je da baca varalice dao joj jedan štap. Uspela je par puta da ulovi štukice i sada joj je to omiljena zabava kada stanemo negde ili se usidrimo. Jednom sam joj dao i da privlači soma od 3 kg... i zavolela je ribolov. Tako da je mirna dok pecam. Bar par sati a onda traži drugu zabavu.
Peraja i maska za ronjenje
Na svakoj plaži gde ima mogućnosti omogućimo joj da istražuje i podvodni svet. Uživa da gleda ribice pod vodom ili skuplja školjke. Svaki put puna kofica... kao da pravimo neki ukras. Ali to joj učini boravak na plaži zanimljivim.
Alat..
dajte im zadatak i alat i videcete kako im je to itekako zanimljivo... kada čačkam nešto u motornom prostoru dam joj šrafciter i zadatak da odvije neki šraf, podmaže rupu i vrati ga. Naravno, to mora biti neki nevažan deo... kao što je držač kablova na primer.
Silikonske varalice...
Pokazale su se kao odlična igračka. Uzme kutiju i napravi pozorište sa ribicama... satima se zaigra.
Eto, to su neke stvari kojih sam se sada setio.
Inače, slažem se... nabolje je da dete ima društvo vršnjaka, a vi dovoljno grickalica i sokova u ormanu.