Autor Tema: Međunarodna dozvola za upravljača plovilom za rekreaciju  (Pročitano 40874 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
Međunarodna dozvola za upravljača plovilom za rekreaciju
« poslato: 26. Januar. 2017. / 22:11:30 »
Ко је положио за УМЧ после доношења новог закона 2014 године нема могућност пловидбе приобалним морем.

Изглед нове дозволе сам ставио у прилогу и ту можете видети да стоји под редним бројем 10 латинично слово "I" (Inland waters), тј. унутрашње воде и латинично слово "M"  (Motorized craft) тј. моторни чамац, али нема латиничног слова "C" (Coastal woters) тј. приобално море.
Са полеђине дозволе можете прочитати за шта значе редни бројеви од 1 до 15.

Наиме нови закон је ступио на снагу горе поменуте године и није у потпуности довршен, а стари је престао да важи даном ступања новог закона.

Тако да ко жели пловити приобалним морем НЕМА ТРЕНУТНО ТУ МОГУЋНОСТ да добије дозволу у Србији!

У министарству  грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сектор СЕКТОР ЗА ВОДНИ САОБРАЋАЈ И БЕЗБЕДНОСТ ПЛОВИДБЕ (http://www.mgsi.gov.rs/cir/sektori/sektor-za-vodni-saobracaj-i-bezbednost-plovidbe) ништа не знају да кажу па су ме упутили на Београдску капетанију (http://www.mgsi.gov.rs/cir/odsek/lucka-kapetanija-beograd) која издаје међународне дозволе и ово што читате су ми и рекли.

Значи брајко вожња на црњака или шта???

Има ли неко решење?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Međunarodna dozvola za upravljača plovilom za rekreaciju
« Odgovor #1 poslato: 28. Januar. 2017. / 11:49:05 »
Profesionalci moraju da polažu u Hrvatskoj. Da li postoji mogućnost da državljani Srbije polažu tamo za UMČ nisam siguran. Mislim da ne.
Ako želiš da polažeš u Srbiji samo je jedno rašenje. Završiš skipper kurs i položiš ga u kapetaniji. I možeš ploviti po svim morima i okeanima bez ograničenja.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #2 poslato: 28. Januar. 2017. / 12:52:18 »
Profesionalci moraju da polažu u Hrvatskoj. Da li postoji mogućnost da državljani Srbije polažu tamo za UMČ nisam siguran. Mislim da ne.
Ako želiš da polažeš u Srbiji samo je jedno rašenje. Završiš scipper kurs i položiš ga u kapetaniji. I možeš ploviti po svim morima i okeanima bez ograničenja.

На којој Интернет страници могу да се расптам за тај курс?
Пре два дана причао сам са познаником који плови прекоокеанским бродом, не знам тачно које му је звање,
али је за једну лиценцу полагао у Црној Гори,
а друу лиценцу је стекао мислим у Америци. Баш смо причали кад је путовао за БГ па авионом за УСА.
Рекао ми је да је упознат са проблематиком и колико је он обавештен стање ствари је овако:
По његовим информацијама Србија је хтела да има право издавања свих  неких 15 (ако сам запамтио) лиценци
у вези поморства, а мора нема и наводно то нема ни једна земља у свету, већ највише 7, 8.
Епилог свега је да су нам одузели све лиценце и зато сад немамо ни полагање за УМЧ за приобално море.
Да ли ћемо то право икад поново имати, не зна се, а не зна се ни ако добијемо када ће то бити...
Резиме свега је да после доношења новог закона 2014 сви који су положили немају могућност управљања
моторним чамцем у приобалним водама и наша међународна дозвола за управљање чамцем у приобалним водама не важи.
Важи само у унутрашњим водама, јер то право нам нису могли одузети, јер имамо реке...

Ни једна земља на свету (бар оне битне) не признају наше "поморске" лиценце издате после 2014,
односно од дана ступања на снагу новог закона.

Из тога се може закључити да је стара дозвола за УМЧ где је назначено да управљач чамца може пловити
унутрашњим водама и обалним морем има валидност, а нова дозвола то нема, јер у новој дозволи не пише кад си
положио, да ли нпр. 1987 или 2015. Тако да читајући један коментар од члана са форума где каже да је био у капетанији
да извади нову, а овај му рекао: "Шта ће ти нова и ова је добра, не мењај ништа ова стара ради радњу.

Занима ме да ли се за УМЧ може полагати у некој од бивших република СФРЈ? Има ли неко таквог искуства?
Ако има, молио бих телефон те капетаније.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #3 poslato: 28. Januar. 2017. / 13:17:06 »
Cena kursa je 40 000 dinara.

http://www.va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=2238

(Podatke imaš na dnu stranice)

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #4 poslato: 28. Januar. 2017. / 14:00:44 »
Cena kursa je 40 000 dinara.

http://www.va.mod.gov.rs/cms/view.php?id=2238

(Podatke imaš na dnu stranice)

Погледао сам. То је под бројем 1. Ovlašćenje o osposobljenosti za voditelja jahte (Skipper). У колико се не варам то је категорија "C", мене занима "B".

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 28. Januar. 2017. / 14:49:41 »
Sa C možeš upravljati i manjim plovilima.
Drugačije neće moći bez promene državljanstva. Bar dok Srbija ne sklopi medjunarodne sporazume sa Hrvatskom ili CG i tako omogući polaganje. Ili možda da pokrene postupak za priznavanje naše B dozvole (bez obzira na datum polaganja) pred medjunarodnim organizacijama.

Insistirati na nečemu što nije moguće je loše za živce. Treba malo sačekati. Rešiće se to već nekako.
Svakako treba uputiti pismo nadležnom ministarstvu. Odgovoriće ti i dati objašnjenje.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #6 poslato: 28. Januar. 2017. / 15:01:50 »
Ako je za utehu, kod Hrvata je još gore. Oni imaju dozvole za upravljače čamcem A i B kategorije kao i upravaljače za brodice A i B kategorije. :)
Dozvola za upravljača čamcem ne važi za more.  tfrdx  Mora dozvola za upravljača brodicom.
Isto tako je i kod registracije. Čamac je za reku brodica za more. A u pitanju su ista plovila.

Hrvatska ima more pa njihovim gradjanima to nije pomoglo. Bune se ali...

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #7 poslato: 28. Januar. 2017. / 17:17:27 »
Нашао сам на Интернету неку страницу неког нашег лика који сарађује са Хрватском и у Србији организује полагање за "Ц"  категорију. Сакупља кандидате, цена се још не зна, оставио сам своје податке па ћемо видети...
Сад не знам тачно Интернет адресу, а не могу погледати убрачунар, јер сам тренутно на телефону. Кад стигнем кући поставићу овде линк па ко је заинтересован може се информисати.

Да ли неко зна из сопственог искуства да ли грци праве проблем уколико им се покаже домаћа дозвола за УМЧ?

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
  • Osp: UMČ
« Odgovor #8 poslato: 28. Januar. 2017. / 17:56:07 »
U Grckoj nije potrebna dozvola za plovila do 6 m. i motore do 30 ks.
Ako se koristi sopstveno plovilo Grci neprave probleme.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #9 poslato: 28. Januar. 2017. / 18:36:25 »
U Grckoj nije potrebna dozvola za plovila do 6 m. i motore do 30 ks.
Ako se koristi sopstveno plovilo Grci neprave probleme.

Супер, хвала на одговору!

Питао сам из разлога што ћу и ове године у Грчку,,
али са глисером, а имам ову нашу дозволу па рекох да питам,
јер не знам да ли ћу до Јула или августа нешто решити по том питању.

Јесте, све је на мом имену,  глисер Fisherman 450, мотор Yamaha 40HP Autolube,  све 2004 год, помоћни мотор Tomos 4, приколица стара годину дана. Све је уредно регистровано.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #10 poslato: 29. Januar. 2017. / 09:26:51 »
Ako sam vas pravilno shvatio: moja dozvola je iz 11.11.2005g, bez roka vazenja upisanog na njoj a imam nameru da sledecih bar 2 godine camac iskljucivo koristim u Grckoj, da sada nista ne menjam?

Da cekam da drzava dobije licencu da izdaje dozvole koje vaze za C (coastal waters) i da je tek onda zamenim?

A nisam bas razumeo ogranicenje za snagu motora od 150kW? moj camac ima 190kW i sta to znaci da ja vise ne mogu da ga vozim ili sta? Da iskljucim 2 cilindra pa kazem evo sad je po zakonu!!!

Inace za 2 sezone koje sam bio u Grckoj nikada me niko nije pitao da mu pokazem nikakvu dozvolu osim u marini gde im je trebala plovidbena da prepisu podatke i nista vise!

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #11 poslato: 29. Januar. 2017. / 17:43:18 »
Ako sam vas pravilno shvatio: moja dozvola je iz 11.11.2005g, bez roka vazenja upisanog na njoj a imam nameru da sledecih bar 2 godine camac iskljucivo koristim u Grckoj, da sada nista ne menjam?

Da cekam da drzava dobije licencu da izdaje dozvole koje vaze za C (coastal waters) i da je tek onda zamenim?

A nisam bas razumeo ogranicenje za snagu motora od 150kW? moj camac ima 190kW i sta to znaci da ja vise ne mogu da ga vozim ili sta? Da iskljucim 2 cilindra pa kazem evo sad je po zakonu!!!

Inace za 2 sezone koje sam bio u Grckoj nikada me niko nije pitao da žmu pokazem nikakvu dozvolu osim u marini gde im je trebala plovidbena da prepisu podatke i nista vise!

Прелистао сам српски, хрватски и црногорски закон. Хрватски је најдетаљнији, а грчки нисам још пронашао понајвише због језика који не разумем.
Јасно је да морамо поштовати законе у земљи коју посећујемо.
Хрватски каже да уколико имаш дозволу за водитељс бродице Б кат. Можеш управљати пловилом до 12 метара и снагом мотора изнад 15kw, једино си ограничен на 18kw ако имаш мање од 18 година, јер се код њих за В кат. може полагати од навршених 16 г. Са дозволом Б кат. можеш пловити ОБАЛНИМ МОРЕМ до 12NM, а ако превозиш путнике онда до 3NM. Ово се односи од обале копна или обале острва.
Ово стоји у закону. Прича се да хрвати траже сем Б дозволе и сертификат за УКТ радио станицу, али то сам само прочитао на форуму и то искуство немам.

Разлике у закону су и следеће:
- У Црној Гори у закону стоји да се јахтом сматра пловило преко 7 метара дужине.
- У српском закону стоји изнад 9 метара.
- У хрватском стоји изнад 12 метара.
Остали  подаци што се тиче јахти су рекао бих по оном што сам прочитао идентични као што је максималан број путника 12, да је јахта пловило  опремљено за дужи боравак на води и.т.д.

Такође закон који уређује шта је то основна и обавезна опрема чамца разликује се од дрђаве до државе...
У црногорском закону стоји да мораш између осталог поседовати 3 црвене и 3 наранџасте бакље. А, мени су рекли  људи који су наводно били у Грчкој чамцем да треба 2 црвене и 2 наранџасте, али то не могу потврдити, јер њихов закон нисам прочитао.

Ето, можеш изнад прочитати и одговор на моје питање да ли у Грчкој пролази напа дозвола.
Одговор је стигао да не праве приблеме у колико си власник пловила, а дозвола не треба за чамце до 6 метара и снаге мотора до 30HP или  KW (сад не знам тачно да ли су киловати или коњске снаге).

На твоје питање да ли за одлазак у Грчку треба нова међународна или стара која је на српском и енглеском језику, могу ти само пренети ино што сам прочитао на форуму од једног члана, а он каже да када је отишао у кспетанију да се распита око узимања нове међународне да су му рекли:
- Шта ће ти нова? И ова је добра, ради посао и не мењај ништа.

Моје мишљење је да треба оставити стару јер нема временско ограничење, а и направити нову да се нађе...

Још једна разлика између српског и хрватског закона је да код нас по новом дозвола важи 10 гофина, а код њих неограничено што се тиче дозволе за управљање чамцем или како они то називају водитељ бродице.

Надам се да сам ти овим информацијама бар донекле помогао као што су и мени на моја питања, јер ту смо да једни другима изађемо у сусрет уколико је у нашој моћи.  :)

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #12 poslato: 30. Januar. 2017. / 11:01:33 »
Обећао сам да ћу прикачити Интернет адресу странице на коју сам налетео, а све у потрази на којин начин добити дозволу Б категорије и за обално море (ознака латинично слово "C"- Costail waters у новој међународној дозволи за управљање пловилом, јер Србија више нема ту лиценцу.

Линк:   http://jahtanje.rs/osnovni-kurs/

Назвао сам их, курс би требао бити на пролеће, цена се још увек не зна, а у питању је како кажу сарадња са Хрватском и након успешног полагања добијање њихову дозволу.
По њиховим речима биће полагање за "C" категорију, а  за  "B" још није у оптицају, али се и о томе размишља.

Заинтересоване кандидате уписују,  потребно је да оставите  контакт податке и то је то.
Ко је заинтересован нека слободно назове.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #13 poslato: 30. Januar. 2017. / 14:04:10 »
Добио сам одговор из Хрватске око полагања за водитеља бродице Б категорије. То је исто што и наш УМЧ Б категорије, само што можете пловити и обалним морем и дозвола је призната у читавој ЕУ и већини држава света за разлику од наше која није  што се тиче пловидбе обалним морем (Coastal waters).
Моје питање се односило на то да ли је могуће да српски држављани полажу за водитеља бродице Б категорије, која је цена, да ли се све мора полагати или само разлика теорије која је дефинисана за пловидбу обалним морем.

Одговор преносим у целости:

"Poštovani,
Na žalost neće pomoći to što imate tu dozvolu bez obzira postoji li neka razlika u sadržaju ili ne. U svakom slučaju, procedura je slijedeća:
Kod nas ne morate uopće pohadjati obuku za Voditelja brodice B, dovoljn0o je izaći samo na ispit(oko 1000kn za strane državljane) koji organizira Lučka kapetanija Split(ljeti-svaki ponedjeljak, a ostalim mjesecima unaprijed dogovoren termin kojeg ja sad ne znam ali ću se u svakom slučaju raspitati ako se odlučite).
Ako pak nemate nikakvog znanja i voljeli biste pripremljeni izaći na ispit, mi kao učilište vam pružamo obuku od jednog dana za 500kn.
U slučaju da imate još pitanja, slobodno mi se obratite.

Veliki pozdrav iz Splita"

Vanesa L. | Administrativni referent

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
  • Brod tip: jedrilica
  • Dužina: 7m
« Odgovor #14 poslato: 30. Januar. 2017. / 16:46:46 »
Koja smo mi banana drzava.sto li oni iz kapetanije to ne rese? Ja imam staru dozvolu i u grckoj me je policija kontrolisala, za dozvolu za upravljanje nisu rekli nisat,al su se cudili onoj plovidbenoj,cirilicnoj,na srpskom. U svakom slucaju
,rekli su mi da je sve u redu. Inace to su kontrolisali u policiskoj stanici na obali.dok sam bio na vezu.dosli su i trazili da spremim dokumenta i idem u lucku policiju.poneo sam plovidbenu,dozvolu za upravljanje i pasose posade..
Nisu mi trazili nikakvo osiguranje,al sam cuo da traze za motore preko 20 ks.
Dobro je da sam video kako izgleda ova nova dozvola.ne pada mi na pamet da menjam staru.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika