Ako sam vas pravilno shvatio: moja dozvola je iz 11.11.2005g, bez roka vazenja upisanog na njoj a imam nameru da sledecih bar 2 godine camac iskljucivo koristim u Grckoj, da sada nista ne menjam?
Da cekam da drzava dobije licencu da izdaje dozvole koje vaze za C (coastal waters) i da je tek onda zamenim?
A nisam bas razumeo ogranicenje za snagu motora od 150kW? moj camac ima 190kW i sta to znaci da ja vise ne mogu da ga vozim ili sta? Da iskljucim 2 cilindra pa kazem evo sad je po zakonu!!!
Inace za 2 sezone koje sam bio u Grckoj nikada me niko nije pitao da žmu pokazem nikakvu dozvolu osim u marini gde im je trebala plovidbena da prepisu podatke i nista vise!
Прелистао сам српски, хрватски и црногорски закон. Хрватски је најдетаљнији, а грчки нисам још пронашао понајвише због језика који не разумем.
Јасно је да морамо поштовати законе у земљи коју посећујемо.
Хрватски каже да уколико имаш дозволу за водитељс бродице Б кат. Можеш управљати пловилом до 12 метара и снагом мотора изнад 15kw, једино си ограничен на 18kw ако имаш мање од 18 година, јер се код њих за В кат. може полагати од навршених 16 г. Са дозволом Б кат. можеш пловити ОБАЛНИМ МОРЕМ до 12NM, а ако превозиш путнике онда до 3NM. Ово се односи од обале копна или обале острва.
Ово стоји у закону. Прича се да хрвати траже сем Б дозволе и сертификат за УКТ радио станицу, али то сам само прочитао на форуму и то искуство немам.
Разлике у закону су и следеће:
- У Црној Гори у закону стоји да се јахтом сматра пловило преко 7 метара дужине.
- У српском закону стоји изнад 9 метара.
- У хрватском стоји изнад 12 метара.
Остали подаци што се тиче јахти су рекао бих по оном што сам прочитао идентични као што је максималан број путника 12, да је јахта пловило опремљено за дужи боравак на води и.т.д.
Такође закон који уређује шта је то основна и обавезна опрема чамца разликује се од дрђаве до државе...
У црногорском закону стоји да мораш између осталог поседовати 3 црвене и 3 наранџасте бакље. А, мени су рекли људи који су наводно били у Грчкој чамцем да треба 2 црвене и 2 наранџасте, али то не могу потврдити, јер њихов закон нисам прочитао.
Ето, можеш изнад прочитати и одговор на моје питање да ли у Грчкој пролази напа дозвола.
Одговор је стигао да не праве приблеме у колико си власник пловила, а дозвола не треба за чамце до 6 метара и снаге мотора до 30HP или KW (сад не знам тачно да ли су киловати или коњске снаге).
На твоје питање да ли за одлазак у Грчку треба нова међународна или стара која је на српском и енглеском језику, могу ти само пренети ино што сам прочитао на форуму од једног члана, а он каже да када је отишао у кспетанију да се распита око узимања нове међународне да су му рекли:
- Шта ће ти нова? И ова је добра, ради посао и не мењај ништа.
Моје мишљење је да треба оставити стару јер нема временско ограничење, а и направити нову да се нађе...
Још једна разлика између српског и хрватског закона је да код нас по новом дозвола важи 10 гофина, а код њих неограничено што се тиче дозволе за управљање чамцем или како они то називају водитељ бродице.
Надам се да сам ти овим информацијама бар донекле помогао као што су и мени на моја питања, јер ту смо да једни другима изађемо у сусрет уколико је у нашој моћи. :)