Autor Tema: Camac je napokon stigao do Grcke!  (Pročitano 51022 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže neptun

• NF clan
  • *
    • neptun22
  • Brod tip: jedrilica
  • Dužina: 7m
  • Osp: UMČ
Odg: Camac je napokon stigao do Grcke!
« Odgovor #90 poslato: 16. Novembar. 2019. / 23:54:48 »
Hvala za te savete, prevescu dozvolu, ona cirilicna stvarno nije odgovarajuca. Ostalo imam, a i nemam preko 7 m pa je lakse.
Videcemo iduce sezone kako ce biti. Mada ja ne verujem u neke velike promene.
Sitonija je, osim tih malih camaca koji se iznajmljuju, nauticki bas nerazvijena i to je velika prednost. Ima plovila, ali to je nista u poredjenju sa nekim juznijim mestima. Mada ce i tu sigurno da se promeni situacija.
Slabo ima carter jedrilica i motornjaka koji su obicno 90% plovila.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #91 poslato: 01. Februar. 2024. / 00:35:30 »
Zato preporučujem da se imaju svi dokumenti (prevedena plovidbena, taksa za čamce preko 7m, validno grčko osiguranje, Transit Log) kao i sva oprema, prsluci, rakete, protivpožarni aparati, ...

Imam čamac koji je kraći od 7m i konkretno me zanima (kako ste naveli) validno grčko osiguranje. Da li je potrebno za čamce kraće od 7m i ako je potrebno gde se može platiti?  Do sada sam imao samo ono naše osiguranje.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #92 poslato: 01. Februar. 2024. / 11:24:26 »
Imam čamac koji je kraći od 7m i konkretno me zanima (kako ste naveli) validno grčko osiguranje. Da li je potrebno za čamce kraće od 7m i ako je potrebno gde se može platiti?  Do sada sam imao samo ono naše osiguranje.

Mislim da su za camce krace od 7m potrebni svi papiri kao i za vece, ukljucujuci i osiguranje, samo se ne placa taksa TEPAI i ne treba Transit log. Osiguranje se moze platiti preko interneta, ja sam to uradio preko www.interlife.gr doduse to je bilo 2021g.

Kako sam ja svoj camac prodao pre 2 godine i nisam se time vise bavio tako da ipak proverite sve to sto sam vam napisao!

juhgfd

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #93 poslato: 01. Februar. 2024. / 12:08:34 »
Hvala na odgovoru. Bio sam informisan da se ne placa taksa TEPAI i nije potreban Transit log, ali čitajući ovu temu zanimalo me je osiguranje, jer kako ste napisali, ono naše ne vredi. 

Posetio sam stranicu koju ste naveli i došao sam do ovog dela: 

https://www.interlife-programs.gr/asfalisi/mare/#kalypseis-mare-zimies-skafous

https://www.interlife.info/Portal/MARE%20EXTRA.pdf

Pročitao sam šta osiguranje pokriva, a šta ne za motorne čamce koji se korite u rekreativne svrhe, ali nigde ne mogu pronaći online obrazac.

S obzirom da već imate iskustvo sa online uplatom,možete li pomoći u tome?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #94 poslato: 01. Februar. 2024. / 19:31:36 »
Sada se ne secam kako sam ja to tada uradio ali mozda da probate da popunite Contact Form i da ih pitate ili da probate da nadjete druga osiguravajuca drustva.

Nase osiguranje tada nije vredelo jer nije pokrivalo sve stvari koje grci traze kao ekologiju, itd.

juhgfd

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #95 poslato: 02. Februar. 2024. / 14:14:09 »
Dobio sam odgovor  (za čamac dužine 6,45m): 

At attachments you can find our offer for your boat (annual 77,31€, for 6 months 63,66€)

PONUĐENE POKRIVENOSTI OSIGURANIKA

Građanska odgovornost prema trećim licima i putnicima
prema zakonu br. 4926/2022, sa limitima pokrivenosti:

Smrt/Telesne povrede po osobi: 150.000,00 €
Smrt/Telesne povrede po događaju: 700.000,00 €
Smrt/Telesne povrede ukupno za ceo period osiguranja: 2.100.000,00 €
Materijalna šteta po događaju: 150.000,00 €
Materijalna šteta ukupno za ceo period osiguranja: 450.000,00 €
Priziv morskog zagađenja: 150.000,00 €
Priziv morskog zagađenja ukupno za ceo period osiguranja: 450.000,00 €
Maksimalni limit odgovornosti kompanije po događaju: 1.000.000,00 €

Van mreže mmilos

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Fisherman
  • Dužina: 5.5
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #96 poslato: 04. Decembar. 2024. / 10:56:54 »
Zdravo ljudi! Nadam se da cu sledece letovanje skupiti hrabrost, i odvuci camac u Vurvuru. Camac je oblika fisherman, 5.5m. Saputnici su mi zena i deca (8 i 10 god). Imam neki plan, i naravno pitanja, pa bi mi znacilo da me ispravite u mojim planovima, ako gresim.
Zelja mi je da iznajmim neki smestaj blizu vode u Vurvuru. Da l je moguce platiti vezivanje za bovu u samom mestu za 2 nedelje letovanja, da l tamo nude takve usluge?

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #97 poslato: 04. Decembar. 2024. / 14:45:39 »
Pozdrav,

Ne znam tacne odgovore na tvoja pitanja ali moja preporuka je da prvo vidis za smestaj (i to sto pre jer se dobra mesta za smestaj brzo rasprodaju) i da onda sa vlasnikom vidis mogucnosti za smestaj camca.

U Vurvuru postoji mnogo camaca za iznajmljivanje, cini mi se da sam negde procitao da ih je ove godine bilo vise od 700, i da je tamo prilicna guzva i da treba dobro voditi racuna kada se plovi ili kupa (posebno u Plavoj laguni) jer je puno ljudi koji prvi put u zivotu voze camac i nesrece nisu bas retka pojava!

Ako ti nesto moze da pomogne, mozes da pogledas ove postove:  https://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php/topic,2099.0.html

juhgfd

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #98 poslato: 28. Decembar. 2024. / 23:24:39 »
Pozdrav svima! Zaista sam uzivao citajuci poruke u ovoj temi i zaista sam pokupio sjajne informacije, hvala puno svima na tome! Imam jedno pitanje, ako neko mozda zna nesto o tome, mozda je i malo off-topic tema, izvinjavam se unapred ako jeste....

Dakle, posto provodim puno vremena u Grckoj, voleo bih da kupim camac i da ga ostavim u Grckoj, ne bih ga vracao/nosio u Srbiju uopste. Razmisljam se o camcu od oko 3.5 do 4.5m duzine i vanbrodskom motoru od 15-25 ks, razmisljam jos da li ce to biti gumenjak ili neka plasticna barka, gumenjak verovatnije...

Interesuje me koja je najboja opcija za registraciju/zastavu. Nemam grcko drzavljanstvo niti boravak tamo (imam stan pa imam poreski broj njihov ako to nesto znaci), ne znam da li je moguce da ako bih kupio camac tamo da ga i registrujem pod grckom zastavom kao drzavljanin Srbije i koliko je komplikovana/isplativa procedura. Na netu sam naisao na razlicite informacije pa nisam 100% siguran sta je moguce a sta ne.

Takodje koliko sam saznao, a sto mi deluje i kao najjednostavnija opcija, je da registrujem camac online na poljsku zastavu. U tom slucaju razmisljam da bih mozda mogao i da kupim camac u Srbiji, registrujem na Poljsku online, odnesem u Grcku i ostavim tamo (mozda bi bila jednostavnija i povoljnija procedura same kupoprodaje nego u Grckoj, pa mi deluje kao bolja opcija mozda).

Treca opcija je cini me se da ga kupim u Srbiji, registrujem ovde takodje i onda da ga vozam tamo-vamo (jer koliko  razumem, camac registrovan van EU ne moze da ostane tamo neograniceno), ali to bih izbegao ako je moguce.

Cisto da napomenem camac bih koristio u privatne svrhe, ne u komercijalne za iznajmljivanje, znam da postoje velike razlike oko registracije u vezi sa tim.

Unapred zahvalan na bilo kakvoj informaciji ukoliko neko zna nesto o tome! Svako dobro! :-)

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #99 poslato: 29. Decembar. 2024. / 17:39:16 »
Na camce do 5m sa motorima do 35 ks, u Grckoj se neplaca porez i nije potrebna dozvola za uravljanje. Bilo je pokusaja ove godine da se uvede porez na male camce , cini mi se do 7 m cak retroaktivno za tri godine unazad 50€ godisnje. Taj predlog je odbijen. Mislim da nema razloga zasto nebi mogao da kupis i prevedes camac na svoje ime,pogotovu posto imas adresu uGrckoj. To je po meni najbolja opcije.
Sa druge strane drugar drzi camac na lefkadi vec 7 godina i nije imao problema sa grckom obalnom strazom iako su kontrole ceste. Veci je problem registrovati camac sa Srbskom zastavom svake tri godine.

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #100 poslato: 30. Decembar. 2024. / 00:56:53 »
Mezija hvala na odgovoru! Znacajna mi je informacija da se za camce ispod 5m i 35 ks porez ne placa, jer koliko sam se informisao bitna stavka kod registracije u Gr ili Poljskoj moze biti da se dokaze da je VAT prethodno placen.

I ja pretpostavljam da bih mogao  da registrujem na Gr zastavu, medjutim, naisao sam na oprecne informacije, a i imajuci iskustva sa grckom birokratijom u vezi drugih stvari (koja mislim da je ludja od nase po mnogo cemu), ne bih se iznenadio da postoje komplikacije, kao i poveci troskovi za advokata, notara, prevodioca...

Za sada mi deluje najjednostavnije registracija na Poljsku (pise na sajtovima agencija koje se time bave da mogu i osobe koje nisu iz EU), koja se obavi online, bez inspekcije plovila, posalje se dokumentacija i slike camca, plati se jedanput i vazi zauvek. Posto je Poljska EU, onda je pretpostavljam ravnopravno kao da imam Grcku zastavu tamo i da nije nikakav problem da bude tamo neograniceno....

Verujem i ja da nece da prave probleme za manje camce i proveravaju cesto, kao sto rekoste za druga na Lefkadi, ali opet reko bolje da budem siguran...

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #101 poslato: 30. Decembar. 2024. / 10:05:43 »
Malo pobrkah loncice sa porezom, vi ste mislili na godisnji porez a ja napisah za VAT... VAT se valjda dokazuje pri registraciji da je placen prethodno ako je kupac drzavljanin iz EU, ali i ako nije iz EU ali registruje na EU zastavu, koliko sam razumeo...

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #102 poslato: 30. Decembar. 2024. / 12:30:28 »
Mozda pomogne ovaj link. Proucicu jos posto smo u istoj situaciji, mada meni kupovina camca nije prioritet.

https://www.aade.gr/en/greeks-abroad-non-residents/private-pleasure-boats/special-procedure-temporary-importation-private-pleasure-boats-greece

Van mreže YugoKoral

• NF clan
  • *
« Odgovor #103 poslato: 30. Decembar. 2024. / 19:38:41 »
Ono sto sam razumeo iz ovog teksta je da ukoliko zelite da plovilo ostane neograniceno dugo u Grckoj, potrebno je da se uradi uvoz i carinjenje, pri cemu ce se platiti VAT na procenjenu vrednost plovila kao i drugi neki troskovi.

Ono sto je naglaseno je da nakon sto se plovilo uveze i ocarini, ono može ostati i na zastavi države koja nije EU, neogranicino dugo. U tom slučaju se doboja „Unlimited Transit Log“. Evo ga jos jedan link sa slicnim informacijama i kako moze transit log da se podnese online:

https://www.aade.gr/sites/default/files/2024-08/dt_07.08.2024%20EN.pdf

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
« Odgovor #104 poslato: 30. Decembar. 2024. / 19:59:06 »
Otprilike tako , stim sto podrazumevaju plovilo kao novo ako je ispod 100 sati upotrebe. Taj link je zvanican nesto kao kod nas euprava. Tu je objasnjena procedura i o privremenom uvozu do 24 meseca. Jedino nije objasnjeno u slucaju polovnog plovila kupljenog u Grckoj. Za camce manje od 7 m kazu da netreba transit log, vec neko uverenje.
Najbolje je raspitati se u nadleznoj Kapetaniji.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika