Zadnjih dana sam par puta imao razgovor - raspravu šta je bolje čamac ili vikendica. Nakon tih diskusija pomislio sam da možda na forumu ima ljudi koji i o tome razmišljaju pa evo mojih stavova o tome, možda im pomogne u odlučivanju.
Ne ulazeći u stvari kao što su: Lični afiniteti, ljudi koji ne vole vodu ni čamce, vlasnici već postojećih vikendica, i tome slično ajde da probamo da nabrojimo prednosti i mane za jednu i drugu varijantu za one neodlučne:
1. Pare (večita i uvek prva tema):
Kupovina vikendice ili čamca sa mogućnošću višednevnog boravka na njemu. Po meni cena je ili ista (u zavisnosti od lokacije i veličine vikendice i njene opremljenosti) ili je čamac jeftiniji (adekvatan). Ako izuzmemo samogadnju (o njenim cenama ne znam puno), jedan solidan čamac na kome se može provesti vikend se može kupiti u rasponu od 10.000 do 20.000 EUR. Vikendica, ako kupujeme zemlju pa hoćemo da gradimo, sigurno košta znatno više, a već gotove vikendice su u sličnom rasponu (izvor: trenutni oglasi na kupujem - prodajem).
Sređivanje i opremanje vikendice i čamca ima skoro iste troškove. Vikendica ima uređene zemljišta, popravke na samoj zgradi, eventualna nabavka nekog dela nameštaja (obično se koristi stari iz stanova gde živimo), kuhinjska oprema, struja voda. Kod čamca, ako je plastični, skoro da nema ništa na koritu, temeljno sređivanje motora (ili u najgoroj varijanti nabavka novog), eventualno pretapaciranje unutrašnjosti, vrednosti i jedne i druge varijante su približno iste, moguće da u najgoroj varijanti, nov motor, da čamac bude nešto skuplji, ali ne puno.
Održavanje: Za čamac da kažemo košta koliko i održavanje i registracija automobila plus smeštaj u marini - negde oko 2,000 EUR godišnje. Vikendica ne košta ništa manje: struja, voda, porez, održavanje dvorišta (pogotovo ako angažujete nekog da vam pokosi i sredi). Ajde da sada ne ulazimo u održavanja i popravke kao što su kod čamca motor, anti algin, pumpe i elektro uređaji na čamcu a kod vikendice: sve što ide uz održavanje kuće: krov, malanje, struja, voda, uređaji, ...
Gorivo: E ovde je prednost na strani vikendice jer vam je potrebno gorivo samo da dođete do nje i eventualno za neke mašine kao što je kosačica a za čamac je ta potrošnja (u zavisnosti o dužini plovidbe) značajna. Procena da ako se umereno plovi da je taj iznos u nivou do 500 EUR godišnje (u zavisnosti od motora).
2. Iskoristivost:
Ovo je po meni najbitnija stvar! Koliko možemo da godišnje iskoristimo vikendicu a koliko čamac. Evo moj primer a mislim da važi i za druge: ove sezone sam do sada isplovio sa čamcem 25 puta, znači 25 dana sam bio na reci. Nekada je to po ceo dan a nekada (kao što je to ovih toplih dana) posle posla odjurim u marinu uzmem čamac oko 3 i vratim se nazad oko 9, znači skoro 6 sati u prirodi. Kako je sa vikendicom: kao prvo predostavka je da je ona van Beograda i da do nje treba određeno vreme da se stigna a to nije ispod sat vremena, to sa druge strane znači da se koristi uglavnom kao što joj ime kaže - vikendom, i ako se desi da mi neko zauzme taj vikend negde po sredini, recimo u subotu neka obaveza, propade ceo vikend! Siguran sam da se čamac može daleko više iskoristiti od vikendice!
3. Vreme provedeno za uživanje:
Kada se dođe u vikendicu, pogotovo nakon dužeg vremena (1 ili 2 nedelje) potrebno je vikendicu očistiti, proluftirati, pokositi travu, potkresati ogradu, itd. a kod čamca nakon njegovog otvaranja je uglavnom pali motor i kreći i uživanje odmah počinje. Ne kažem da nema šta da se radi oko čamca ali ako ste ga dobro pripremili za sezonu posla ima jako malo.
4. Sloboda:
Vikendica je stacionarna i tu ste gde ste, ako vam dosadi to mesto ili se posvađate sa komšijama, jedino što vam ostaje je da je prodate gde ćete uglavnom izgubiti puno para jer ste zbog sebe u svaku investiciju uložili najkvalitetniji materijal i opremu a to nemožete nadoknaditi. Kod čamca je malo drugačije jer ako ste kupili polovan čamac (postoji posebna tema o tome) taj čamac sporo gubi na vrednosti sa protokom vremena, nov čamac gubi vrednost brzo do određene starosti a posle toga mu cena sporije pada. Sa čamcem isto možete da imate svoje mesto na reci na koje odlazite stalno i u dugom vremenskom periodu, ali kad vam dosadi vi okrenete kormilo na drugu stranu i nađete sebi novo omiljeno mesto!
Ako ovaj tekst nekome pomogne u donošenju odluke onda je ispunio svoju svrhu. Evo jedne varijante:
http://www.kupujemprodajem.com/camac-za-vikendicu-24570014-oglas.htm , a ja navijam za čamac

Moja vikendica na Belegiškim Adama: