Autor Tema: Čamac ili vikendica - pitanje je sad!  (Pročitano 6133 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Čamac ili vikendica - pitanje je sad!
« poslato: 31. Avgust. 2015. / 11:19:49 »
Zadnjih dana sam par puta imao razgovor - raspravu šta je bolje čamac ili vikendica. Nakon tih diskusija pomislio sam da možda na forumu ima ljudi koji i o tome razmišljaju pa evo mojih stavova o tome, možda im pomogne u odlučivanju.

Ne ulazeći u stvari kao što su: Lični afiniteti, ljudi koji ne vole vodu ni čamce, vlasnici već postojećih vikendica, i tome slično ajde da probamo da nabrojimo prednosti i mane za jednu i drugu varijantu za one neodlučne:

1. Pare (večita i uvek prva tema):

Kupovina vikendice ili čamca sa mogućnošću višednevnog boravka na njemu. Po meni cena je ili ista (u zavisnosti od lokacije i veličine vikendice i njene opremljenosti) ili je čamac jeftiniji (adekvatan). Ako izuzmemo samogadnju (o njenim cenama ne znam puno), jedan solidan čamac na kome se može provesti vikend se može kupiti u rasponu od 10.000 do 20.000 EUR. Vikendica, ako kupujeme zemlju pa hoćemo da gradimo, sigurno košta znatno više, a već gotove vikendice su u sličnom rasponu (izvor: trenutni oglasi na kupujem - prodajem).

Sređivanje i opremanje vikendice i čamca ima skoro iste troškove. Vikendica ima uređene zemljišta, popravke na samoj zgradi, eventualna nabavka nekog dela nameštaja (obično se koristi stari iz stanova gde živimo), kuhinjska oprema, struja voda. Kod čamca, ako je plastični, skoro da nema ništa na koritu, temeljno sređivanje motora (ili u najgoroj varijanti nabavka novog), eventualno pretapaciranje unutrašnjosti, vrednosti i jedne i druge varijante su približno iste, moguće da u najgoroj varijanti, nov motor, da čamac bude nešto skuplji, ali ne puno.

Održavanje: Za čamac da kažemo košta koliko i održavanje i registracija automobila plus smeštaj u marini - negde oko 2,000 EUR godišnje. Vikendica ne košta ništa manje: struja, voda, porez, održavanje dvorišta (pogotovo ako angažujete nekog da vam pokosi i sredi). Ajde da sada ne ulazimo u održavanja i popravke kao što su kod čamca motor, anti algin, pumpe i elektro uređaji na čamcu a kod vikendice: sve što ide uz održavanje kuće: krov, malanje, struja, voda, uređaji, ...

Gorivo: E ovde je prednost na strani vikendice jer vam je potrebno gorivo samo da dođete do nje i eventualno za neke mašine kao što je kosačica a za čamac je ta potrošnja (u zavisnosti o dužini plovidbe) značajna. Procena da ako se umereno plovi da je taj iznos u nivou do 500 EUR godišnje (u zavisnosti od motora).

2. Iskoristivost:

Ovo je po meni najbitnija stvar! Koliko možemo da godišnje iskoristimo vikendicu a koliko čamac. Evo moj primer a mislim da važi i za druge: ove sezone sam do sada isplovio sa čamcem 25 puta, znači 25 dana sam bio na reci. Nekada je to po ceo dan a nekada (kao što je to ovih toplih dana) posle posla odjurim u marinu uzmem čamac oko 3 i vratim se nazad oko 9, znači skoro 6 sati u prirodi. Kako je sa vikendicom: kao prvo predostavka je da je ona van Beograda i da do nje treba određeno vreme da se stigna a to nije ispod sat vremena, to sa druge strane znači da se koristi uglavnom kao što joj ime kaže - vikendom, i ako se desi da mi neko zauzme taj vikend negde po sredini, recimo u subotu neka obaveza, propade ceo vikend! Siguran sam da se čamac može daleko više iskoristiti od vikendice!

3. Vreme provedeno za uživanje:

Kada se dođe u vikendicu, pogotovo nakon dužeg vremena (1 ili 2 nedelje) potrebno je vikendicu očistiti, proluftirati, pokositi travu, potkresati ogradu, itd. a kod čamca nakon njegovog otvaranja je uglavnom pali motor i kreći i uživanje odmah počinje. Ne kažem da nema šta da se radi oko čamca ali ako ste ga dobro pripremili za sezonu posla ima jako malo.

4. Sloboda:

Vikendica je stacionarna i tu ste gde ste, ako vam dosadi to mesto ili se posvađate sa komšijama, jedino što vam ostaje je da je prodate gde ćete uglavnom izgubiti puno para jer ste zbog sebe u svaku investiciju uložili najkvalitetniji materijal i opremu a to nemožete nadoknaditi. Kod čamca je malo drugačije jer ako ste kupili polovan čamac (postoji posebna tema o tome) taj čamac sporo gubi na vrednosti sa protokom vremena, nov čamac gubi vrednost brzo do određene starosti a posle toga mu cena sporije pada. Sa čamcem isto možete da imate svoje mesto na reci na koje odlazite stalno i u dugom vremenskom periodu, ali kad vam dosadi vi okrenete kormilo na drugu stranu i nađete sebi novo omiljeno mesto!

Ako ovaj tekst nekome pomogne u donošenju odluke onda je ispunio svoju svrhu. Evo jedne varijante: http://www.kupujemprodajem.com/camac-za-vikendicu-24570014-oglas.htm , a ja navijam za čamac  tfrdx

Moja vikendica na Belegiškim Adama:

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
Odg: Čamac ili vikendica - pitanje je sad!
« Odgovor #1 poslato: 31. Avgust. 2015. / 12:02:25 »
Kao što si sam rekao, dosta se polemiše o tome.
Ja lično ne bih uzimao finansije u obzir. Ako bi ovo bila neka anketa, ja sam pre za plovilo. Razlozi su sledeći:
Dosadno mi je da budem na jednom mestu ( inače to mi marina omogućava). Zbog profesijalnih obaveza, zgodnije mi je da dođem do čamca nego vikendice. I za ovu varijantu nemam baš puno vremena. Veliko je zadovoljstvo kada ste u jednom trenutku na vodi, a za sat vremena možete da se nađete i u centru grada. Za mene je najbolja varijanta dobar splav uz koji može da se drži bezbedno čamac.
Normalno, ovo govorim iz perspektive čoveka koji voli reku. jhgf

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #2 poslato: 31. Avgust. 2015. / 12:21:37 »
@ Popaje - Uzeo sam finansije kao prve jer sam uglavnom razgovarao sa ljudima koji nemaju ni jedno ni drugo a razmisljaju sta da rade, samo zbog toga. Inače o toj temi je nezahvalno polemisati jer su želje i mogućnosti veoma različite!

Polemike su nastale uglavnom zato što smo mi uglavnom nacija zemljaša, svi vole da kažu E ova zemlja je moja! A mi nautičari smo još uvek predmet podozrevanja jer: Ko u ova doba i vreme ima vremena i para za čamac?! To isto će retko reći za nekog ko ima neku vikendicu negde!

Svakako da je kombinacija koju predlažeš najbolja ali opet za nekoga a za druge i ne toliko jer ipak oko splava ima da se radi i vodi računa u zavisnosti od doba godine. Sa druge strane kada se vraćam sa kupanja na Savi (obično negde iznad Ostružnice) pa se primaknem splavovima, pogotovo od dalekovoda (kraj Ade Ciganlije) a ono zamirišu roštilji sa svih strana (a ne volim roštilj nikako  kjnbv ) tako mi dođe da se prišljamčim uz neki splav i vičem da sam sa mladine strane i da zgrabim ćevapče pa u trk!!!  ijuhzgf Tada zavidim splavadžijama samo tako!  zgfcx

Inače nisam ovo zamislio kao anketu jer je sigurno d bi na ovom forumu prednost odnele čamdžije u odnosu na vikendaše ali ako hoćete možemo i to da napravimo.

juhgfd

Van mreže maverick

• Urednik
  • *
  • http://pecaros-os.com/index.php
    • maverick
  • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
  • Dužina: 4.3
« Odgovor #3 poslato: 31. Avgust. 2015. / 12:32:42 »
Imao sam vikendicu...i puno je to posla koji vecinom ne volimo raditi  nbvc košnja trave...pa nadalje...ja zivim u kuci pa ionako takvih zezancija imam preko galve pa dodjes na vikendicu pa sve isto....dok kad sam na camcu i to sto ponekad ima malo posla odradim s gustom jer je razlicit od svakodnevice...i mozda oni koji zive u stanu pa zele imati zasađenu koju voćku...pa ih taj dio relaksira...meni je sasvim suprotno ...

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
« Odgovor #4 poslato: 31. Avgust. 2015. / 12:47:53 »
Finansije jesu bitna stvar. Sam si lepo objasnio. Ja sam ih isključio iz razloga da priča ne ode u drugom pravcu. Meni se grlo osušilo objašnjavajući nekim poznanicima, kada je baš ova tema u pitanju. Za splav si u pravu. On sigurno zahteva više pažnje. Više i od kuće i čamca.
Najbolja je moja kombinacija bghgy789, imam čamac, a dosta prijatelja splav. hgfdsdfcv

zankiki

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 31. Avgust. 2015. / 13:46:36 »
Sa obzirom da je ovo nautički forum teško da će neko biti za vikendicu  lkjhgfvh

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #6 poslato: 31. Avgust. 2015. / 21:09:53 »
Moje iskustvo je identicno sa maverickovim. Dok sam imao vikendicu n obali i pored 22m obale kad god sam dosao umesto da uzivam bilo je kosi travu, sklanjaj granje, uredi obalu od djubreta i nanosa...... i da ne pricam dalje. A poseban problem sto sam uvek na istom mestu okruzen istim komsijama.

Camac je pravi uzitak za na vodi. Cak i splav, ako nije pokretan, ne cini zadovoljstvo jer si uvek na istom mestu sa istim ljudima u okruzenju. Camac daje slobodu izbora, biti sa drustvom ili sam, biti u hladu ili na suncu, uz obalu ili na sredini reke... i mnogo toga. Cak i da su troskovi potpuno isti, a nisu, ipak manje muvanja a vise uzivanja pruza camac opremnjen za duzi boravak.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #7 poslato: 31. Avgust. 2015. / 22:38:05 »
Evo jedan primer za one koji bas zele kucu na vodi: http://berza.navodi.com/index.php?route=product/product&product_id=1176

Nasuprot jednoj ovakvoj vikendici: http://www.kupujemprodajem.com/Vikendica-na-obali-Dunava-u-Krcedinu-20883626-oglas.htm?filter_id=20402303 -

Po slikama se vidi da vikendica jos nije zavrsena tako da dok se zavrsi i opremi ce sigurno izaci na isto sa cenom camca, uz malu napomenu da za vikendicu nije navedeno sta je sa papirima!

Napomena: ne reklamiram niti znam bilo sta o ovom brodu niti o vikendici, uzeto je samo kao primer.

zankiki

• Gost
« Odgovor #8 poslato: 01. Septembar. 2015. / 10:55:26 »
Sve zavisi kakav brod i kakva vikendica, ali mislim da je brod ipak nešto skuplja investicija, i u startu, a pogotovo kasnije.

Kao što rekoh ovo je nautičarski forum, i svi smo mi odavno prelomili šta nam je bolje i lepše (i skuplje). Onako imaš vikendicu na obali Dunava, a ja imam vikendicu svaki dan na drugom mestu. Da ne pričamo o uživanju u plovidbi. Ove godine smo moja porodica i ja prespavali preko 50 noći u brodu. Spupštali se do Đerdapa. U Porečkoj reci smo bili parkirani blizu plaže, pa su došli neki pijani klinci i odvrnuli iz kola muziku koja nam se baš i nije dopala, a mi smo samo upalili motor i otišli par kilometara dalje. To baš i ne možeš sa vikendicom.

I ja sam u sličnoj priči kao i Mario. Imam kuću, dosta sam na poslu... Svaki dan posle posla se trudim da poradim sve oko kuće (a uvek ima nešto), da bih od petka do nedelje mogao da plovim. U početku mi je čamac, a posle i brod bio prevozno sredstvo do nekih lepih mesta, a u zadnje vreme sam zavoleo i da samo izađem na Duanv i plovim...

I ponoviću još jednom, pogrešno mesto za ovakvu diskusiju. Nema druge strane u razmeni argumenata.  fghjutyhj

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 01. Septembar. 2015. / 11:44:10 »
@ Zankiki, zašto mislite da je pogrešno mesto za diskusiju? Vi ste u svom postu izneli odlične razloge za čamac. Na forumu se pored članova pojavljuje i veliki broj gostiju koji pregledaju i čitaju postove. Ako uzmemo da su članovi svi nautičari i da za njih ova dilema ne postoji ostaje jedan broj gostiju koji možda još vagaju pozitivne i negativne strane jedne ili druge investicije.

Zamisao je da im ovaj post pomogne u toj odluci (bilo na jedno ili drugo rešenje), jer svi učesnici su do sada izneli svoje razloge (argumente) zašto su se odlučili na čamac. Ali nije sve baš idealno ni u toj odluci, održavanje, marine, godišnja registracija, kvarovi na motoru ili čamcu, ... Mi (nautičari) smo to prihvatili samom odlukom da nabavimo čamac ali neko će da kaže "Auh pa o tome nisam razmišljao ...". Zato sam postavio ovu temu, nisam očekivao ni neku posebnu diskusiju, nego više razloge zbog kojih ste doneli odluku za čamac a ne vikendicu, što ste vi i uradili i na tome vam hvala.

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #10 poslato: 01. Septembar. 2015. / 13:33:10 »
Ma šalio sam se malo sa tim...

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #11 poslato: 03. Septembar. 2015. / 21:54:25 »
Zorane (zankiki), ne nisi se šalio, u pravu si 100%,  kao i maverik. Da se ne ponavljamo, u  vaša dva posta je sažeto ali konkretno rečeno sve o ovoj temi.  frdxs

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika