Ja imam AIS prijemnik i uverio sam se koliko je koristan u uslovima smanjene vidljivosti. Ali u gustoj magli ili noću često nije dovoljno da vi vidite položaj brodova. Potrebno je da i oni vide vas. U proseku su rasterećeni brodovi brži od naših čamaca pa je neophodno da nas na vreme uoče. Signalna svetla, radar reflektor i AIS transporderi imaju tu ulogu.
Da bi se koristio AIS transponder potreban je MMSI broj koji se dobija od RATEL-a kojim se obezbedjuje i dozvola za držanje radio stanice na plovilu. Dozvola košta 2000 dinara godišnje. Kada se dobije MMSI broj traži se i dozvola za AIS transponder za čije se korišćenje plaća još 2000 dinara. To je zakonska regulativa.
Ako smatrate da vam je potrebna još jedna korisna igračka na plovilu ovaj paket je prava mera.

Garmin je dobio AIS Transponder B klase namenjen manjim plovilima. Pera je jedan uredjaj ustupio na testiranje pa imam priliku da ga isprobam sledeće nedelje.
Cena će, prema gruboj kalkulaciji, biti ispod 600 evra što je prihvatljivo.
Jedna od prednosti ovog uredjaja je to što može da radi direktno na računaru bez plotera, učitavajući ENC karte. Ako se odlučite da ga kupite evo šta se dobija u kompletu.
- Sam uredjaj koji na sebi ima priključke za napajanje (12 ili 24V)
- VHF antenu
- GPS antenu
- kablove za antene i za napajanje kao i USB kabl za povezivanje sa računarom.
- Uputstvo i CD sa programom Link2AIS