Autor Tema: AIS transponder - Nauticast B2  (Pročitano 4465 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
AIS transponder - Nauticast B2
« poslato: 02. Februar. 2014. / 16:10:20 »

Ja imam AIS prijemnik i uverio sam se koliko je koristan u uslovima smanjene vidljivosti. Ali u gustoj magli ili noću često nije dovoljno da vi vidite položaj brodova. Potrebno je da i oni vide vas. U proseku su rasterećeni brodovi brži od naših čamaca pa je neophodno da nas na vreme uoče. Signalna svetla, radar reflektor i AIS transporderi imaju tu ulogu.

Da bi se koristio AIS transponder potreban je MMSI broj koji se dobija od RATEL-a kojim se obezbedjuje i dozvola za držanje radio stanice na plovilu. Dozvola košta 2000 dinara godišnje. Kada se dobije MMSI broj traži se i dozvola za AIS transponder za čije se korišćenje plaća još 2000 dinara. To je zakonska regulativa.

Ako smatrate da vam je potrebna još jedna korisna igračka na plovilu ovaj paket je prava mera.

Garmin je dobio AIS Transponder B klase namenjen manjim plovilima. Pera je jedan uredjaj ustupio na testiranje pa imam priliku da ga isprobam sledeće nedelje.
Cena će, prema gruboj kalkulaciji, biti ispod 600 evra što je prihvatljivo.
Jedna od prednosti ovog uredjaja je to što može da radi direktno na računaru bez plotera, učitavajući ENC karte. Ako se odlučite da ga kupite evo šta se dobija u kompletu.
- Sam uredjaj koji na sebi ima priključke za napajanje (12 ili 24V)
- VHF antenu
- GPS antenu
- kablove za antene i za napajanje kao i USB kabl za povezivanje sa računarom.
- Uputstvo i CD sa programom Link2AIS

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
Odg: AIS transponder - Nauticast B2
« Odgovor #1 poslato: 02. Februar. 2014. / 17:00:37 »
Ja nisam izdržao da prodje košava pa sam ga povezao kući. Instalirao sam program, povezao VHF antenu i prikačio uredjaj za komp.

Program Link2AIS (dobija se uz uredjaj) je dizajniran da omogući korisnicima jasan i tačan prikaz sa Nauticast B2 transpondera instaliranog na brodu i nije preporučljiv za navigaciju. Tako piše u uputstvu. Ono što se može preko njega je da se očitavaju pozicije brodova u dometu na ENC kartama i da se u sam uredjaj ubacuju podaci o brodu vlasnika koje ovaj u toku rada emituje sa tačnom pozicijom, brzinom, dometom i... Radi na svim operativnim sistemima.

Bez dodatnog napajanja sa akumulatora on radi kao AIS prijemnik. Uspeo sam da uhvatim signale više brodova i baznih stanica.
Sledeći potez je da sve instaliram na čamcu i da probam sa ENC kartama... videćemo. Probaću da ga, preko COM porta, povežem i sa ploterom, trebalo bi da radi bez problema sa Garmin mapama.

Ovih dana će biti obavljena proba pa detaljan izveštaj sledi.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #2 poslato: 10. Februar. 2014. / 23:26:33 »
Sam uredjaj nije baš mali ali ni veliki. Da bi ste imali uvid u gabarite ...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #3 poslato: 09. Mart. 2014. / 22:15:31 »
Pero, da li je ostalo još ovih uredjaja? Na kojim je brodovima da probamo da ih vidimo na marinetraffic?

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #4 poslato: 16. April. 2014. / 22:57:52 »
Pera je ispunio obećanje. Transporder stigao i montiran. Radi...
Jedino što je nedostajalo i što se i ne isporučuje je 15-o pinski data kabal da bi se uredjaj vezao za plotere kako bi se i na njima videli brodovi. Preko njega se vrši i isključivanje slanja svog signala ako želite da budete "nevidljivi" a da vidite druge brodove. Isto tako se preko njega može vezati i računar da bi se dobile pozicije drugih brodova na programima za navigaciju.
Može i preko USB kabla ali tada se mora koristiti samo original program Link2AIS koji nema mape niti je moguće da se ubace.
Sve u svemu jako koristno što se bezbednosti tiče. Do sada mi se palio alarm kada mi se neki brod približi na 150m. Tako sam podesio. Sada se i njima pali alarm kada se oni meni ili ja njima približim i predjem bezbednu zonu.
Bar znaju da sam tu a i gde sam tačno. Tako da je bezbednost mog plovila znatno povećana.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #5 poslato: 20. April. 2014. / 18:10:27 »
Prakticna strana AIS uredjaja:
Usidreni ispod novog mosta na Savi pecamo. I ne gledamo mnogo oko sebe... oglasi se alarm za "AIS opasnu metu" . Eto... bezbedno pecamo jer se sigurno i njemu upalio alarm da ispred sebe ima plovilo. Ne moze da se pravda da nije video...
Doduse naisao je i jedan bager koji nije imao ukljucen uredjaj. Verovatno da ne bi bio pracen do bogatih nalazista peska  tfrdx  .

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika