Autor Tema: Vibracje brodskog motora...  (Pročitano 12460 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Vibracje brodskog motora...
« Odgovor #15 poslato: 29. Decembar. 2013. / 12:38:51 »
@Dule, pokusacu da malo objasnim ali da napomenem da sam ja masinac termicar a vibracije (oscilacije) su posebna nauka i nju izucavaju moje kolege sa drugih smerova.

Osnove teorije oscilacija u fizickom smislu mozete procitati ovde: http://www.rgf.bg.ac.rs/predmet/RO/VI%20semestar/Tehnicka%20dijagnostika/Predavanja/7.TehDi.pdf - mada ne preporucujem jer zaista nema smisla udubljivati se u to, jer na masinskom fakultetu (u moje vreme) to se izucavalo u Teoriji oscilacija i to je bila Mehanika 5 i radila se na kasnijim godinama studija jer je potrebno veliko predznanje za to.

Sto se tice motora sa unutrasnjim sagorevanjem evo primera kako se kod razlicitih motora pojavljuju oscilacije:

Subaru-ova reklama za njihov boxer motor ima objasnjenje za vibracije:

E sad svaki od tipova motora ima svoje prednosti i mane jer obicno ako je nesto dobro za jednu stvar to isto za drugu stvar nevalja, recimo dobro za vibracije lose za odrzavanje (idealno ne postoji).

Licno iskustvo sa boxer motorom (Subaru Impreza 1,5) je da kada se zagreje zaista se ne osecaju nikakve vibracije i da dizel motori imaju neke vibracije (nikada objasnjene) koje uticu na malu decu da vrlo brzo zaspu u dizelu (mnogo brze nego u benzincu). Sa vibracijama nautickih motora zaista nemam nikakvo iskustvo ali cisto iz teorije pored samog izbora motora na vibracije celog sistema (motor daje najvece vibracije ali ima i drugih rotirajucih elemenata i pokretnih delova na samom motoru) dobar i ispravan nosac motora je kljucan na umanjivanje tih vibracija na posadu.

Ako sam nesto pomogao bice mi drago a ako nisam izvinite na smetnji. juhgfd

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Vibracje brodskog motora...
« Odgovor #16 poslato: 08. Januar. 2015. / 23:33:58 »
Slušajući svoj brod  možete otkriti da li vibracije koje vas nerviraju nastaju zbog propelera, vratila ili kavitacije.
Kavitacija često zvuči kao  da sitan šljunak prolazi kroz propeler. To čujem dok sam u potpalublju a prolazi neki brod. Čuje se zvuk šljunka koji se kotrlja. Naravno, ne kod svih ali dosta je to česta pojava.
Da bi tačnije ustanovili o čemu se radi možete uneti kasetofon u motorni prostor i snimiti par minuta. Snimak propustite kroz osciloskop ili analizator frekvencija . Iako ovo zvuči kao neki visoko-tehnološki zahvat uopšte nije tako.
Recimo... motor radi na 2200 obrtaja u minuti, kopča ima prenos 2:1 a propeler je sa tri pera.
Frekvencija za vibracije na osovini bi bila 2200 rpm : 2 = 1100 obrtaja vratila u minuti što delimo na 60 i dobijemo 18,33 herca.
Za vibracije na propeleru formula je: 1100 obrtaja vratila u minuti pomnozimo sa 3 (broj pera) i dobijama 3300 koje delimo sa 60. Frekvencija je 55 herca.
Ukoliko je oštećeno samo jedno pero propelera frekvencija će biti kao kod oscilacija vratila.
Sve može završiti i običan laptop sa instaliranim emulatorom osciloskopa. Programi su, uglavnom, besplatni.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika