@Dule, pokusacu da malo objasnim ali da napomenem da sam ja masinac termicar a vibracije (oscilacije) su posebna nauka i nju izucavaju moje kolege sa drugih smerova.
Osnove teorije oscilacija u fizickom smislu mozete procitati ovde:
http://www.rgf.bg.ac.rs/predmet/RO/VI%20semestar/Tehnicka%20dijagnostika/Predavanja/7.TehDi.pdf - mada ne preporucujem jer zaista nema smisla udubljivati se u to, jer na masinskom fakultetu (u moje vreme) to se izucavalo u Teoriji oscilacija i to je bila Mehanika 5 i radila se na kasnijim godinama studija jer je potrebno veliko predznanje za to.
Sto se tice motora sa unutrasnjim sagorevanjem evo primera kako se kod razlicitih motora pojavljuju oscilacije:
Subaru-ova reklama za njihov boxer motor ima objasnjenje za vibracije:
E sad svaki od tipova motora ima svoje prednosti i mane jer obicno ako je nesto dobro za jednu stvar to isto za drugu stvar nevalja, recimo dobro za vibracije lose za odrzavanje (idealno ne postoji).
Licno iskustvo sa boxer motorom (Subaru Impreza 1,5) je da kada se zagreje zaista se ne osecaju nikakve vibracije i da dizel motori imaju neke vibracije (nikada objasnjene) koje uticu na malu decu da vrlo brzo zaspu u dizelu (mnogo brze nego u benzincu). Sa vibracijama nautickih motora zaista nemam nikakvo iskustvo ali cisto iz teorije pored samog izbora motora na vibracije celog sistema (motor daje najvece vibracije ali ima i drugih rotirajucih elemenata i pokretnih delova na samom motoru) dobar i ispravan nosac motora je kljucan na umanjivanje tih vibracija na posadu.
Ako sam nesto pomogao bice mi drago a ako nisam izvinite na smetnji.