Mislim da to što se brod okreće kao petoparac nije zasluga kobilice već dobro osmišljenog i lepo uparenog lista kormila uz dobar proračun pivot pointa (ne znam kako je kod nas prevodimo, tačka okreta ili nešto slično)
Slažem se da list kormila ima vrlo značajnu ulogu.
Na osnovu nekog mog iskustva sa ovim brodom ja sam došao do zaključka da dužina i visina kobilice, takođe, značajno utiču na njegove manevarske karakteristike.
Po mom, laičkom mišljenju, vreme okreta broda zavisi od lista kormila ali i od kobilice koja daje otpor vodenoj struji i inerciji koju je brod imao do momenta naše odluke za promenu pravca.
Pri manjim brzinama možda to nije tako izraženo ali kada iz neke pune brzine ubaciš menjač na ler i naglo okreneš kormilo u levo ili desno vidi se značaj kobilice.
A osećaj da te brod sluša i da se, gotovo u mestu okrene za 180 pa ako želiš i za 360 stepeni, stvarno je divan. Pri svemu tome nema nekog značajnijeg gubitka stabilnosti broda.
Sada ne govorim o visini nadvodnog dela broda i uticaja vetra na stabilnost i manevarske sposobnosti plovila. Smatram da je uloga kobilice i tu vrlo značajna. U tom smislu prilikom izgradnje natkabine ne bih povećavao njenu visinu za više od 10 cm. (ovo je i odgovor na mesečarevu želju da mi "prekroji" brod)

.
Jasno je da kormilo i elisa, uz druge parametre određuju i gaz broda pa se onda lako dolazi do zaključka da za reku nema idealnog broda.