Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
18. Septembar. 2026. / 07:32:10
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Uobicajene teme
»
Život na brodu
»
Ono o čemu ne pričamo...
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi dole
Autor
Tema: Ono o čemu ne pričamo... (Pročitano 3878 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
Ono o čemu ne pričamo...
«
poslato:
22. Novembar. 2013. / 22:37:09 »
Ideja je da ispričamo neku svoju dogodovštinu koju nerado pričamo...
Evo, ja ću prvi.
Prišao sam malim čamcem, uzeo konopac za vezivanje i spremio se da doskočim na platformu. Konopac je bio dugačak oko 5m. Držao sam ga za kraj. Kada se čamac približio platformi ja sam iskočio ali... konopac je zapeo za nešto u čamcu i povukao me nazad. Čamac se naravno malo izmakao i ja sam završio u vodi.... Od tada dobro pazim da li je konopac slobodan. Naročito u jesenjim mesecima.
Sreća u nesreći je da nije bilo svedoka
Sačuvana
Misha D
NF clan
Brod tip: Linssen 29.9ac
Dužina: 10
Odg: Ono o čemu ne pričamo...
«
Odgovor #1 poslato:
23. Novembar. 2013. / 10:06:39 »
slicna prica: pre 3 nedelje dobijem na Jezeru Joca neku sklepanu metalnu siklju jer je sezona stuke i svi plasticni camci su bili zauzeti.
Sumrak vracam se zajedno sa jos jednim camcen pored mene, u tisini pricamo usput polako ploveci pomocu el.motora i ja se se hvalim kako za 4 godine na tom jezeru nisam ni jednom upao u vodu, cak kada su bili stari drveni i mali, a nestabilni camci, kako u dzepu uvek nosim pistaljku ako negde na toj velikoj vodi zalutam itd..
Kazem im i kako je tesko se vratiti sam iz vode u camac i da tada postoje jedina dva resenja: plivati pored camca do plicaka ako voda nije mnogo hladna ili se popeti na krmi drzeci se za motor i nogama oslonjen na kavitacionu plocu.
Mrak, pocinjen da istovarujem stapove, akumulator i motor, i u zadnjoj turi, srecom praznih ruku, naviknut na stabilnost moga camca, stanem blize ivici pramca i buc, eto me uvodi. Napolju oko desetak stepeni, a toliko je i u vodi. Pomogose mi isti onima kojima sam drzao "predavanje", cujem da su se posle iskidali od smeha. Naravno, mobilni i fotoaparat nisu bili u patent plasticnim vracicama (susio sam ih 3 dana jer u telefonu imam oko 500 klijenata), a srecom da sam daljinski kljuc od kola vec ostavio u autu, nisam siguran da li bi mogao da startujem motor kola za mokrim daljinskim.
Vozio sam bos 60tak km do Beograda po svim propisima, u plasticnim pantalonama, bilo bi intaresantno kako bi reagovala saobracajna policija da je bilo kontrole na zrenjaniskom putu.
Sačuvana
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu
sceka
NF tim
Osp: UMČ
«
Odgovor #2 poslato:
23. Novembar. 2013. / 10:41:06 »
Pre par godina kupio sam pomocni camac (gumenjak Zodiac 200) i Torqeedo el. motor, i jedan dan, posto sam bio sam na camcu, ajde da probam kako to sve funkcionise.
Namontiram camac i motor i kada sam ulazio u camac (karakteristicnom tehnikom kao sto me je Bog dao) napravim gresku sednem na bok camca i opala, camac napravi salto, prevrnu se, i ja ledjima buc u vodu. Kada sam izronio prvo sam pogledao da li me je neko video, za svaki slucaj, srecom nikoga oko mene tako da se bas nisam toliko izblamirao ali posto je motor (tacnije baterija) bila u vodi, a to joj nije prijalo, atrakcija je trebala da me kosta pozamasnu svotu novaca.
Srecom uspeo sam da izvrsim zamenu motora i sada imam motor koji je vodonepropustan (i baterija), doduse nemam nameru da ponovim dogadjaj, ali nikad se nezna!
Sačuvana
Misha D
NF clan
Brod tip: Linssen 29.9ac
Dužina: 10
«
Odgovor #3 poslato:
23. Novembar. 2013. / 11:10:37 »
tri sustreta sa ukotvljenim barzama:
1.
2009.g. plovim Antaresom blize levoj obali dunava nasuprot Ratnog ostrva gde cesto ima nekoliko barzi na sidru (vecina zna kako je sirok pramac na barzama i kako tu voda "kuva" kao planinska bujica).
Na 500-600m vidim junosu od dvadesetak god sa klinkom, kojima se ugasio motor na pasari, kako po ko zna koji put cima kanap na poteznici. Vec je sumrak, pridjem im uzvodno od prve barze jedno 300m i pitam da li imaju kanap, sidro, veslo, a oni me gledaju belo. Dok sam ih je privezivao uz moj bok, naravno zaboravivsi na barze iza mene, vrisnu klinka starosti kao moja kcerka Jelena, "ciko, ciko, pazite.."
Srecom vec sam ih privezao i nisam ugasio motor od 200ks na Antaresu, pogledah a pramac barze kao "soliter"na jedno 30tak m nizvodno od nas. Sa slabijim motorom tesko da bi se trenutno izvukli i pobegli uzvodno.
2.
2011.g. krecem po mrklom mraku pomocnim camcem sa mog plovila do Ronca, Svabe i Ake na Malim vodama.
Oni na sidru blizu kampa Ronca, a 500m nize srecom ukoso u obali privezana barza za utovar drva. Prilazim veselom drustvu sa krme kada naleteh na neko plovece granje, obmota se oko propelera bodljikava zilava grana od nekog grmlja i Yamaha 9,9 se ugasi. Zalepih se za bok barze (da je bila pramcem na sidru, sada ne bih pisao ove redove) i koliko imadoh snage odgurujem camac da klizi po boku barze. Jedino je Svaba bio malo trezniji i prisebniji i video da me nema, ta se setise i dodjose do mene kada sam vec bio podaleko iza njih.
3.
2012.g. krecemo Knez i ja na Regatu Vode Vojvodine i resimo da na putu do Novog Sada prespavamo na zvanicnom sidristu na samom uscu Tise u Dunav. Oborili smo sidra 20-30m od desne obale Tise, bas kod znaka za sidrenje, ponoc, cujem kroz san motore 2 barze koje tuda cesto prolaze, reagujem tek kada Knez poce da lupa o moj brod i vice "Misooooo, sta ce ovaj ovde". Izletim iz kabine pogledah niz krmu i vidim motornu barzu kako polako uplovljava u Dunav i kazem Knezu "Zasto panicis, ode onaj nizvodno".
A Knez i dalje vice "Ma, ne taj, ovaj napred na tvom sidru". Pogledah, a covek privezao motornu barzu 100njak m uzvodno od mene za neko drvo i pusta je da se nizvodno priljubi uz obalu, a ona dva ogromna motora- Z noge stoje tacno na mestu gde je moj plovak (orepina) od sidra. Kaze, resio malo da odspava pa ce on ujutro rano dalje. Na tom mestu i u levoj i u desnoj obali Tise ima desetak od, njihovih sajli, oguljenih stabala vrba i topola gde se oni privezuju, sva su bila slobodna, a njemu se bas dopalo to najblize nasim plovilima. Jedva ga ubedih da ode na suprotnu stranu, jer ako dune neki jaci vetar eto nas kod njega u motorima ili on kod nas u kabinama.
Sačuvana
Diskusija je zavrsena tek kada se dokaze da sam ja u pravu
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #4 poslato:
23. Novembar. 2013. / 20:27:37 »
Ispod barži koje su dugo usidrene ima dosta ribe i to su dobra mesta za pecanje. Ima ih par ispod Pančevca, malo ispred Paradjaz ostrva, u kojima je izrasla šuma, toliko se ne koriste. Pridjem ja jednoj i nabacim konopac na bitvu. Voda gura... katastrofa. Kako sam nameravao da tu i prenoćim bacim još par konopaca na baržu i popnem se na nju. Kako sam se popeo tako se krma čamca okrenula i odmakla od šlepa. Ceo čamac se odmakao, pramac skoro metar.
Paluba barže je omiljeno odmorište galebova i nisam imao pojma da je takva naslaga izmeta na njoj. Kao da gaziš po blatu... klizavo...
Nema šanse da se uhvatiš negde i spustiš na čamac. Dugo mi je trebalo da se odlučim, vežem konopac i uz pomoć njega jedva spustim na pramac. Kako se to odvijalo neću da pričam.
Tu sam morao i da se skinem jer sam bio sav umazan. I odmah pod tuš, presvlačenje pa odvezivanje i pravac Male vode gde sam na sidru proveo noć. Patike potopljene celu noć sam ipak morao da ribam ujutru. A garderobu... nju nisam uspeo da operem pa sam je spakvao u kesu za smeće.
Od tada ne prilazim usidrenim baržama.
Sačuvana
deda
NF tim
Osp: UMČ
«
Odgovor #5 poslato:
25. Novembar. 2013. / 16:43:18 »
Kasna jesen pre nekoliko godina , poznanik i ja se upareni vracamo iz Tise !! Pogresna procena jacine vetra i visine talasa pri ulasku u Dunav dovode nas u veoma neprijatan polozaj . Zbog velike razlike u tezini moj camac luduje i mi resimo da pokusamo da se dokopamo suprotne obale da potrazimo zaklon pod brezinom ! U svom tom haoso puca prednji vez i camci se sudaraju zadnjim krajem i pri tome moj motor pretrpi znatnu stetu ! Predlozio sam da isecemo ostale konopce i da onda pratimo moj camac ! Uspeli smo nekakjo da se vratimo u normalu i dokopamo se obale ! Tek tada vidimo nekoliko brodova usidrenih na sidristu ispod usca !! Ni oni nisu smeli dalje a mi pametni krenuli !!
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
Idi gore
Nautički forum
»
Forum
»
Uobicajene teme
»