Koliko vidim ovaj drugi sistem je on-off, to je u principu samo jedna klapnica sa prekidacima. Onaj prvi sistem deluje da je isti samo sto klapnica ima neki indikator polozaja.
Bazicno oba sistema detektuju samo prekid vode u sistemu a ne promenu protoka ukoliko je mala. Prvi sistem daje signal, kako kaze u reklami, 7 sekundi ranije ako dodje do znacajnog poremecaja protoka.
Ne znam kako je namesten alarm za temperaturu, naime kada reaguje, jer meni se par puta desilo da se alarm oglasio, odmah sam stao i ugasio motor, sacekao malo i ponovo upalio, srecom radilo se o verovatno kesi ili necem slicnom sto je blokiralo usis vode. Ono sto hocu da kazem da to vreme od oglasavanja alarma do gasenja motora, ako nije predugacko, je sasvim dovoljno da se motoru nista ne desi.
Problem moze biti pokazivac temperature koja mora biti ispravan, kao i pokazivac za ulje, to su dva najvaznija instrumenta na brodu i oni se u toku voznje moraju stalno pratiti. Ovo su sve dodatni sistemi za upozoravanje a takvih sistema nikad ne moze biti previse.
Meni se jako svidelo kad je majstor kod mene ukljucio motor i sa onim infracrvenim meracem merio temperature na nekim karakteristicnim tackama na motoru, i to prvo u leru a posle sa povecanim gasom i tako proverio prakticno ceo sistem za hladjenje. Takva kontrola traje par minuta i laksa je i brza od provere nivoa ulja a sam merac ima da se kupi vec od 25 EURa.