Danas oko 18.00h prisustvoavao sam jednom nesrecnom dogadjaju na Savi koji se samo uz ludu srecu nije tragicno zavrsio bez velike materijalne stete i bez povredjenih.
Sta se desilo: covek je vozio jedan aluminijumski camac sa ravnim dnom i dosta jakim motorom (70 ili 90 konja, nisam siguran jer nisam obratio toliko paznju na sam motor). Jurcao je u krug za jednim gliserom koji je vukao dvoje dece na tzv. banani. Sta se tacno desilo ne znam, taj trenutak nisam video, ali covek je ispao iz camca na sred reke i camac je svom brzinom nastavio sam da se krece! Sve ovo se desavaizmedju brodogradilista i Ostruznickog mosta. Camac je nekako produzio do splavova na desnoj obali i jedno 500m isao skoro paralelno sa njima uzvodno, da bi polako poceo da skrece i u jednom momentu skoro pod pravim uglom krenuo preko cele reke na levu obalu. Opet je sreca umesala svoje prste i camac je izmedju platforme restorana Cuka Cuka i susednog splava (doduse malo je udario o ivicu splava na kome nije bilo nikoga) izleteo na obalu jedno 4-5 metara. Da li i treba da kazem da je na platformi restorana koju je promasio za mozd 1,5 metar bilo puno naroda i da je bilo vezano jedno 5 ili 6 camaca!!!
Srecom nije bilo povredjenih (barem ja nisam video nikoga) steta na splavu nije delovala veliko a za camac ne znam jer je bio prekriven granjem.
U povratku u svoju marinu sam bas obratio paznju i na svoje zaprepascenje sam konstatovao da nisam video nikog da oko ruke nosi konopac od sigurnosnog prekidaca!!!
Ljudi pazite: camci sa ravnim dnom, posebno jos ako imaju centralnu konzolu gde narod voli da stoji i glisira su jako podlozni ispadanju vozaca jer imaju niske stranice i ponasanje na talsima je drugacije od pravih glisera! A da ne spominjem da je na Savi zaista postao haos od glisera i camaca razlicitih velicina koji prave znacajne talase i da se za jedan dan proveden na Savi izljuljam mnogo vise nego za svo vreme provedeno na moru!!!
Da ne bude da samo kritikujem druge, ja sam u tom momentu kada je camac krenuo u svoju voznju vadio sidro i odmah sam krenuo za camcem u nameri da sirenom probam da skrenem paznju ljudima da se sklone ali kada sam pritisao sirenu ona je posle slabasnog tona ispustila svoju plemenitu dusu tako da sam mogao samo da pratim camac ali na povecoj razdaljini jer je isao jako brzo. Proveravajte ispravnost sve svoje opreme nikada se ne zna kada moze zatrebati!!!
Jos jednom OBAVEZNO UPOTREBLJAVAJTE SIGURNOSNI PREKIDAC VEZAN ZA RUKU, NESRECA SAMO CEKA DA SE DESI!!!!
Pozdrav!!!