Za ''budževine'' poput moje lađe, vrlo jednostavno se može uraditi provetravanje pomoću ventilatora za kućišta računara, promera 12cm. Može i sa većim promerom, ali su znatno skuplji od ovih 12 cm, a efekat nije proporcionalan razlici u ceni. Dakle, rade na 12v, smešno malo troše a ako se lepo rasporede, vrlo su delotvorni.
Ja kod mene imam napred u vrhu kabine gde je ''spavaća soba'' jedan koji uduvava svež vazduh u kabinu. Ta količina svežeg vazduha ne deluje impresivno na prvi pogled, ali veoma puno znači kako leti, tako i zimi. U WC-u imam isto jedan od 12 cm koji izduvava vazduh kako iz WC-a tako i iz kabine kroz luftere na vratima. Kod plinske peći imam isto jedan od 12 cm koji razduvava topao vazduh od peći po celoj kabini, a na ulaznim vratima imam jedan montažno-demontažnog tipa koji takođe izvlači vazduh iz kabine. Napomenuo bih ovde i postojanje luftera na svakim vratima, koji svakako veoma doprinose provetravanju i tih zatvorenih delova kabine.
Problem kod ovih ventilatora je što moraju biti neposredno uz otvor kroz koji uduvavaju ili izduvavaju vazduh. Nema efekta ako se montiraju u neke cevi i slično, daleko od otvora. Prednost je što troše jako malo struje, što su gotovo nečujni i što su vrlo jeftini. A i traju prilično dugo.
Kako god, i ako je prostor u kabini skučen, ovi ventilatorčići u velikoj meri rešavaju problem provetravanja. Jeftino i za male kabine delotvorno rešenje, vrlo lako izvodljivo.