Forum > Život na brodu

Sami na brodu - kako se snalazite?

<< < (3/4) > >>

Misha D:
Rizican je prelazak u pomocni camac ali tada je brod usidren pa nece "pobeci", pa se moze relativno brzo nazad na brod ili pomocni camac.
Penjanje iz vode u pomocni camac, Dunas, Tajmen i sl. je vrlo tezak bez merdevina. Jedino se moze nazad preko kavitacione ploce motora na tom camcu.
Izbegavam plovidbe po vetrovitim i talasastim danima, ali talasi belih ladja mogu lako da vas izbace iz ravnoteze ukoliko se vase plovilo ne postavi u pravi polozaj kada naidju.
Mnogo je opasniji pad u vodu bez prsluka kada je brod u pokretu. UMC ima malo sanse da prezivi hladnu vodu, a brod odlazi od njega bez kontrole i zavrsava sa neminovnom havarijom i verovatnim potonucem.
Moj model broda ima usku krmenu platformu, sa 3-4 stepenika od poda kormilarnice. Jos nisam upadao u vodu, ali sam par puta neoprezno, ukljucivsi autopilot, silazio u plovidbi na platformu iako je razlog silaska bio beznacajan. zhgfvcdxs 

Misha D:
da dodam: rizik za sva ova moguca desavanja povecava i koriscenje alkohola tokom plovidbe.  sgjsfh
Inenadio sam se koliko neki vole pod "gasom"da upravljaju plovilom, ali naravno to se njima ne moze desiti jer se nesrece uvek desavaju nekom drugom. shgfasy

Hogar:
Scheko,cima je kraci konop od par metara,sa jedne strane trajno vezan za pristan,sa druge obicno ima petlju koja ide direktno na bitvu.Odmeris duzinu cime kada si na pristanu,povezes, i to ti je to.Postoji i kontra cima,na bitvama broda,koju vezes na tudji pristan,ako si u gostima.Srpski receno,a ne dalamatinski  lkjhgfvh. ''cima'' je konop za vezivanje svog ploveceg dorata  lkjhgfvh

Hogar:
Ili tvog  tfrdx

sceka:
Hogare, hvala na odgovoru. Znaci ja imam fiksnu cimu na krmi a pramcana cima mi sluzi za podesavanje kako bi bio dobro vezan u marini.  hgbvc

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju