Forum > Život na brodu

Sami na brodu - kako se snalazite?

(1/4) > >>

Dule:
Ako su u pitanju duža krstarenja ne idem sam. Uvek je tu Sanja da pomogne.
Ali jesenja i prolećna isplovljavnja na višednevna pecanja... e tu moram sam zato što Ivona ide u školu.
Recimo... krenem prema Smederevu. Treba spremiti doručak, skuvati povremeno kafu, otići u wc... Ok, tu je autopilot ali  dovoljno je malo nepažnje da se svašta desi.
Po meni kuhinja u istom nivou sa kormilarnicom bi bila bolje rešenje od onog koje trenutno imam. Kuhinja je metar niže i iz nje se ne vidi kuda brod plovi. Kao ni iz wc-a. To su trenuci kada mi nije svejedno i kada je Dunav mali a obale preblizu  tfrdx .
Drugo je pristajanje kada se vratim. Treba spremiti bokobrane i dobro proceniti sve pre pristajanja. Greške ne sme da bude. I još treba u pravom trenutku iskočiti na platformu i dovoljno brzo zakačiti prednji i zadnji vez. Ako vetar duva ka pristanu... to je igra ali ako duva sa obale onda je igranka.
Zamisli da iskočiš sa broda a vetar ga odmakne da ne možeš da ga vežeš, zadržiš niti da se vratiš na brod. Potisnici bi bili od velike pomoći i ozbiljno razmišljam o njima.
Ono što je kod mene dobro je preglednost iz kormilarnice 360 stepeni kao i to što mogu da se slobodno krećem palubom oko celog broda pa mi je pristup lak.

To su neki moji problemi. Verovatno ih imate i vi. Kako ih rešavate i šta je po vama neophodno da bi solo plovidba bila bezbedna?

Misha D:
Ajde redom.
marina: priprema i isplovljavanje je jednostavno jer je u mom rukavcu zasticena od najcesceg vetra- kosave
plovidba: autopilot je od velike pomoci ne samo kada se napusta komadno mesto nego sto i smanjuje potrebu za neprekidnim sedenjem pored kormila. Kratko odsustvo do toaleta nije prijatno kada se ne vidi voda, ali i tu pomogne autopilot. Kuhinja je pored velikih prozora tako da kratka priprema hrane nije veci rizik.
Mogucnost kvara motora i potreba da se ode po neki deo do prvog mesta je nemoguca pa  je zaliha rezervnih delova koji najcesce crkavaju(impeler, prenosni kajis) nuznost
privezivanje na poznatom ili nepoznatom mestu: e, to je najrizicniji deo price. Izaci na obalu i ostaviti brod da stoji na "vagu"pomocu rada motora i kontra toku kormila je najstresnije, pogotovu kada je reka jaka i duva nizvodni vetar koji pojacava rizik. boravak: prija tisina i pecanje na miru, ali stalni oprez da li voda opada, da li su dovoljni vec vezani kanapi za predstojecu vetrovitu noc, napustanje plovila radi pecanja u okolini i sl. malo unose nelagodu.
na sidru:  tu ima najmanje opustanja i mirnog sna, pogotovu ako nisam u nekom rukavcu jer rizilk od plovidbe nocnih plovila, i nocnih "ribara"koji bas moraju da prodju pored mog pomocnog camca sa novim motorom, drzi me na stalnom oprezu
povratak u marinu: isto kao i isplovljavanje, vrlo lako zbog zavetrine i pramcanog potisnika.

Misha D:
Da ne slutim mnogo na jos opasnije situacije, ali i zdravstveno stanje, povrede i oprez kod uzimanja hrane je od velikog znacaja.
Trovanje hranom koja se zatekla na plovilu i da se "ne baci" , povrede nogu koje su ceste pri uskakanju ili iskakanju sa plovila, ujedi insekata, teraju me da mi je apoteka uvek dobro snabdevena.
Primer: na proslogodisnoj regati Vode Vojvodine kolega u drugom vecem plovilu je padom u masinski prostor pokidao vecinu ligamenata kod skocnog zgloba noge, a bio je sam na plovilu. Privezao sam njegov uz moj brod, prekinuli smo regatu u vratili se od Bezdana do Beograda. Sam bi retko ko mogao da vrati plovilo u maticnu marinu sa takvom povredom. 

sceka:
Koliko sam vas shvatio najbezbednija solo plovidba je kad povedes jos jednog clana posade!

Moj camac nazalost nema autopilota i prakticno nije moguce napustiti kormilo za vreme voznje, ako hocu kafu onda izbacim u ler dobro pogledam da nema nigde nikog (ni ispred ni iza mene) i onda trk u kuhinju da umutim neskafu. Pristajanje i isplovljavanje iz marine nije problem ima uvek nekog da prihvati camac i odgurne ali imam problem a to je da se kod mog camca jako tesko izlazi na pramac broda (o tome voditi racuna kada se brod kupuje).
Sto se tice nocenja ili na sidru ili privezan na obalu iskren da budem to sam nisam ni probao i zato zalim sto nema malih marina u kojima bih mogao da prenocim a pecanje mi slabo ide.

sale.m 79:
E Miso slatko si me  nbvc i jos me drzi.Vidim sebe u slicnim manevrima a kako je onima sto nas gledaju, mogu da zamislim.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju