Autor Tema: Tablet na camcu  (Pročitano 23862 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: Tablet na camcu
« Odgovor #30 poslato: 21. Avgust. 2015. / 07:27:35 »
E, onda OK. Nisam razumeo u cemu je problem.

Sceko, ako imas nesto o cemu bi pisao a hteo bi da razmenis s nama (a nije nautika) pisi u forumu NASA POSLA i tu se nece brisati niti ce biti OFF tema.
A to stice tableta, uprvo takav imam i ja, sao sto ne koristim njega z navigaciju jer nisam nasao dobru plikaciju. Jos uvek koristim HTC telefon sa WIN 6.1 OS i Garmin mobil XT koji u navigaciji ima ucrtan i plovni put i km obelezja sto za tablet jos nisam nasao. Da ne znate vas dvojica mozda neki dugi program za tablet koji bi citao skinute karte plov puta ili neke druge koje mogu da se ucitaju u memoriju?

zankiki

• Gost
« Odgovor #31 poslato: 21. Avgust. 2015. / 08:18:24 »
Iskreno, u plovidbi su mi se mnogo bolje pokazali OpenCPN i karte sa plovputa, nego garmin i one waterways karte. Preciznije su i bolje odrađene, mada i waterways sasvim lepo može da posluži.

Druga stvar je što ni na jednom tabletu ni telefonu (doduše probao sam 2-3 tableta i 5-6 telefona) nisam sreo dobar - precizan GPS. Promašuju po 20-50 metara... Sa ovim eksternim što imam na laptopu nisam primetio odstupanja veća od par metara. Tako da i ako se koristi tablet, računajte na priključivanje eksternog GPS uređaja.

I dalje ne vidim nikakvu prednost tableta, možda eventualno da su egal (ako relativno lako može da se namesti opencpn na tablet, nroute sumnjam da može). Možda je navika u pitanju, ali meni je sve lakše na laptopu, sve je tu, tastatura, miš, poznat operativni sistem...

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #32 poslato: 21. Avgust. 2015. / 10:36:07 »
Nije problem u programima nego u mapama! Postoje mnogi programi (neke sam i okačio ovde, od Navionicsa) ali su problem mape kojih nema (nadam se da će ih uskoro biti).

Pazite na današnjim tabletima se nalaze 3 različita operativne sistema: Android, Apple iOS i MS Windows! Sva 3 imaju svojih prednosti i mana. Za Android je povoljno to što je besplatan, ima najviše razvijenih aplikacija koje su uglavnom besplatne, Apple iOS je standardno dobar, stabilan ali okrenut samom sebi i sam sebi dovoljan, to neko voli, ja lično ne, ali je to tako. I postoji MS Windows koji nam daje poznati osećaj, na koga smo svi navikli i mogućnost korišćenja svih aplikacija koje smo dobro proučili.

Pitanje koje sam ja odmah postavio je zašto ne mogu da menja operativni sistem? E tu je caka sa procesorom, naima iOS i MS Windows koriste x86 procesore a Android nekakav drugačiji (ne pitajte me kakava je razlika, baš toliko se ne razumem).

Ja sam do sada imao priliku da upoznam Android tablete, Apple-ove padove sam samo video i probao na par minuta a MS Windowse još nisam imao prilike da držim u ruci osim Surface Pro 3 a i njega samo iz daljine! Iz toga vidite da nisam baš neki ekspert (čak ni dobar poznavalac) nego samo neko ko pokušava da otkrije njihove mogućnosti kao najobičniji korisnik. Zato i izbegavam da kažem: Pa u redu kupite MS Windows tablet i imaćete sve što zaželite zato što u to nisam siguran 100% (trebalo bi da je tako). Osnov cele teme je zamena lap-top računara kao ipak velikog i nezgrapnog, sa kratkim trajanjem baterije sa jednim elegantnim uređajem kao što je tablet (pa svi u seriji Zvezdane Staze još odavno koriste tablete u svemirskim brodovima  tfrdx ).

Lično mislim da će veoma skoro da se lap-top računari svedu na minimum, koristiće ih samo oni koji imaju potrebe za velikim procesorskim snagama za grafičke i slične projekte, a ostali prosečni korisnici će preći na tablete (sa tastaturama) i zato se treba na vreme pripremiti.
 juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #33 poslato: 21. Avgust. 2015. / 14:14:22 »
Kratko trajanje baterije nije problem, barem nama koji imamo na brodu i 12 i 220 i sve ostalo što treba.

Iskreno, nisam siguran uopšte da je moguće namestiti opencpn i eksterni gps da lepo rade na nekom tabletu. Ako nekad to neko izvede i napiše kako je uspeo, možda i razmislim na tu stranu  uhzgvfcx

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #34 poslato: 21. Avgust. 2015. / 19:28:34 »
Kratko trajanje baterije nije problem, barem nama koji imamo na brodu i 12 i 220 i sve ostalo što treba.

Iskreno, nisam siguran uopšte da je moguće namestiti opencpn i eksterni gps da lepo rade na nekom tabletu. Ako nekad to neko izvede i napiše kako je uspeo, možda i razmislim na tu stranu  uhzgvfcx

Kao odgovor na povezivanje eksternog GPS na tablet mozes da pogledas ovaj clanak: http://mapsnmaps.blogspot.com/2014/02/using-external-usb-gps-with-android.html - deluje dosta prosto. Pogotovo procitaj i komentare ispod teksta ima zanimljivih diskusija.

Sto se tice OpenCPN o tome sam napisao u nekom o prethodnih postova.

A trece ne vidim zasto ti treba eksterni gps prijemnik ako ga imas vec ugradjenog u tablet. Njegova preciznost je 5 do 10m (barem mislim) i tesko da ces je povecati sa obicnim GPS prijemnikom. Doduse o ovoj temi bi trebali da zamolimo Peru (ako ima malo vremena) da napise nesto.

I poslednje sto se napajanja tice nije samo ono u pitanju je i potrebni prostor za postavljanje lap-top kompjutera u odnosu na tablete a sa jednim od dopunskih napajanja/baterija koji imaju cenu od nesto preko 20eur moguce je barem 2 puta dopuniti tablet.

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #35 poslato: 22. Avgust. 2015. / 11:39:42 »
Kao što rekoh, probao sam nekoliko telefona i tableta i nisu se baš proslavili sa preciznošću. Na kraju krajeva nije ni realno da ceo tablet sa GPS-om košta kao prosečan eksterni GPS u Kini.

Ja sam pazario ovaj http://www.aliexpress.com/item/Hot-Russia-Brazil-Small-GlobalSat-BU-353S4-Cable-GPS-receiver-with-USB-interface-G-Mouse-SiRF/1355607950.html

samo što je tada na nekoj akciji bio oko 25e.

Koji god sam telefon ili tablet probao, pogotovo kad brod stoji, on ga pomera sad levo sad desno, a ako se krećem 10km/h, brzina mi je čas 5, čas 15 jer gps svako malo daje drugačiju poziciju. Za bilo šta sem zezanja mora eksterni GPS.

Ne bih sada da budem veliki protivnik tableta, kažem, ako vidim da je iko to uspeo da namesti da radi, možda nekad i probam. Ima nas više ovde koji koristimo laptop sa eksternim GPS-om i ta varijanta definitivno pije vodu. Što se mesta tiče, ovaj moj od 12" lepo sedi na instrument tabli, a ni tablet sa dodatnom tastaturom i šta ti ja znam ne zauzima manje. Konstantno je na punjaču pa ni ne razmišljam o bateriji.

zankiki

• Gost
« Odgovor #36 poslato: 03. Februar. 2018. / 09:30:15 »
Imam jedno pitanje koje mi se mota po glavi već neko vreme... Pazario sam sam sledeću stvarčicu:

Acer Aspire Switch 10
Po meni je to laptop. Ima tastaturu, operativni sistem win10, dovoljno snage i po današnjim merilima, USB portove...

Gde je granica izmedju laptopa i tableta? Da li kada skinem tastaturu to postoje tablet? Ili je tablet ako je na androidu? Ili ako ima touchscreen?

Ako mi se sadašnji laptop koji stoji na brodu i služi kao navigacija pokaže preslab, razmišljam o 2 opcije:

1. Nabaviti sličnu stvar, može i bez tastature, bitno je da radi pod windows-om i da ima USB i touch, pa ga konfigurisati da na njemu preko usb-a radi ais i opencpn
2. Ići na rešenje koje je Dule spominjao (touch monitor + mini kompjuter)

Prva varijanta je možda (samo možda) jednostavnija, a nije ni previše skupo, eto ja sam taj acer u extra stanju platio polovan oko 100e...

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #37 poslato: 03. Februar. 2018. / 10:55:57 »
ЛАПТОП, НОТБУК, УЛТРАБУК, НЕТБУК ИЛИ ТАБЛЕТ ?

Неки произвођачи поистовјећују појам лаптопа и нотебоока, али разлике ипак постоје. Осим њих, појавиле су се и категорије нетбоока, ултрабоока и таблета.

Лаптоп

Лаптоп је практично замена за стони рачунар. Дијагонале приказа 15.6'' или 17'', пуна типковница, засебан графички хардвер, ДВД-РОМ, интегрисане мрежне могућности, те нешто већа маса главне су њихове караткеристике. Такође, лаптоп има простора за надоградњу хардвера ако корисник пожели.

Нотбук

Нотбукови су компактнији од лаптопа, мањих димензија, приказ од 11'' навише, са интегрирсаном графичким системом, слабијег хардвера оптимизираног за штедљив рад, мање масе од лаптопа што омогућује кориснику повећану мобилност, дужи рад на батерији, и имају минималне могућности надоградње хардвера. Немају ДВД-РОМ ни ЦД-РОМ.

Ултрабук

Појам ултрабук који је дефинирао Интел 2011. године, као подгрупу нотбука, чије су главне карактеристике наспрам Нотбука мала дебљина <3цм, и маса <1.5кг где се не жртвује капацитет батерије и перформансе уређаја. Сад се полако на ултрабук тржишту појављују и марке попут Самсунга, Тошибе, ХП-а и других

Нетбук

Нетбук је новији појам у свету преносних рачунара. Ултра малих димензија, приказ до 11'', минималан хардвер омогућује дуг рад на батерији, а као што само име каже, намењен је већином за претраживање интернета, мејлове, ИМ клијенте и слично. Наспрам нотбукова приметна је и нижа цена нетбукова.

Таблет

таблет је још мањи, лакши и практичнији за ношење около од ултрабука или нетбука. Но, наравно, таблет није савршен уређај па има и мана у односу на своју већу браћу. Основне мане су: недостатак тастатуре, слаба процесна снага и ограничено трајање батерије. Типкати ипак можемо, али на виртуалној тастатури на екрану, што ће значити да типкање неће бити јако угодно и да нећете моћи брзо и пуно типкати. Основна намена оваквих уређаја је читање текстова и публикација, приступ интернету (било да га користите у пословне или у забавне сврхе) и гледање видео садржаја. Све ове задатке ће уграђени хардвер послушно извршавати трошећи батерију мање или више - у зависности од сложености задатка.

Преузето са www.hardsoft.hr

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #38 poslato: 04. Februar. 2018. / 08:58:45 »
Moje misljenje je da je buducnost (barem bliza) u tabletima. Pitanje je sada da li su to windows ili android (ili iOS). Zbog rasprostranjenosti Windows-a sigurno je da vecini vise odgovaraju takvi a vec je veliki izbor tih tableta (npr: https://www.conrad.de/de/windows-tablets-2-in-1-tablet-o0403044.html?sort=Price-asc ).

Cene su jos uvek visoke i za vecinu neprihvatljive ali kao i za sve te cene su u stalnom padu!

Jos jedan jako bitan faktor pri izboru jesu i dostupni programi tako da trenutno sto se tice mora mapa i programa ima dosta ali za reke (pogotovo kod nas) izbor je jako mali prakticno samo OpenCPN sa svojim mapama.

Ono sto bi jos bilo jako interesantno je prakticno neograniceno prosirenje takvog sistema na brodovima (prvenstveno vecim, >10m) gde se taj sistem da nadograditi sa puno toga: kamere za nadzor, interna wifi mreza, gledanje TV (preko recimo EON aplikacije od SBB-a), komunikacije sa drugim brodovima, nocnim kamerama, povezivanje sa brodskim NMEA sistemom,mogucnost pracenja svega na vise mesta na brodu (monitori u kabini i napolju), itd. Danasnje cene te opreme su vec na takvom nivou da je to u vecoj ili manjoj meri sve dostupno.

juhgfd

zankiki

• Gost
« Odgovor #39 poslato: 04. Februar. 2018. / 11:04:53 »
Ali ako taj tablet ima dosta snage, USB portove, Windows, a možeš mu prikačiti i tastaturu, onda to i više nije tablet nego laptop? Ili ja negde grešim?

Baš zato sam i pitao, ovaj asus aspire switch 10 je po neki nekakav hibrid, jako lepo radi... Samo mi sad žao da ga ostavio 365 dana u godini na brodu....

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #40 poslato: 04. Februar. 2018. / 12:38:09 »
@ Zankiki, da maksimalno pojednostavimo stvari: Tablet moze da radi bez tastature i misa a laptop nemoze! Sto se tvog uredjaja tice samo ime kaze 2 u 1 (tablet i laptop), na svaki tablet je moguce dodati i tastaturu (preko bluetooth-a). Takodje postoje i docking stanice sa port replikatorima (npr: http://www.targus.com/za/universal-usb-3_0-dv2k-docking-station-with-power-acp77euz ) koji omogucuju veoma sirok spektar mogucnosti!

Jos jedna dobra stvar tableta je da se moze dopunjavati i puniti i preko dodatnih baterija za mobilne telefone.

juhgfd

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma