Autor Tema: Priča o AIS -u iz mog ugla  (Pročitano 3596 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ika

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Ika-design-zetovo vlasništvo
Priča o AIS -u iz mog ugla
« poslato: 03. Oktobar. 2013. / 20:16:41 »
Kao pripadnik malo starije generacije,teško prihvatam novotarije ,koje su i za mog 7-o godišnjeg unuka dečija igra.Informaciona tehnika je za mene špansko selo.
U neko doba ,na forumu ;;moja lađa;;povela se diskusija o AIS.u za mene u to doba ;nekom AIS sistemu.Malo učeniji upućeniji u sistem počeše diskusiju ,koju u početku nisam nešto naročito ni pratio,no vremenom shvatih kako sistem funkcioniše,ali ne bi mi naročito jasno čemu bi sam sistem koristio nama ;malim; nautičarima.U početku sam smatrao sistem ne baš neophodan nama malima.Za komercijalna plovila svakako vrlo poželjan sistem,Vremenom sam uspevao da pronađem razloge, zbog kojih bi sistem pomogao i nekomercijalnim plovilima.Suprugin brat,je zaposlen na Disnijevom kruzeru;disney Wonder, i kada se supruga čuje s bratom,prvo pitanje je ;gde si, sav važan sam joj pojasnio da je to pitanje izlišno ,i pokazah joj taj AIS sistem putem kojeg je ona u svakom momentu mogla da zna gde se nalazi brod .
Malo se zabrinula u vreme dejstvovanja poznate nam ;Sendi, uragana koji je u to vreme delovao baš u području gde se nalazio ;disney wonder,,
te nisam smeo javno da pokažem da sam navijao za ;sendi,,,al to je druga priča.Dakle to je bio jedan od razloga što sam polako prihvatao sistem AIS.
Nedugo potom se u diskusiji spomenu kako je na celoj našoj planeti,jedino Majčica Srbija crna rupa,i da je u celom sistemu nema .
E tu se stresoh;pa majku mu zar opet mi na začelju:I rodi se ideja u mojoj glavi,kako da pomognem svojoj dragoj zemljici,mada me do sada odrala  za sve pare.Duguje mi više no što je u stanju da mi vrati,al rodoljub je rodoljub i šta ću,reših da se još jednom javim kao dobrovoljac,pa kud puklo.
Sama diskusija je išla tim tempom da sam i ja sebe ugurao u opšteprihvaćeno mišljenje da bi trebalo krenuti s realizacijom .
Poznati nam lik (iz bajke) Nikola-Kapetan,objavio kako je naručio,te dobio AIS.risiver od marine trafik i uskoro stanica nazvana Srbija iznad svega,počela s radom.
Nedugo zatim Dule( s ovog foruma poznat kao ;Dule,nf tim)objavi kako je postavio i kako je proradila još jedna stanica ,postavljena kod njega na brodu ,i nedugo zatim još jedna postavljena na Adi.
Za dalje prepričavanje sleda događaja ,nisam nadležan,obzirom da sam konce pogubio negde usput,tako da u suštini ko,gde šta kako,teško da povezujem ,al eto i ja se negde pojavih kao jedan od realizatora ideje,;svi srbi pod jednom kapom; ili ti cela srbija pod AIS-om.
Dan danas nekapiram ko me gurnu,pod voz dal sam zakoračih il me neko gurnu,nemam pojma,al kako bilo da bilo ,kako kažu ;rodilo se valja ga ljuljati;
U razgovoru sDuletom pojavila se ideja da se kod mene u Titelu postavi jedna stanica koja bi pokrila deo dunava oko ušća Tise ,deo tise,begeja.Prvobitno sam sDuletom razrađivao ideju da postavim stanicu na identičan način kao i on.Dakle o svom trošku.No moja finansijska filozofija nije mogla da pojasni ,zbog čega bih ja ,u čijoj porodici niko nije zaposlen ,investirao u sistem samo zarad dobrobiti majčice nam Srbije,koja čeka da odležim desetak dana u bajbokani samo zato što sam zaboravio da upalim svetla na autu,i jednom nisam vezao pojas.Znači za zemlju u kojoj nije dozvoljeno biti zaboravan,ja treba da uložim par stotina evrića.E pa tu se moje rodoljublje dobrano zaklatilo.
E ali zato je moja kreativnost na zavidnom nivou,pa sam zaskočio ,(već pominjanog Kapetan -Nikolu) i bez mnogo napora ga nagovorih da se on obrati Marine trafik i zatraži da mi pošalju jedan AIS risiver.Jedan od razloga što sam zaskočio Nikolu,je to što sam se ja školovao u vreme kad je jedini strani jezik u školi bio ruski,daklem engleski mi je nepoznat( a i ne stoji mi baš naj bolje).Razlog da se obratimo marine trafik je ,fala bogu;što oni to daju mufte.Bilo je nekih sumnji ,dal će se nešto plati na ćupriji kad smo prešli most džaba,al obzirom da spadam u odlazeće generacije,nek me tuže ako nešto dugujem.
Celu  Nikolinu prepisku sa nekim DŽordžom iz marine trafik sam pratio smog Gmail naloga ,jer su na moj gmail stizali svi mailovi,pa sam bio upućen u tok dogovaranja.Jedino što nisam znao šta su se dopisivali obzirom na moje (ne)znanje engleskog.Posumnjao sam u momentu da ni Nikola ni DŽordž ne znaju Ruski pa se zbog toga dopisuju ne meni omraženom engleskom.S vremena na vreme sam proveravao dal se spominje neki ;patriot;eventualno neki Miladin,,no ništa sumnjivo nisam otkrio i pustio sam da stvar reše njih dvojica.
I nakon ,neznam ni sam,koliko dana stiže DHL ,
;dobar dan-dobar dan.Imamo paket za vas:
koliko para
-ništa,potpišite i to je sve
Vauuu,konačno i ja da nešto dobijem bez para.
-Izvolite
-hvala
-doviđenja
-do viđenja
Nakon tri dana me glava još uvek bolela od udarca šakom u čelo.
Setih se i rekoh sam sebi;budalo šta ćeš sad
Pa ništa kontaktiram Duleta,Nikolu,šta gde kako ,zašto,i da vidite ja sve komponente sastavio,postavio i ajd da probam dal to radi.Antenu koju sam po specijalnoj porudžbini kupio od momka koji se oglasio na sajtu;kupujem prodajem;kao proizvođač svih vrsta antena bacih na tavan,i na moje veliko iznenađenja stvar zvana AIS fercera,Vidim na sajtu marine trafik da podatke šalje broj taj i taj ,a to sam skontao da je to taj uređaj kod mene.Pokrivenost dunava je taman onoliko koliko sam se nadao.Od surduka malo poviše Belegiša,pa do krivine između Ločke i krčedinske ade.
Antena je posebna priča,pa je moram ispovedati.
Dakle na sajtu ;kupujem prodajem,vidim oglas,tip prodaje antene ,razne.Pravi piše po želji.Moje poznavanje antena se svodi na znanje da je antena potrebna da bi gledao tv.Mada danas uz kablovsku ne mora ni antena.
pošaljem link oglasa kako Nikoli,tako i Duletu,jer bože moj,oba su mi savetnici,da čujem njihovo mišljenje.Kažu možda je ok,izgleda da je ok.
Pozovem tipa,( fin neki mladić ,rekao bih po glasu 15-16 god il pripadnik paradera) objasnim šta meni treba i za šta (mislim da nije čuo za AIS) no rekoh mu da uređaj radi na 161-162mhz i dečko kaže ok.Treba mi i pet metara kabla.Može nije ni to problem.
Al zamolim ga zalemi sve što treba ,a treba bnc konektor,kaže opet ;nema problema,al kabl mora da naplati posebno.
pa mislim ok nećemo pravimo problem za koji dinar.Sve skupa s troškovimatransporta 3000din( Srbijo zadužena si za još 3000din)
Brate ,šta mi posla opet me čelenka zabole kad sam se opaučio po čelu,Mislim,znam ja da su ovce za šišanje al ovakvog vola i treba odrati.
Sve skupa ,nisam merio,al mislim da nema više od 2, mesingane žice za autogeno varenje.5komada spojeno u jednu tačku a ta tačka spajanjan je smeštena u kutiju za držanje sapuna.No kako bilo antena stigla ja je bacio na tavan i brate,da ne veruješ,AIS radi i skutijom za sapun i s žicom za autogeno zavarivanje.
Dule  je postavio par slika sa sajta marine trafik ,koje prikazuju delotvoran rad uređaja postavljenih kod mene na tavanu.Danas sam bio optimistički nastrojen,te sam se pentrao na krov svoje (jednospratne)kuće kako bih antenu smestio za nekih 6-7m višlje no što je bila juče.Ja lično nisam video neko poboljšanje,ostaje da se vidi narednih dana,kad odmorim od pentranja po krovu,dal je slab rezultat sistem mesinganih žica i sapunske kutije il sam nešto od kablova počupao kad sam se kao planinar spuštao skrova.
Kako bilo ova priča je podstrek onima koji ljube Srbiju,i koji bi pripomogli da se crna rupa na plovnim kartama,malo zafarba ,da ne bude kako smo nevidljivi,i koji bi postavili vakav sistem u delovima gde ih nema.
Dal na ovaj ;mufte ;(čuj mufte) način il kao Dule o svom trošku,za Srbiju je nebitno.
nastaviće se...(e Momo,Momo)

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
Odg: Priča o AIS -u iz mog ugla
« Odgovor #1 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 21:16:12 »
Mossi je malo bio off topic i off road i sav po malo off.

Pričao o AIS-u mi je uvak interesantna i moram da priznam da sam pre neki dan video temu o AIS-u i stavio je u buffer na lagano čitanje,
kad ono IKA postavi novu temu i ubi me u pojam totalno!

HOĆU I JA TAJ RECEIVER!

Svaka čast svima koji su učestvovali u projektu: Ika, Nikola, Dule!
Kutija za sapun i ostali!  zgfcx  uzhgfd

Apatin je mrtva tačka, e sad ja mogu da popričam sa ljudim u USR Bucov, čiji sam član, da se to postavi u prostorije marine Apatin.  rfcdvb
To bi bio pun pogodak.

Meni i ne treba da mene vide, nego da ja preko marine trafic mogu da vidim druge!

Iako mislim da se može dobiti neki ID broj, pa to KAO radi.. ali mislim da se takav podatak ne objavljuje javno na sajtu.

Sve u svemu voljan sam da se uključim u priču!
E sad moram da pročitam i otkud Zorteru AIS.   gfvcşxc

Još jednom kapa dole, celoj ekipi.

juhgfd

Van mreže Ika

• NF clan
  • *
« Odgovor #2 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 21:45:13 »
U daljoj priči oko sistema ,radi antenskog sapuna ili ti sapunske antene,kontaktirao sam Peru -Garmina da mi da ponudu za antenu ,kako bih još više zadužio svoju zemlju lkjhgfvh
No da se vratim razmišljanju o upotrebnoj vrednosti sistema.
Oni koji su radili ili rade i dalje s otkupom nafte sa stranih brodova tačno bi znali kad u koje vreme koji brod pristiže na njihovu teritoriju.Još ako i brodovi naše policije postave ais ,pa kud ćeš lakši informacioni sistem,ugrađen u šverc.
Razmišljajući o svojoj potrebi za praćenjem brodova ,nešto ne nađoh bog zna kakve posebne potrebe.Ali kontam kako ni mobilni u početku nisu imali neku naročitu upotrebnu vrednost,a vidi danas.
Tako neminovno dođoh do svog unuka i unuke.Unuka već u prvoj godini nagoveštava svoju opredeljenost ka gurmanlucima.pa sam ja u svojoj glavi stvorio sliku ,odprilike kao Indijska železnica,gde uz same šine domaći živalj nudi putnicima razne đakonije.Tako dođoh do slike gde moja unuka ( u nekoj budućnosti)ispeče ,recimo gomilu proja(kao nacionalno jelo)krofne ,desetine sarmica.. i prateći na svom tabletu položaje putničkih krstarica iz belog sveta dolazi do podatka da (recimo Disney Wonder) s trenutnom pozicijom oko banovaca stiže na ušće Tise u toliko i toliko h obzirom da se kreće brzinom tom i tom.Ladno sedi pijucka kafu i dva minuta pred pristajanje broda odlazi do pristana u slankamenu,i matorim englezima i švabama( šta su ti partizanski filmovi) pred noge donosi još vruće i sveže projice,krofnice ,sarmicei domaće đakonije.
Englezi ko englezi sve bi da probaju,a Džejmi Oliver ne pita za cenu samo da mu se otkrije način pripremanja sarmi.
Brate Džejmi tek da probaš burek,il nasuvo smakom.
Za to vreme moj unuk i dalje sedi na terasi lokalnog kafića pijucka nešto od energetskih pića( kažu da je -daje ti krila-aktuelan) i čeka mušterije koje bi trebalo da stignu brodom Viktor Igo ,koji se trenutno nalazi tu i tu i brzinom od toliko i toliko stiže u Titel tačno u toliko i toliko.
U tom budućem vremenu,ne bih morao da zivkam Dedu i Duleta da ih pitam gde su,jer bi po običaju izvrdavali i čuvali tajnu lokaciju za dobar ribolov( normalno tada,mislim u budućnosti i Deda bi imao AIS,da bi ga baba kontrolisala).
Sve u svemu AIS bi u budućnosti mogao da prikači još po neku funkciju,kao i mobilni telefoni(čuj telefoni)danas.
Stoga sam na pragu mišljenja da je jedan takav sistem dosta poželjan u nekoj zemlji,ako ništa drugo ono bar da i Srbija liči na nomalnu zemlju,mada će joj za to trebati malo više od AIS-a,al od nečeg valja početi.
Što se samog načina rada sistema tiče,onako laički,potrebno je obezbediti napajanje risivera ,internet konekciju,i to je za ovaj uređaj dobijen od marine trafik to.Dakle dobijate uređaj koji je već konfigusrisan, tako da podatke šalje automatski na njihov sajt.Uređaj se napaja naponom od 12v ,i uz njega se isporučuje ispravljač 220-12v.Konekcija samog risivera s internetom je preko lan konektora na ruter koji imate ako već imate internet.Sam računar ne mora biti upaljen ,čak ne mora biti ni priključen na ruter da bi risiver slao signal.Potrošnja,kako su meni moji savetnici pojasnili je mizerna kako struje tako i memorije ili resursa koji su potrebni kompjuteru.lično nisam primetio nikakva usporavanja niti smetnje prilikom korišćenja računara .I to bi bilo to.
Ako nekoga još nešto interesuje slobodno nek me ne pita . jhgbvc juhgfd
Ne nastavlja se..Ika

Van mreže Ika

• NF clan
  • *
« Odgovor #3 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:18:34 »
Hmmmm,izgleda dase nastavlja.
dokaz da i Tisom plove neke lađe.Još i ako nešto uplovi u begej,stanica Titel pokriva tri reke jhgbvc

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #4 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:23:59 »
........
E sad moram da pročitam i otkud Zorteru AIS.   gfvcşxc
.....

Mossi, ja nemam AIS kakav oni imaju (uredja koji prima signal od brodova i salje ga na net gde se vidi njihov polozaj), AIS RECIEVER. Ja koristim program za android mobilne telefone pa preko neta primam signal o polozaju brodova, a posto taj telefon ima i GPS prijemnik, takodje preko net-a salje moj polozaj.
Znaci ja imam samo mobilni telefon s GPS prijemnikom. A da bi radio moram da imam akumulator i kabal za punjenje baterije (za kola), jer GPS prijemnik "jede" bateriju.

Van mreže mossi

• NF clan
  • *
    • Varalica II
« Odgovor #5 poslato: 03. Oktobar. 2013. / 22:47:56 »
@Zorter

mAIS - MarineTraffic position self-reporting, http://www.marinetraffic.com/ais/rs/iais.aspx

This is not AIS

mAIS simulates the data transmitted by AIS transponders, however it only transmits data through the Internet and not through AIS radio-frequencies. It is clear that the information transmitted by mAIS is not visible by the AIS receivers of other vessels. It will be only displayed on MarineTraffic web site and apps. As such, mAIS is only a ship's self-reporting tool that does not substitute real AIS transmissions and it is not by any means related to the safety and navigation equipment of a vessel.

Da, to sam video i ranije, signal sa telefona je vidljiv na web sajtu ali ne i na AIS prijemnicima.
Što se mene tiče.. dovoljno!

Hvala za info!

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika