Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
11. Oktobar. 2026. / 02:47:23
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Plovila i plovidba
»
Krstaši
»
Dnevni krstaši
(Urednik:
sceka
) »
Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
3
4
5
Idi dole
Autor
Tema: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe (Pročitano 37689 puta)
0 člana i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
sceka
NF tim
Osp: UMČ
Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe
«
poslato:
23. April. 2013. / 21:11:40 »
Nakon 5 godina posedovanja dnevnog krstasa, dosao sam do odredjenih iskustava, kako izabrati pravi camac i sta je potrebno da on ima (opstu opremu za bezbednost, prvu pomoc, bokobrane, pomocno i glavno sidro, i slicnu zakonski obaveznu opremu se podrazumeva da poseduje):
- Kao sto mu i ime kaze dnevni krstas je camac sa kabinom namenjen celodnevnim izletima ili vikend plovidbama. Zbog toga od opreme je neophodno imati: Tendu sa mogucnoscu zatvaranja cele palube (Camper canvas), Frizider koji radi i na 220V i na 12V, 2 akumulatora, elektricno vitlo za sidro, toalet. Takodje mora imati i prikljucak za obalsku struju da bi u marini bio prikljucen na nju i u isto vreme punio akumulatore i radio mu frizider tako da vas uvek ceka hladno pice a i manja potrosnja struje iz akumulatora kad krenete u plovidbu.
- Veoma korisne stvari su: produzena platforma za kupanje, tus na platformi. Sto je moguce veci rezervoari za vodu i gorivo. Ja u rezervoar za vodu (tehnicku) obavezno sipam i neku tecnost za preciscavanje vode jer je zbog temperatura u rezervoaru lako moguc razvoj raznih bakterija. Imanje i pomocnog camca je isto dobra stvar jer neki put cete biti usidreni dalje od obale pa da mozete ipak da joj suvi pridjete a i potomstvo ima igracku.
- Kako cete na camcu najvise vremena provesti na palubi to prilikom kupovine dobro pogledajte raspored na njoj (primer jedne dobro organizovane palube ima na primer Monterey).
- Jos jedna isto veoma bitna stvar kod ovih camaca je lakoca izlaska na pramac jer cete to cesto raditi kako prilikom isplovljavanja tako i tokom dana zbog suncanja a i prilikom dizanja i spustanja sidra. Ukoliko to nije lako imacete problem (ovo je dosta lose reseno kod mog camca pa sam napravio posebne merdevine da mi to olaksaju).
- Sto se izbora motora tice na prvom mestu je izbor tipa motora kojih ima kod nas zbog lakoce servisiranja i nabavke delova, snaga motora je druga stvar i to treba ici na jaci motor jer su ovi camci relativno teski od 2200 do 4000 kg. Sto se tice vuce skijasa ili neke igracke to je malo problematicno jer vam je potrebna veca snaga motora a ovi camci glisiraju pri vecim brzinama sto je problem za skijasa ili osobu na igracki ako nije dovoljno vesta a i sami camci ipak nisu toliko okretni da bi se to bezbedno radilo na reci (samo na sirokim i praznim delovima reke).
Ovo su neka moja zapazanja a voleo bih ako ima i drugih vlasnika ovakih camaca da me dopune ili isprave jer bi jedna ovakva tema umnogome olaksala nabavku camca buducim vlasnicima.
Pozdrav
Sačuvana
sceka
NF tim
Odg: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe
«
Odgovor #1 poslato:
28. Maj. 2013. / 11:29:12 »
U prethodnom tekstu sam naveo da je veoma bitna organizacija na palubi, jer će te na njoj provoditi najviše vremena (a kabine kod svih dnevnih krstaša od 25 do 28 stopa su otprilike iste).
Kao primer ću vam pokazati razlike između Glastronovih GS249 i GS259. Razlike u samoj veličini čamca su minimalne (razlika u dužini je 25cm a širina je ista). Razlike u palubi su jako velike i ogledaju se u sledećem (nabrojaću samo prednosti koje GS259 ima u odnosu na GS249):
- Stepenice za izlazak na prednju palubu
- Produženu platformu za kupanje
- Bar za posluženje pića i ostavljanje stvari
- Mogućnost postavljanja stola
- Veću površinu za sunčanje ne prednjoj palubi
- Veći prostor za kretanje po palubi
Sve to navedeno puno znači tokom dana na vodi a ugrađene stepenice za izlazak na prednju palubu i prilikom sidrenja i pristajanja ili napuštanja marine.
Na donjim slikama je dato sledeće: Na prvoj je slika Glastrona GS249 a na drugoj GS259, tako da možete i sami da uporedite razlike. Na trećoj slici je slika Monterey-a CR 265 i Crownline 270 CR, koji, barem po meni, imaju jednu od najlepše uređenih paluba sa svim što vam tokom dana može zatrebati, što se dimenzija tiče, oni su iste širine kao i prethodna 2 čamca a duži su od njih za 80 (100) cm.
Sačuvana
Popaj
NF clan
Popaj
Brod tip: Shetland
Dužina: 6,5m
«
Odgovor #2 poslato:
28. Maj. 2013. / 15:19:15 »
Meni se posebno sviđa centralni izlaz na pramčani deo, praktično I bezbedno.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #3 poslato:
17. Jul. 2013. / 10:29:50 »
Malo sam se dvoumio da li ovde da postavim ili u male oglase ali pošto ga ja ne prodajem niti ga reklamiram (više
da ga ne proda sada i da probam možda sledeće godine da ga ja kupim - menjam), nego samo znam čamac i vlasnika dajem preporuku za sledeći čamac: Ponuda br. 63, Glastron GS 259, čamac ispunjava zaista sve zahteve koje sam prethodno naveo i još je u pefrektnom stanju (da ne kažem kao nov). Što se cene tiče, o tome ne bih diskutovao (po meni je sasvim korektna). Meni je srce ostalo na njemu, ali ne može se, biće valjda još prilika.
Ako nekoga zanimaju detalji može da mi se obrati ili da direktno kontaktira prodavca.
Evo linka:
http://nautica.rs/documents/Polovan%20Glastron%20GS%20259.pdf
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #4 poslato:
21. Septembar. 2013. / 22:02:58 »
Prilog PowerBoat TV o dnevnim krstasima:
http://www.powerboattv.com/2013-season-episode-8-entry-level-cruisers-video_299e96af0.html
Sačuvana
arsa
NF clan
Brod tip: salveta
«
Odgovor #5 poslato:
22. Septembar. 2013. / 19:05:21 »
Pitanje je za gliseraše.
Kako nisam znao gde da ga smestim ja pitam ovde.
Šta mislite o ovom plovilu?
http://auto.oglasi.rs/oglas/690874/camcibrodovi+novi+sad+ostalo
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #6 poslato:
22. Septembar. 2013. / 20:17:54 »
@ Arso, onako na prvi pogled: Camac dobro izgleda, po slikama odgovara opisu da je nov i malo vozen. E sad ide ono ali: kakva bi bila namena camca? Camac je pravljen kao Power boat (kao sto ih recimo pravi Baja -
http://www.boattest.com/boats/boat_video.aspx?ID=1130
) a to su off-shore gliseri predvidjeni za jurnjavu po otvorenom moru. U ovom slucaju znaci vanbrodski motor min 200 do 250ks. Kabina na tom camcu prakticno nicemu ne sluzi, jako je mala, nema frizider, nema wc, nema cak ni stocic tako da mozda sluzi samo za one stvari koje jos volimo a i rado ih se secamo. I jos jedna stvar vanbrodski motor drasticno smanjuje platformu za kupanje koja je bitna stvar na camcu (ovde nema slike te platforme).
Da rezimiram, camac dobro izgleda, upotrebna vrednost mu je mala (ili nikakva) a cena da ga covek kompletno opremi (motor, ugradnja, elektrika, frizider, porta wc, ... bi mu skocila u nebesa tj. moze se naci bolja stvar. Staviti na to korito neki mali motor do 30ks izgledalo bi jako smesno, pa i sam covek trazi gliser ali manji (do 5m) jer mu je ovo preveliko!
Nadam se da je moje misljenje bilo od pomoci.
Sačuvana
arsa
NF clan
Brod tip: salveta
«
Odgovor #7 poslato:
22. Septembar. 2013. / 21:15:10 »
Potpuno se slažem. Ali sam hteo da čujem i druga mišljenja.
Ja sam čak kontaktirao i prodavca i došao sam do istog zaključka.
Prijatelju sam savetovao da sačeka pa ćemo naći ono pravo.
Brod bi se koristio za brze izlaske na pecanje i, povremeno, za višednevni boravak na vodi.
Ovih dana ćemo, natenane, videti ponudu pa polako u potragu.
Ne kupuje se brod svaki dan.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #8 poslato:
22. Septembar. 2013. / 23:17:29 »
Camac za tako nesto je neki tip dnevnog kruzera, velicine do 25 stopa. Camci tipa SC (sport cabin) imaju jako malo kabinu sto je delimicno OK za jednog do max. 2 da prespavaju a prava stvar je neki manji kruzer. Pogledajte camce proizvodjaca Galeon, Drago ili jos bolje Quicksilver, mislim da se polovni u dobrom stanju mogu naci po dobrim cenama, ja sam video jednog na brzinu za 10,000 eur, 2003g, motor mercury 75ks, sva oprema sa prikolicom (lagan je camac moze ga vuci skoro bilo koji auto), duzine 5,5m. (
http://www.marktplaats.nl/a/watersport-en-boten/motorboten-en-motorjachten/m700061600-quicksilver-540.html?c=dc19031229f6638c93974e145c5889d4&previousPage=lr
) ili GALEON 530 sa motorom 90ks, 2004g, sa ciradom i prikolicom za 13 950 eur. Oba su mala krstasa (kruzera) sa gliserskim mogucnostima i komotnom kabinom za 2 osobe.
Par sajtove gde moze pogledati:
-
http://www.marktplaats.nl/z/watersport-en-boten/motorboten-en-motorjachten.html?categoryId=989
-
http://nautica.rs/ponuda-polovnih-plovila/
-
http://www.boatshop24.com/de/
-
http://www.njuskalo.hr/nautika
-
http://www.kupujemprodajem.com/Plovni-objekti-31-kategorija.htm
I naravno:
-
http://berza.navodi.com/
Srecne Vam muke junaci!!!
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #9 poslato:
23. Septembar. 2013. / 00:49:09 »
Tom koritu trebaju bar dva motora po 250HP. Koliko košta yamaha od 250HP?
Bez dva teško da bi izglisirao.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #10 poslato:
27. Novembar. 2017. / 19:23:10 »
Nakon provedena 2 leta na moru i sa novo stecenim iskustvom pocinjem da razmisljam o promeni camca. Ako ima dobrih ljudi molio bih za pomoc ili kako se danas kaze konsalting oko razloga za i protiv zamene.
Camac o kome razmisljam:
http://www.beneteau.com/en/antares-outboard/antares-7-ob
Camac koji trenutno imam:
http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=695.0
Sačuvana
Dule
NF tim
DIVAS
Brod tip: RML
Dužina: 19,5 m
Osp: Skipper 100 bt
«
Odgovor #11 poslato:
27. Novembar. 2017. / 20:44:26 »
Cena je bez motora?
Antares je skučeniji u kabini. Ustvari i nema neke razlike. Ne dobijaš ništa značajno zamenom za ovaj brod.
Imam bolji predlog. Podgledaj ponudu jedrilica. To bi bila promena.
Sačuvana
Misha
NF clan
Brod tip: Linssen 29.9ac
Dužina: 10
«
Odgovor #12 poslato:
28. Novembar. 2017. / 09:44:00 »
imao sam novog Antaresa 8 sa brodskim Nani Toyota 200ks dizel motorom.
Kod njega je spavaci deo sa wc i kupatilom odvojen i kuhinja nešto veća.
Sada imaju taj model sa vanbrodskim motorom i tako je dobijena još jedna polukabina.
Za razliku od tvog čamca kod Antaresa leti na temperaturama većim od 30C ima da prokuvaš unutra čak ako kreneš na plovbidbu i u 5h ujutro jer obično se stiže na odredište oko 12-14h kada je najjače sunce, a ti umoran moraš negde da se privezuješ ili tražiš sidriste.
Prednji prozor, šoferšajba, se nije otvarao, mada je to bila opcija koju greškom nisam prihvatio.
Ti upravljaš unutra, a društvo uživa napolju na krmi.
Od 300h plovidbe ne sećam se da sam glisirao duže od 3h ukupno.
Gliser me više ne zanima, krenem na vreme i stignem na vreme, opušteno, gde i kada ja hoću.
Čak sam , zbog vrućine, stajao napolju pored prozora i nogom pridržavao volan.
Kada se otvori onaj šiberdah na krovu još je gore, sunce udara pravo u teme.
Isti problem sam imao u vožnji kabrioletom po USA, to je veliko sr....e
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #13 poslato:
28. Novembar. 2017. / 09:45:29 »
@ Dule - jedrilica bi zaista bila promena ali ja nemam afiniteta ka jedrenju tako da mi to nije u planu. Doduše i ova zamena čamca je još u razmišljanjima ali kako nemam druge razbibrige lepo je i maštanje!
Zašto razmišljam o promeni čamca:
- Moj sadašnji čamac je star 12 godina i mislim da je pravo vreme da ga promenim dok je još u dobrom stanju, bez nekih značajnijih zamerki ili ne daj bože kvarova
- Drugo čamac koji bi kupio bi opet bio plovan ali mlađi od sadašnjeg (2 do 5 godina star)
- Održavanje čamca ili bolje reći motora unutrašnjeg je skuplje nego održavanje vanbrodskog motora a i mnogo lakše u Grčkoj
- Pošto mi je čamac na moru imam nameru da ga koristim i van letnje sezone i onda je čamac sa zatvorenom kabinom bolji od mog sa otvorenom.
Razlozi protiv:
- Da li je u zatvorenoj kabini tokom leta pretoplo?
- Kolika je buka u zatvorenoj kabini tokom vožnje, pogotovo preko talasa?
- WC u ovom čamcu kojeg gledam nije sa stajaćom visinom i ako se napravi ležaj unutra onda je ulazak jako težak
- Moguća cena jer data cena je bez dodatne opreme (a koja je neophodna) a i bez motora
Ovo samo za početak.
Sačuvana
sceka
NF tim
«
Odgovor #14 poslato:
28. Novembar. 2017. / 09:59:03 »
@ Misho, to je upravo ono što su mi najveći razlozi protiv, hvala na informacijama iz prve ruke.
Ono što je kod mene malo povoljnije je da se uglavnom kupamo i putujemo mnogo kraće relacije, uglavnom do 20km u jednom pravcu. Drugo što ruku na srce po slikama ti čamci mi izgledaju mnogo manje izolovani od mog sadašnjeg čamca. Mene u celoj priči najviše privlači vanbrodski motor kojeg je, barem mislim, lakše servisirati i održavati od brodskog a i jeftinije. Što se same brzine i potrošnje tiče, prema svim testovima koje sam pronašao ona je otprilike ista!
Još jedna bitna napomena u celom razmišljanju je da imam stan u Grčkoj tako da sam često dole a približava se i penzija polako pa ću sve više vremena provoditi tamo (bar se nadam ako doživim to vreme!) a tu je i pecanje sa čamca a van letnje sezone.
Pozdrav.
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
2
3
4
5
Idi gore
Nautički forum