Autor Tema: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe  (Pročitano 37298 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: Kako izabrati pravog dnevnog krstasa za sebe
« Odgovor #15 poslato: 28. Novembar. 2017. / 11:57:19 »
@ Misho, jedno pitanje za vas jer znam da imate iskustva: Da li da ukoliko uzimam čamac, koji će da uglavnom bude u Grčkoj (ako ne i isključivo), čamac registrujem na Delaware (ili slično) ili da ga registrujem na Srbiju ili Grčku?

Hvala unapred na odgovoru.

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
« Odgovor #16 poslato: 28. Novembar. 2017. / 17:12:09 »
Po svemu sudeci iz vasih poruka, kljucni prelaz koji zelite da da napravite je da sa unutrasnjeg motora predjete na vanbrodski motor. U principu to jeste jednostavnije, ali mislim da ima veze sa velicinom vanbrodskog motora. Postavlja se pitanje da li je za vanbrodski motor velicine 175ks to zaista jednostavnije, u smislu, svakako da bi vam servisirali takav motor moracete da izvadite camac iz vode jer niti ce ko hteti da radi nad vodom radi gubljenja alata i delova, ili zbog potencijalnog prosipanja ulja u more (a u Grckoj za to postoje ekoloske kazne koliko znam), a skidanje dizalicom samog motora sa camca dok je u vodi opet povlaci izvesne rizike i komplikacije. Dakle, ako pricamo o obicnom redovnom servisu (zamena ulja, filtara, par cink anoda, ...) cak je jeftinije na brodskom motoru, za koji se sve to moze uraditi na vodi. Ako pricamo o nekom slozenom servisu motora, onda je mozda prednost na strani vanbrodskog u smislu pristupacnosti, ali kod brodskog motora to zavisi od skucenosti motornog prostora. Ako jeu pitanju generalna, onda jeste slozenije izvaditi brodskimotor. E sad, ako zanemarimo slozenost, predlazem da napravite samostalno jednu anketu, a to je da se raspitate za cene i mogucnosti generalne vanbrodskog i brodskog motora, a zatim zamene jednog i drugog sa sve skidanjem i ugradnjom jer tu matematika moze biti vrlo razlicita, moze da se desi da je isplativije vanbrodski zameniti, a moze i da se desi da je jeftinije popraviti brodski motor sa sve vadjenjem i ugradnjom. Kljucna stvar u prici je koliko zelite da dugo imate taj camac pa samim tim i da li vam je to uopste bitno, jer dok dodjete do generalne ili ozbiljnog servisa ima jako puno samo redovnih servisa.

Sto se tice izbora camca i enterijera to je ipak individualna stvar, Misa vam je dao odlican savet da ako je camac sa kabinom, obavezno da moze da se otvori prednji prozor jer je bez toga sauna, a sa time je jako prijatno. Probajte da vozite vas camac leti sa potpuno zatvorenom ceradom spreda i sa podignutim prednjim delom cerade, to je ta razlika, pogotovo ako je glava blizu cerade/krova.

Posto je u pitanju Grcka i stan tamo, a mi smo ovde ipak na reci, moj predlog je da upoznate tamosnje nauticare i vidite sta oni pretezno koriste i zasto pre bilo kakve zamene camca, mozda potpuno promenite pravac u kome sada idete, nikad se ne zna.

juhgfd

Van mreže cikazuba84

• NF clan
  • *
« Odgovor #17 poslato: 28. Novembar. 2017. / 17:13:25 »
Umesacu se u diskusiju jer sam i sam u slicnoj potrazi,meni je ovaj fazon plovila sto @sceka trazi takodje u glavi iako me svi odvracaju bas zbog ovog sto je MishaD napisao vezano za vrucinu i sparinu za vreme vrelih dana,cak sam i gledao opciju ugradnje klima uredjaja ako uzemem nesto tog tipa.

Ja sam gledao Merry Fisher 695 i Antares 7 pre mesec dana na Biograd boat show,to su kako sam razumeo brodovi istog proizvodjaca sto se da i primetiti u unutrasnjosti,iverica i materijali korisceni su mi ala Forma ideale. U poredjenju Antaresa i Merry Fishera meni se licno vise svidja Merry Fisher zbog spoljasnjeg dizajna.

Obrni/okreni moj favorit a i brod koji trazim od letos je Quicksilver 640 Weekend 🤪🤪

Sent from my iPhone using Tapatalk

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #18 poslato: 28. Novembar. 2017. / 19:47:45 »
Quck silver je ranije imao lošiji kvalitet plastike i tanji trup, ne znam da li su sada to popravili.
Zbog toga su bili jeftiniji od ostalih sličnih, mislim da su se pravili u Poljskoj, ako ne grešim.
 Jeanneau Marry fisher i Benetau Antares su iz iste grupacije,  Jeanneau je u početku bio mnogo kvalitetniji brend ali velika proizvodnja je učinila svoje i smanjili su kriterujeme.
Unutrašnjost Anteresa je radjena sa malo kvalitetnijom plastificiranom ivericom jer su to uglavnom ukrasni delovi i vrata, ali nije dugoročno rešenje pogotovu u kupatilu, mada sam ja taj brod imao 3 god pa ne mogu da kažem kako će to izgledati posle desetak godina.

Van mreže Misha

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Linssen 29.9ac
  • Dužina: 10
« Odgovor #19 poslato: 28. Novembar. 2017. / 19:52:33 »
@ Misho, jedno pitanje za vas jer znam da imate iskustva: Da li da ukoliko uzimam čamac, koji će da uglavnom bude u Grčkoj (ako ne i isključivo), čamac registrujem na Delaware (ili slično) ili da ga registrujem na Srbiju ili Grčku?

Hvala unapred na odgovoru.
Ukoliko će se koristiti u kasnije u Srbiji onda registracija na stranu zastavu ima smisla jer se time ne plaćaju carina 5%+20%pdv, mada.....
Ne znam kako to prolazi u Grčkoj, onim su deo EU propisa, znam da u Hrvatskoj to više ne prolazi ako vlasnik nema državljanstvo ili stalni boravak u zemlji registracije.
To su počeli od ove godine i kod nas da primenjuju, zato sam moj brod registrovao na BG.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #20 poslato: 29. Novembar. 2017. / 12:24:36 »
Hvala svima na odgovorima. Lično meni najveći favorit ili najviše bih voleo ovo: http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=1597.0 ali taj čamac je i značajno skuplji od ovih drugih (50.000 prema 75.000) doduše novi a ja planiram kupovinu polovnog.

Ima još nešto o čemu razmišljam: za neku godinu (10g) idem u penziju pa više nece biti toliko para za održavanje pa gledam kako da to u budućnosti svedem na najmanju moguću meru. Na primer ako više ne bude para ja lepo zamenim motor sa nekim manjim (recimo 50ks) i koristim čamac kao deplasmanac. (Mali Đokica zamišlja svet !!!). Druga stvar je korišćene čamca van letnjeg perioda gde bi taj Hard Top došao do izražaja.

Pored svega što je Nidza naveo a sa čim se u potpunosti slažem je i gubitak velike platforme na zadnjem delu (swiming platform) koja puno znači leti!

Misho u pravu si a pogotovo što je imanje čamca u Grčkoj totalno ne definisano njihovim zakonima koje imaju ali se ili ne primenjuju ili selektivno tumače (od kapetanije do kapetanije) i stalno ih menjaju tako da niko nije više siguran da li važe ili ne!!! To je opšta ludnica da li se DEPKA ne plaća za čamce iznad 7 ili 9m, koliko čamci registrovani van EU mogu da ostanu u Grčkoj 3, 6, 18 ili 24 meseca, kada treba Transit log a kada ne, da li postoji neko ko pregleda papire u toj regiji ili ga nema, ... totalni haos! Mene lično do sada niko ništa nije pitao niti tražio osim kada sam se prijavljivao u marini gde sam dao sve dokumente na uvid i ostavio fotokopije! Pokušavam da nađem cene i uslove za registraciju čamca u Grčkoj jer ja navodno imam pravo jer imam grčki poreski broj (zbog stana) pa da vidim koliko to košta ali lično me je strah da ga tako registrujem jer oni kako menjaju zakone i poreze, kao salatu, ko zna kako će biti u nekoj bližoj budućnosti!

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #21 poslato: 30. Novembar. 2017. / 18:02:19 »
Licno mi strasno ide na nerve taj termin dnevni krstas i zaista ne znam gde ste to pokupili ali hajde mozda i postoji ali mene takav tip plovila u opste ne zanima pa sam mozda nesto preskocio. Da se govori o jedrilici pa da razumem pojam krstasa ali ovako po meni to moze biti samo power boat ili gliser, manji ili veci, sa kabinom ili bez. Sigurno su kvalitetni ti montarei gastroni i slicni plastikaneri, moderni su, vole ih zene i verovatno su ok za zezanciju oko marine, vucu gume i skijasa. Sto ne razmislis o nekom drugom konceptu, porodican si covek, bices u penziji, ne zuris nigde, potrpate se porodicno i klaj klaj provedete na brodu mesece. Ta varijanta je em ima mnogo vise mesta za prijatan boravak em je odrzavanje jeftinije em je gotivniji fazon i stil. Znaci ovo je moje licno misljenje i nemoj molim te da me pogresno razumes:)

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #22 poslato: 30. Novembar. 2017. / 20:36:29 »
U sred - srede. :)
Klasifikacija "plastikanera" ide ovako.
Gliser, dnevni krstaš, krstaš za višednevno krstarenje i na kraju je jahta.
Zajednička karakteristika je dovoljno KS za glisiranje.
Ono što ih razvrstava, pored veličine, je oprema.
Gliser ima samo sedišta, motor i priručni frižidrer.
Dnevni ili vikend krstaš ima malu kuhinju, wc sa tušem, prostoriju gde je dnevni boravak i prostor za spavanje u jednoj kabini i veliki kokpit za uživanje u suncu.
Višednevni krštaš ima odvojene prostorije za spavanje, veću kuhinju, dnevni boravak sa trpezarijom, veće tankove za vodu i gorivo....
Jahta ima sve što je potrebno da se osećaš kao u najlukzunijem hotelu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #23 poslato: 30. Novembar. 2017. / 21:02:35 »
Pitanje je "kako izabradi pravog dnevnog krstaša" .
Moram da pitam i ja nešto. Zašto dnevni ako se planira plovilo za porodicu i penziju?
I ja sam voleo brzinu i plastiku. Volim to još uvek. Ipak sam se odlučio za drugi put čim sam počeo da razmišljam o tome šta kad dodje vreme za penziju. Bolje na vreme i dok se može.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #24 poslato: 30. Novembar. 2017. / 22:05:45 »
Мислим да су у одабиру пловила пресудне две чињенице:

- брзина којом желимо пловити;
- количина новца којим располажемо за куповину пловила;
- буџет за куповину горива;
- буџет за редовно и ванредно одржавање;
- буџет за годишњу регистрацију и закуп места у марини.

Пример:

Ако желимо пловити већим брзинама са мало пара то је неки чамац са мотором 25HP, мало више лове глисер отвореног типа са мотором од 40HP, још скупље глисер 6 метара са кабином и бродским мотором са више од 100HP, лова од неких 15 хиљада па навише обезбеђује старији вишедневни крсташ од бар 7,5 метара, а ако имаш бар 25 хињада евра то је опет старија јахта са једним или два бродска мотора и 400HP.

Ко воли брзину, а жели комоцију, мора изабрати минимум  крсташ за вишедневно крстарење, а што је пловило веће и теже захтева јаче моторе како би постигао поменуте брзине. То повлачи за собом скупље пловило и његово одржавање и веће издатке за гориво.

Шта ми вреди и поклоњена јахта кад троши 200 литара на сат, а то не могу финансирати.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #25 poslato: 30. Novembar. 2017. / 22:59:05 »
@ broker975fx, vec smo o nazivima jednom pricali: http://www.nautickiforum.rs/Forum/index.php?topic=720.msg3916#msg3916

@ broker i Dule, evo da probam da vam odgovorim na pitanje o izboru camca: Kao prvo u mojoj porodici najzainteresovaniji za camac sam samo j a ostatak je zainteresovan samo da eventualno provede lep dan na moru (vodi) ali ne bas svaki dan! Drugo ovaj tip camca omogucava da jedna ili dve osobe mogu da provedu komotno 2-3 dana na njoj, vise osoba ne bi moglo zbog relativno malog prostora a to je za mene samog sasvim dovoljno. Sledece odrzavanje veceg camca / broda iziskuje vise vremena, napora, novca (plastiku je ipak najeftinije odrzavati) a i pomoci sa strane (nije bas za jednog coveka da sve sam radi).

Ne radi se ovde o brzini, glisiranju i pravljenju vaznim pred bilo kim (taj period sam davno prevazisao) nego se radi o sledecem: dok se moja gospodje i gospodjice spreme za polazak na more prodje letnji dan do podne i uz moje gubljenje nerava dok dodjemo do camca a sunce vec dobro odskocilo e tu dolazi do prednosti brzog camca: za 15min do pola sata ja sam na plazi/uvali i tu spustim sidro i ostatak dana uzivam u miru i tisini. A za povratak to moze i polako, patrolnom brzinom!

Bitna stvar je i imanje stana tako da moj boravak na moru zavisi samo od kolicine posla u kancelariji a sa pravljenjem auto-puta do dole vreme putovanja se znacajno skracuje tako da u van sezoni ja mogu da budem dole za 6 sati (sada oko 7,5) a to vam je ovde doruckujete i dole ste za rucak, ako covek uspe da ugrabi prakticno svaki 3 ili 4ti vikend ste dole (ukrade se petak i ponedeljak ako je moguce a kako se vecina posla obavlja preko kompjutera to i nije tako tesko). Sve u svemu vise nema one napetosti kada je covek na letovanju pa da se svaki dan iskoristi maksimalno! Neki put i mene mrzi da isplovljavam pa provedem dan po kaficima! Da skratim vama dvojci je vas brod ujedno i vikendica a meni je camac pomocno sredstvo jer imam stan na 5km od camca.

Dole imamo i dosta prijatelja sto grka sto nasih ljudi pa ja isto tako uzivam uvece sedeci i pricajuci sa njima u kaficu! Tako da mi samo prenociste na camcu i nije uvek primarno.

Sve u svemu to su moja sadasnja razmisljanja i stavovi, da li ce se promeniti ili nece to ne znam ali za sada je to to.

Pozdrav.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #26 poslato: 01. Decembar. 2017. / 09:51:02 »
Nije za pohvalu ali meni je brod trenutno skoro kao nekretnina tj cista nepokretnost:( ali valjda ce se to do marta promeniti.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #27 poslato: 01. Decembar. 2017. / 10:56:25 »
@ Broker & Dule, još nešto - vas dvojica ste pravi i ozbiljni nautičari a ja sam samo običan vikend nautičar koji u tome veoma uživa ili tačnije uživa da se provodi na čamcu ali ne i da radi oko čamca! Tako sve što gledam je da što manje imam briga oko čamca a što više uživanja!

juhgfd

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #28 poslato: 01. Decembar. 2017. / 20:40:01 »
Chovek objasnio!

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #29 poslato: 01. Decembar. 2017. / 20:47:58 »

To on ubedjuje sebe.
Ja ga, za par godina, vidim na motornoj jedrilici  tfrdx
I naravno sa velikom kutijom za alat. :)

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika