Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
17. Septembar. 2026. / 21:05:51
Početna
Pomoć
Portal
Foto albumi
Pretraži
Statistika
Prijavljivanje
Registracija
Nautički forum
»
Forum
»
Održavanje i sistemi
»
Elektrika / elektronika / navigacija
»
Šta koristite za navigaciju
Štampaj
Stranice:
1
[
2
]
Idi dole
Autor
Tema: Šta koristite za navigaciju (Pročitano 11280 puta)
0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.
moma seva
Gost
Odg: Šta koristite za navigaciju
«
Odgovor #15 poslato:
21. Septembar. 2013. / 13:51:35 »
*
Gos-in sceka, dobar vam dan zelim i svima Forumasima prisutnim na ovome Forumu !
Mi koji imamo srece da smo svoj zivot organizovali tako da imamo plovne objekte i da mozemo da svom zivotu posvetimo ovozemaljsko blagostanje vodenih povrsina i naravno da plovimo po njima. Verovatno mozemo i da organizujemo svoja plovila, odnosno da ih prilagodimo sebi. A svako to cini prema svojim potrebama i na kraju onako kako on to hoce. To je moje izgradjeno misljenje i ja bih ovog puta napisao par redova
o mojim potrebama za navigacionim uredjajima.
Za GPS sistem na kopnu ( skidam kapu )
! Medjutim GPS – karte na vodi, na Morima i Okeanima “DA”, ali na rekama ( Dunav, Tisa, Sava, Morava itd. ) “hvala lepo - NE”! Ne bih se zadrzavao na tehnickim greskama gde se karta na ekranu izmesti na obalu. U redu, to je moguce, ali sta cemo sa “pijanim stablima” koje onomad voda donese i ostavi ? Sta cemo sa pescanim sprudovima kojih juce nije bilo ? Ili nocas se skela podavila i to bas na plovnom putu kuda nas GPS vodi!? I milion drugih primera, koje gos-in GPS ne prepoznaje, a ukazuje da bas tu plovimo, recimo !
I sta ce u tim slucajevima “Auto – pilot” ???
A “bizuterija” da mi pokazuje temperaturu i koliko goriva trosim u datom trenutku – “neka hvala i za to”! Imam rezervoare za gorivo 1200 litara zapremine i imam VDO pokazivace nivoa goriva u rezervoarima koji odlicno rade.
Dubinomer ( daljnjega vida ),
to je resenje za nase reke i njihove plovne puteve. Prepoznaje precizno dubine ispred plovila, cak i tonski upozorava. Prepoznaje sve sto pluta na i u vodi i takodje upozorava. Nijansa na Sevi–2 : Sondu postavljam u prednjoj 1/3 korita, sa mogucnoscu okretanja za 360%. Zasto ? Jednostavno kada se nadjem u nepoznatim vodama nekog razliva ili slicno.
Radar ( boljeg kvaliteta ):
za kretanje pod uslovima ekstremno smanjene vidljivosti, ali i za bezbednost u sumnjivim okolnostima ( lako se vidi od kuda se ko priblizava ). Moj primer :
Mrkla noc i ja i Gile se vracama sa Srebrnog Jezera. On sa policijskim brodom “Kole”, a ja sa Malisom i Ljiljom u Sevi. Plovimo paralelno, a za sobom vucemo cunove sa motorima. Na njegovom je bio “volvo” 14-ica a na mom “dzonson” 10-ka. I Gile mi kaze preko CB – stanice, da je zapazio na radaru, da nam se iza nas priblizavaju velikom brzinom dva cuna sa jakim motorima. Imali smo oruzje, ali to bi bilo krajnje resenje. Ljilja je preuzela kormilo, a ja sam uzeo sa sobom jaki far i izasao sam nezapazeno kroz lufter spavace sobe na zadnju platformu. Kada su prisli i smanjili gasove da bi otkacili nase cunove, ja sam u njih uperio i ukljucio jaki far. Cak sam i prepoznao jednog koji je sa otvorenim ustima gledao u far. Ne ocekujuci takav susret, punim gasom su otplovili ka obali Grocke.
Ja sam u svakom slucaju za prakticne uredjaje, a ne za uredjaje koji ne sluze nicemu, a mozemo da se pohvalimo da ih imamo, to mozemo ! Npr : vi gos-in
sceka
ili vi gos-in Dule resite da idete na Belegiske Ade. Da li su vam tada nuzni navigacioni uredjaji, recimo !? Ili za Djerdap sve jedno ... !?
Sve vas puno pozdravljam i ne zamerite. Mozda sam ja specifican, ali ovo su svakako samo moja misljenja !
Pozdrav
Sačuvana
broker975fx
NF clan
David Veliki
Brod tip: mali rečni remorker
Dužina: 13
Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
«
Odgovor #16 poslato:
21. Septembar. 2013. / 14:25:52 »
Gosn Momo,
ako vec potencirate radar kao zanimljiv i koristan uredjaj za nas treba da znate da je vecina ako i ne svi novi uredjaji upareni sa GPS, tj da na istom ekranu daju poziciju broda, mapu i radarsku sliku. Posto vecina plotera ima opciju i za sonar, na istom ekranu imate podatke o dnu i dubini + povezivanje motora na isti uredjaj i pracenje vitalnih pokazatelja motora, baterija. Prava stvar nema sta.
E sada ko hoce moze i bez toga ali ovako je definitivno informativnije, bezbednije i lakse.
Sačuvana
sceka
NF tim
Osp: UMČ
«
Odgovor #17 poslato:
21. Septembar. 2013. / 16:38:10 »
G. Momo,
Mislim da je iluzorno da raspravljamo o potrebi navigacije na rekama (za ostalo, more i kopno ste se slzili da treba). Ja sam isto to tvrio da mi navigacija GPS ne treba na telefonu ali evo vec zadnja dva modela koje imam imaju taj GPS, hteo ja to ili ne. Danas je uredjaj GPS toliko jeftin da ce uskoro ugradjivati u sve i svasta. Samo pogledajte cene: u Nemackoj cena (sa svim mogucim mapama) je vec od 40 EUR a recimo uredjaj da znate gde vam je auto, camac ili motor je oko 35 EUR.
Jos jedna stvar, ne mozemo se mi uporedjivati sa Vama i Vasim iskustvom i znanjem (koje je ogromno). Nama taj GPS treba za razliku od Vas. Vama bi trebao ovakav jedan centralni uredjaj (
http://www.svb24.com/en/simrad-nse-series.html
) koji objedinuje u sebi skoro sve ostale (nivoi svih rezervoara, dubinomer, radar, brzinomer, obrtomer, temperature svega unutrasnja, spoljasnja, vode, motora, sidro, ....). Ugradnjom jednog takvog uredjaja i dobrim podesavanjem alarma za sve vrednosti mozete samo da gledate okolo a sistem ce vas o svemu ostalom obavestiti ako ne bude u redu! E i cena je odgovarajuca takvom automatizovanom sistemu!
Moram jos nesto da Vas pitam jer me je vasa kratka prica o radaru i CB-stanici malo zbunila i uplasila. Prvo kada se to desilo (mislim godinu, po opremi koju pominjete to je izgleda bilo skoro - radar, stanica, pokretni far, oruzje), drugo zasto nosite oruzje sa sobom, trece verovatno ste mislili na marine radio stanicu a ne CB (citizen band), nisam razumeo da li je Vas prijatelj Gile policajac, ti nezvani gosti su hteli samo da vam ukradu pomocne camce i to u pokretu? Nisam puno plovio nocu, samo kratko do marine, ali posle ove vase price necu uopste jer da rizikujem da dozivim takvo piratstvo na reci u sred Srbije ne pada mi napamet!
Pozdrav.
Sačuvana
moma seva
Gost
«
Odgovor #18 poslato:
22. Septembar. 2013. / 09:30:50 »
*
Gos-in
broker975fx
i gos-in
sceka
, dobar vam dan zelim !
Razgovarao sam jos prosle godine sa Petrom Maksimovicem i on mi je predlozio neke slicne varijante o kojima i vi govorite. Medjutim, posto se ove godine ne vracam iz inostranstva, ostavicu da taj moj problem resim kasnije, ali znam vec da cu ga resiti dobro i korisno za moje potrebe. Uostalom za te i takve uredjaje, ja se interesujem poodavno, medjutim meni sada nisu neophodni posto Sevu-2 jos uvek ne koristim, a i kako vreme prolazi uredjaji su sve jeftiniji, pa mi i to ide na ruku.
Uglavnom gos-in
broker975fx
ubedjen sam da se necemo pogubiti na nasim lepim rekama.
Gos-in
sceka
, poslao sam vam privatnu poruku sa objasnjenjem situacije koja vas je uzbudila i jos jednom vam se izvinjavam i nije mi bila namera da vama i bilo kome drugom pokvarim raspolozenje. Zivot je cudo !
Sve najbolje Moma Stosic
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
[
2
]
Idi gore
Nautički forum
»
Forum