Autor Tema: UVOD  (Pročitano 16198 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
UVOD
« poslato: 19. Avgust. 2013. / 10:57:56 »
Poštovani nautičari i ljubitelji čamaca i voda,

U zadnje dve godine u beogradskim marinama je drastično povećan broj čamaca i to posebno glisera, skutera, glisera sa kabinom, manjih jahti (krstaša) pa i većih brodića.

Razlog tome je svakako i pad njihovih cena na svetskom tržištu, pogotovo polovnih, tako da ste u mogućnosti da za relativno male svote novca (od 10.000EUR) kupite veoma pristojnu manju jahticu (dnevnog krstaša ili glisera sa kabinom) a za upola te svote jedan dobar gliser sa ugrađenim motorom od preko 130ks, a da pri tome niste nikakav bogataš ili smutljivac!

E tu sad nastaju problemi (slatki ili ne, to zavisi) a to su: održavanje, popravci, servisiranje, korišćenje, marine, transport, itd.

Zamisao ove sekcije nautičkog foruma je da pomogne, što savetima, što praktično, u rešavanju tih problema, da podstakne razmenu mišljenja i iskustava (niko se naučen nije rodio) i da proizvede nove ideje a vezane za nautiku i korišćenje vaših novih mezimaca.

Pozivamo sve vlasnike (sadašnje ili buduće) i zaljubljenike u ovaj vid zabave i hobija, bez obzira na znanje i iskustvo, da se uključe u rad ove sekcije i time doprinesu razvoju nautike na našim prostorima.

Prilikom ostavljanja postova Vas molimo samo: manite se politike, vređanja, komentarisanja samo radi komentarisanja (off-topic), raznih nacionalizama, šovinizama i sličnih tema. Mi smo svi ljubitelji nautike, čamaca i vode i neka na tome ostane a za napred navedeno ima drugih i drugačijih foruma koji se bave tim temama.

Ja lično sam samo jedan puki amater, zaljubljen u nautiku, bez većeg znanja ili iskustva pa me kao takvog probajte da prihvatite a svakog iskusnijeg ćemo sa oduševljenjem prihvatiti i moliti da nam, ukoliko to želi, prenese svoje savete i iskustva.

Hvala svima unapred i pozdrav od NF-tima.  wesdfvg

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
Odg: UVOD
« Odgovor #1 poslato: 19. Avgust. 2013. / 13:09:13 »
Arsa bi po ovoj temi imao mnogo da kaže iz iskustva. Najsvežiji je po pitanju uvoza iz Holandije.

ARSO, NAPRED,......

(neću da kažem OSTALI STOJ, možda još ima nekog sa iskustvom  lkjhgfvh).

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
  • Brod tip: Shetland
  • Dužina: 6,5m
« Odgovor #2 poslato: 19. Avgust. 2013. / 13:50:09 »
Tekst je odličan, ali otvara mnogo tema. Ja ga više doživljavam kao pravilo ponašanja na forumu. Vrlo bitno. Da bi forum bio opravdan treba da bude isključivo edukativan. Normalno da treba kroz već postojeće teme da ima i zabavan karakter. Treba se boriti protiv " offovanja " tema, koji može da bude slučajan, ali mislim da je veći problem ako se forum koristi isključivo radi  ličnog interesa, kako članova tako i samog vlasnika i njegovog tima. Nažalost svi smo svedoci da je to prisutno na svim forumima. Ja se lično nadam, da ovaj neće da se toliko "zagadi".
Da se vratim na "UVOD", sve što je napisano ima smisla. Svi koji pratimo forum smo uglavnom ljubitelji nautike ili reke. Budžeti nam se sigurno razlikuju ali ljubav prema istom  sigurno ne.
Za one koji tek razmišljaju da uđu u ove "vode", treba prvo da se raspitaju koliko ih košta  ova ljubav na godišnjem nivou, pa tek onda cena plovila. Moj savet je da se prvo isprobate u svemu ovome sa za početak manjom investicijom. Neko je već napisao da je najbolje plovilo ono koje se koristi.

Van mreže marko

• NF clan
  • *
    • princess
  • Brod tip: Mikroplus 502
  • Dužina: 5 m
« Odgovor #3 poslato: 19. Avgust. 2013. / 14:30:11 »
Da tema je vema dobra i korisna.Medjutim,ljudi koji imaju licno iskustvo uvek u davanju informacija ostaju nedoreceni,pa bi bilo posteno ili da iskreno kazu sva iskustva ili da ne zpocinju temu jer onda se govori o svemu drugome samo ne o temi jhgf

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #4 poslato: 19. Avgust. 2013. / 15:31:46 »
Ne treba očekivati da sada neko napiše priču. Svi po malo ...

Ono što mi se čini da je Šćekina ideja je da se malo uključe ti ljudi u diskusiju. Kao što je poznato njih nema na forumima. Nije razlog sujeta već saznanje da nisu dobrodošli.
Mi pokušavamo da razbijemo tu dogmu i tako ih uključimo u diskusije. A imaju šta da kažu. Za sada ćute i čitaju a ono što čitaju im nikako ne daje povoda da se uključe.
Uglavnom je obrnut stav nautičkih foruma. Ljudi bez iskustva i ljudi bez čamaca savetuju i uče one koji su godinama za kormilom svog broda.
To ovde nećemo dozvoliti i zato pozivamo sve da poštuju znanje i iskustvo  a iskusne da svoje znanje i iskustva podele sa onima koji još uvek samo sanjanju svoj san.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #5 poslato: 19. Avgust. 2013. / 23:17:28 »
Hvala Vam svima na vasim odgovorima. Da nebi pojedinacno odgovarao odgovoricu svima u ovom postu:

Jeste bila mi je i jos uvek jeste namera da ukljucim vlasnike ovih tipova camaca u diskusije da bi nam i oni preneli svoja iskustva i da se na ovom forumu osecaju prijatno kao medju svojim drugarima i istomisljenicima po hobiju.

Takodje mi je namera da odrzimo red na samom forumu a to je bez uvreda, svadja, omalovazavanja i ostalih nama svojstvenih osobina. Diskusije, da, razmena i sukob misljenja, da, ali u okvirima tema.

Licnih interesa ovde nema, niko ovde ne placa nikoga nizasta. Ja i ne poznajem nikoga (sa svih foruma jedino poznajem Peru Garmina a Duleta sam upoznao jedan dan na 15 min prosle godine tako da ni kafu nismo popili, bio sam pozvan ali sam zurio, moja greska!) tako da je i licna promocija iskljucena, postoji samo dobra volja, malo vremena i ljubav prema vodi uopste.

E sad od svih odgovora najvise me je zabrinuo Markov jer sam ga svatio kao kritiku te bih ga molio da ga malo obrazlozi (ili u temi ili na PP) jer bi to pojasnjenje vodilo poboljsanju samog foruma. Naime nije mi jasno da li je mislio da su do sada postavljene teme nedorecene ili je mislio da se povede racuna da se tako nesto ne desava? Ukoliko su nedorecene molim Vas postavljajte pitanja da ih pojasnimo ili odgovorimo i to bez ustezanja jer vazi ona stara izreka Da nema glupih pitanja ima samo glupih odgovora!

Pozdrav svima.  wesdfvg

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #6 poslato: 19. Avgust. 2013. / 23:57:22 »
Sem Sceka i Espressa mislim da niko od vlasnika kako nazvaste tih krstasa ni ne cita forume jer im je to smaranje. Vecini je u najbolju ruku to samo usputni hobi par meseci dok je lepo vreme, voleo bih da grešim ali mislim da cak i da se jave tu nekog bogatog iskustva nema.

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
« Odgovor #7 poslato: 20. Avgust. 2013. / 00:38:39 »
Mislim da je Sceka mislio na ljubitelje svih plovila.

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
  • Brod tip: salveta
« Odgovor #8 poslato: 20. Avgust. 2013. / 01:23:28 »
Sceka ima dobru zamisao sa otvaranjem sekcije krstaša. Takođe se mogu otvoriti i sekcije gliseraša, jedriličara ili neke druge.

Tu bi, ako dobro shvatam, bili tretirani problemii i iskustva vezana za konkretnu vrstu plovila.

Koga ne zanima, može jednostavno da preskoči temu.

Problem se javlja već na samom startu. Dovoljno je da se nađe jedan sujetni član iz bilo koje oblasti i da počne svojim tvrdnjama i raspravama da maltretira sve učesnike foruma. Ako je to neki od administratora, onda ode mast u propast.

Većina nas nije raspoložena za takav vid razmene mišljenja i ne želi da ulazi u rasprave sa ljudima koji u nedostatku argumenata prelaze granice lepog ponašanja, počinju da vređaju, provociraju, omalovažavaju...

Onda ti koji više nemaju sagovornika sebi daju za pravo da su najpametniji, najiskusniji i počinju da dele lekcije svima i ostanu glavni govornici na temi.

Što se mene tiče, mogu pisati o mojim iskustvima tokom nabavke, sređivanja broda, tokom njegovog korišćenja i o raznim drugim aspektima (na primer: kakva mi je potrošnja goriva u različitim režimima,  šta bih još uradio, dopravio, izbacio itd), ali se bojim da bi neko mogao zaključiti da reklamiram svoj brod i da sam dosadan sa pisanjem kao, svojevremeno, Luna.

Šta mi onda sve to treba?

Posebno u situaciji kada prodajem brod. 

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
« Odgovor #9 poslato: 20. Avgust. 2013. / 09:27:15 »
@ Arso, to i jeste zamisao. Ako ste pogledali postoje sekcije za razna plovila, jedrilice, čak u sekciji krstaša ima za sada 3 sekcije (manji čamci, dnevni i za višednevna krstarenja). Koga ne zanima određen tip čamca on jednostavno može da preskoči tu sekciju.

Vređanje, omalovažavanje i takvi vidovi komunikacije zaista nisu dozvoljeni i saglasnost celog NF-tima je da se takvi postovi odmah brišu. Isto je i sa off-topic.

Samo-reklamiranje svog čamca, po meni, to  nije ništa negativno, pa svako voli svog mezimca (čamac) najviše na svetu, ali ubeđivanje drugih da je baš taj čamac najbolji  a da su ostali promašeni, i u tome biti isključiv, to je druga stvar.

Bez obzira da li Vi prodajete Vaš čamac, bilo bi jako interesantno da napišete nešto o vašim iskustvima kako u nabavci tako i u sređivanju i korišćenju. Sličan čamac ima i moj rođak i ja sam sa uživanjem slušao kako su ga on i njegov sin sređivali i pokazivali su mi mnogo sitnica i caka koje su mi bile zaista fascinantne, a njih dvojca su amateri i samouki majstori. Takvim ljudima bi Vaše iskustvo bilo zaista dragoceno kako za planiranje investicije tako i za samo njeno sprovođenje.

Pozdrav

PS. Još nešto, ukoliko primetite da je neko od NF-tima (ili neko od članova) počeo da se ponaša na način koji ste kritikovali na ostalim forumima, molim Vas da reagujete ili postom ili PP-om.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #10 poslato: 20. Avgust. 2013. / 09:42:44 »
Na dnu svakog posta sa  desne strane pise "prijavi uredniku" . To je dovoljno da se skrene paznja administracije na taj post.

Van mreže Popaj

• NF clan
  • *
    • Popaj
« Odgovor #11 poslato: 20. Avgust. 2013. / 12:11:19 »
@Arso, svako od nas će prodavati svoje plovilo. Pa da li treba da zanemimo. Vaše i slična iskustva nije loše pročitati. Dosta su bitna za one koji treba da prođu kroz istu priču. Tj. da procene da li da prolaze kroz to ili da se odluče da kupe već sređeno plovilo. Po meni to nije reklama. Bolje je videti šta se kupuje i od koga.

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
  • Brod tip: salveta
« Odgovor #12 poslato: 20. Avgust. 2013. / 19:50:32 »
Biće dosta priče. Samo mi treba vremena.  jhgf

Dule od palube

• Gost
« Odgovor #13 poslato: 28. Septembar. 2014. / 23:03:51 »
Malo sam razocaran ovim forumom. Oci mi iskocise od citanja ali jako malo nadjoh prakticnih saveta i polemika za ono "STO JE PRIMENLJIVO ZA NASE USLOVE".
Zasto se postavljaju turisticki biseri belog sveta? Cemu prica o motorima od 500 i vise konja? Ko je najdalje otplovio od Kule Nebojse i sta nam je o tom napisao? Kako sagraditi brod i ustedeti ili GDE graditi brod ?
Nemam camac, nisam plovio, ali sam zato potrosio dvadeset godina prikupljajuci informacije o svemu sto mi treba da sagradim jedan i na zalost sto vise citam sve manje znam.
Problem je u tome sto ovde nema licnog iskustva, bez obzira da li je pozitivno ili negativno. Utisak je, da je svaka tema potera za "brodom zivota" a ne "BRODOM ZA ZIVOT" . Takva diskusija ne vodi nigde.
Nasao sam mnogo postova koji su prevedeni sa stranih sajtova. Tu je sve perfektno ali u praksi i nije bas kako su inostranci zapisali. Ko god je postavio strane napise nije zalazio dublje u to ko je to pisao i zasto kao i koliki strucnjak je pisao. Svi napisi iz stranih izvora su uglavnom marketing i nisu pouzdan izvor informacija. A i ko ovde moze sebi da priusti brod od pola ili pet miliona dolara?
Ne zelim da uvredim bilo koga, jer i dalje mislim da smo bliski bas zato sto smo na vodi, jal u snovima jal na javi, pa hocu da vas pitam nesto.
Ja cu da gradim brod, hocu u ovaj forum, u krstasima, da postavim novu temu o gradnji mog broda, da vas obavestavam o svemu i kako sam resavao koji problem. To je tema koja ce da se otegne jer sada pocinjem pripreme za gradnju koja treba da krene u Aprilu 2016-e.
Da li na ovom forumu postoji interes za tako nesto ili da podvijem rep i da se sklonim?
Pozdrav iz kamiJona

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #14 poslato: 28. Septembar. 2014. / 23:29:27 »
Ja cu da gradim brod, hocu u ovaj forum, u krstasima, da postavim novu temu o gradnji mog broda, da vas obavestavam o svemu i kako sam resavao koji problem. To je tema koja ce da se otegne jer sada pocinjem pripreme za gradnju koja treba da krene u Aprilu 2016-e.
Da li na ovom forumu postoji interes za tako nesto ili da podvijem rep i da se sklonim?

Slobodno pisite , nema potrebe traziti odobrenje za tako nesto , ako zelite mozete da zakljucate temu .

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika