Autor Tema: Brodsko zvono  (Pročitano 4757 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Brodsko zvono
« poslato: 04. Avgust. 2013. / 21:55:42 »
Jes da nije pravo brodsko, ali radi....

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
Odg: Brodsko zvono
« Odgovor #1 poslato: 02. Septembar. 2013. / 21:08:09 »
Da cujemo cemu sluzi brodsko zvono

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #2 poslato: 02. Septembar. 2013. / 22:58:35 »
Da obavesti porodicu koja je raštrkana po plaži da je ručak gotov, da upozori na opasnost (brod tone), oglasi se u magli. Ako zataji struja... Ma čemu i kad ti padne na pamet.

moma seva

• Gost
« Odgovor #3 poslato: 03. Septembar. 2013. / 01:00:11 »
*

Dobar dan vam zelim gospodo Forumasi jhgf

Tema interesantna :"brodsko zvono",  rfcdvb pa se i ja setih zvona koje sam kupio za Sevu-2, u Moskvi na "Vermisaz"-u. U ponudi je bilo mnogo crkvenih zvona  shgfasy, ali ja nisam iz te price da bih na svojoj voljenoj ladji stavio crkveno zvono, pa jos i ukradjeno, jer za tu informaciju sam bio siguran. I tako (razocarano ) posmatram te relikvije, kad jedno zvono se odvazilo i na njemu pise : "severna obalna straza". Znaci ukradeno sa broda ! Pa dobro, kazem ja. "Sevi" ce biti ponos da ga nosi na rekama Srbije. uzhgfd

I pitam ja "posto je ... ?", kad podnaduli "parin" kaze "100 baksova" - ladno.  "Da, ( kazem ja njemu ) 100 baksova je cena, a u dzepu 60$, vazi ? I naravno, odmah je pristao. Jos jedan dokaz da ga ne kosta nista - ukradjeno ! Kad' sam ga podigao, bogami tesko ! Odnesem ga ja u kola, kad ono "bronza" spada u zabranjene metale za iznosenje iz Rusije ! ( A izvoze vozovima ??? kjhgffc), ali meni na aerodromu ce ga oduzeti 100% ! I resim ja da ga prosvercujem kolima ! I krenemo na godisnji odmor ja, Ljilja i Malisa, "skodom-oktavijom"( 2500 km. u jednom pravcu ) i na Beloruskoj granici, kazem ja da idemo do Minska na vikend kod prijatelja. Tako da mi gepek nisu ni otvarali i tako sam ponosan na to zvono ( sa severnih mora  bghgy789)!

Pozdrav Moma Stosic  jhgf frdxs

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #4 poslato: 03. Septembar. 2013. / 08:57:59 »
Da cujemo cemu sluzi brodsko zvono

Brodsko zvono je dozivelo sudbinu crkvenog zvona. Sluzi samo za internu upotrebu. Nekada je crkveno zvono igralo znacajnu ulogu. Obavestavalo je , uzbunjivalo, pozivalo. Sada kada postoje druga sredstva za to uloga mu se svela samo na crkvenu sluzbu.
Isto tako brodsko zvono je imalo smisla dok su brodovi isli na jedra i moglo se cuti. Vise ga od buke motora kormilar u dobro izolovanoj kabini ne moze cuti. Tako da i ono sluzi samo za internu upotrebu i ukras.
Zamisli da brodskim zvonom upozoravas gliser koji ti ide u susret  lkjhgfvh
Samo radio stanica ili brodska truba imaju smisla kao sredstvo za upozorenje.

moma seva

• Gost
« Odgovor #5 poslato: 03. Septembar. 2013. / 09:20:21 »
*

Gos-in Dule, potpuno ste u pravu ! Medjutim, ja jos dok sam planirao novu ladju, pod obaveznim rekvizitom je bilo u planu brodsko zvono. Prvo kao ukras, a drugo za poziv ili pozdrav prijatelja, tojest za "obracanje paznje na bliskom rastojanju". ( I kakva je to ladja bez brodskog zvona ? )Iz razloga ukrasa, kupio sam i veliki mesingani telegraf koji ce svakako imati sasvim drugu funkciju nego za sta je inace bio namenjen u neka davna vremena. Ali je zanimljivo i na kraju lepo je !

Pozdrav

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika