Autor Tema: Navigacija na rekama  (Pročitano 94256 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
Odg: Navigacija na rekama
« Odgovor #165 poslato: 22. April. 2017. / 16:03:12 »
Ok samo sam hteo da kazem da je potrebno instalirati prvo ECN Dunav celija pa kartu Dunava 2016.
Kod mene radi . Deinstalirajte pa pokusajte ponovo.

Uradio tako i mapa je proradila. Probao u marini, pokazuje poziciju a kad motam dalje po mapi vide se i plovni znakovi, mostovi itd. E kad dodjem do kraja (ili početka) mape tu se ekran šlogira i mora restart.
Kako god, ne izgleda loše.
Ostaje da probam i varijantu preko G. maps.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #166 poslato: 26. April. 2017. / 15:16:44 »
Na OpenCPN-u sam instalirao kartu Save iz naše biblioteke i radi, ali ne pokazuje kilometarske oznake i znaci na vodi ostaju nečitljivo mali bez obzira na zoom-iranje.
Ima li još neko ovaj problem i zna li rešenje?
P.S.
Koristi se android verzija na SAMSUNG-u S530FZ

Van mreže Mezija

• NF clan
  • *
    • Mezija
  • Brod tip: samogradnja
  • Dužina: 7.50
« Odgovor #167 poslato: 26. April. 2017. / 15:41:35 »
Imas u opcijama Open CPN togul text pa nadji show only important text imaces kilometarske oznake reke.
To za zum nisam nasao resenje i nekom momentu npr na pola zuma pokazuje znake malo vece a ako zumiras vise oni ostaju mali Znaci probaj da odzumiras dok se ne povecaju.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #168 poslato: 27. April. 2017. / 07:30:50 »
Veljko, sve sam to već uradio i nema km oznake. Ima, ali samo kao mali kvadratić, jedva primetan i bez broja. Prikazan je kao oznaka stuba na obali gde je postavljena oznaka. Možda je greška u karti Save, nisam probao Dunav. Probaću i to pa ću ustanoviti u čemu je problem.
Koji je km Dunava oko ušća Save, ne treba mi ceo Dunav? Odnosno, koji deo karte da učitam i da li moram i ECN Dunava da instaliram za samo tu jednu kartu?

Van mreže Nidza

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Bora 3
  • Dužina: 9m
« Odgovor #169 poslato: 27. April. 2017. / 10:00:26 »
E sto se tice Save, negde na nekom valjda nasem forumu procitah, ali se ne secam gde i ne uspeh da nadjem u roku od 5min sada, da za Savu jedan file ima bug i da kad se on izbrise, izgubi se jedan mali deo mapa, ali mapa tada prestane da bug-uje. To mi ostalo u glavi da treba ispraviti i da cu lako naci, a eto sad kad ste pomenuli, ne mogu to da nadjem. Valjda i sto sam vise na Dunavu. Cak je i objasnio bio taj neko kako je tacno nasao koji je file u pitanju.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #170 poslato: 27. April. 2017. / 14:17:22 »
Da Nidzo, u pravu si. Baguje karta u fajlu xxxxxx.138.xxx ali ova sto je sada u ponudi plov puta. Ja sam instalirao prethodnu verziju iz nase biblioteke i ona ne baguje. Svi fajlovi su ispravni.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
« Odgovor #171 poslato: 27. April. 2017. / 18:30:15 »
Za dosta opcija mora i restart programa pa i telefona. Tako je meni bilo za tekst iako je bio ukljucen, nema pa nema, e tek posle restarta programa pojavili se kilometri.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #172 poslato: 28. April. 2017. / 08:00:37 »
Restartovao sam telefon i sad su se pojavile oznake kilometara u vidu kružića na sredini plovnog puta ali bez brojeva. Čak ima manjih kružića na svakih 100m. uygjnh

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #173 poslato: 28. April. 2017. / 14:25:34 »
Uvecaj kartu.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #174 poslato: 28. April. 2017. / 17:19:45 »
Uvećam kartu ali osim karte ništa se ne uvećava, čak svi simboli i znaci se vraćaju u minijaturu a brojevi se uopšte ne pokazuju. Sve sam probao i ne može. Šteta. Može i ovako da radi ali bi bilo lepše da ima sve što može da ima. Lakše bi bilo izračunati koliko još ima do cilja ili koliko sam prešao u satu plovidbe.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
    • Putopis iz slane sveske
  • Brod tip: Rio 630 Fish
« Odgovor #175 poslato: 29. April. 2017. / 19:32:05 »
Uvećam kartu ali osim karte ništa se ne uvećava, čak svi simboli i znaci se vraćaju u minijaturu a brojevi se uopšte ne pokazuju. Sve sam probao i ne može. Šteta. Može i ovako da radi ali bi bilo lepše da ima sve što može da ima. Lakše bi bilo izračunati koliko još ima do cilja ili koliko sam prešao u satu plovidbe.

Ако користиш Андроид верзију, а желиш повећати ознаке на картама, укључујући и пловидбене знакове, урадиш следеће:

1. покренеш програм Open CPN;

2. притиснеш гумб са  три вертикалне тачке у горњем десном углу;

3. изабереш из понуђеног изборника "OpenCPN Settings";

4. изабереш из понуђеног изборника "Display";

5  у понуђеном изборнику пронађеш "Chart Display Scale Factor" испод које се налази виртуелни клизни потенциометар. Померањем тачке лево или десно на хоризонталној правој од броја 0 до 100 мења се величина ознака на картама;

6. извршиш (по потреби) поновно покретање програма или телефона.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #176 poslato: 30. April. 2017. / 07:10:47 »
Zoki, probao sam i to ali oznake budu vece samo dok zoomiram i odmah se smanje na staro.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #177 poslato: 30. April. 2017. / 08:06:45 »
Zoki, probao sam i to ali oznake budu vece samo dok zoomiram i odmah se smanje na staro.

Разумем 100% о чему причаш, то се  дешава и другима (па и мени). Кад увећаваш карту са њом се повећавају и пловни знаци. Док држиш прсте на екрану и они су увећани, чим склониш прсте са екрана карта остаје увећана, а знаци се умање на првобитну величину. Ово се дешава код екрана осетљивих на додир где се увећавање или смањивање карте обавља радњом са два прста која скупљамо или ширимо. Ово што сам написао трбало би радити, јер та опција је управо за то. Екран мог телефона је 5,5 инча и када увеличам карту на димензију која ми одговара, опција "Chart Display Scale Factor" ми је подешена на број 70. Та величина ознака мени одговара. Када се ознаке повећају, оне остају у тој величини небитно на каснија увећавања или смањивања карте. Пробај рестартовати програм или телефон. Ако ни тада неће да ради, избриши га (OPEN CPN), затим поново инсталирај и пробај ту опцију. То мора да ради како Бог заповеда.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #178 poslato: 30. April. 2017. / 16:58:12 »
Sve radi kako si opisao u prvom delu posta. Dok drzis prste na ekranu, veci su i znaci a kad pustis, karta je uvecana a znaci se smanjili. Inace radi i ovo drugo ali je nedovoljno i sa 100% uvecanja. Morao sam da smanjim ikonu broda jer sa velikim uvecanjem brod zauzme "pola" ekrana.
Nego znas li kako da mi ispisuje km polozaje. Imam ih kao krugove na sredini plovnog puta ali bez brojeva. I to deblji krugovi na pun km i tanji, manji na svakih 100m. Jos to da nadjem i zadovoljice moje potrebe.

Van mreže Zox

• Moderatori
  • *
« Odgovor #179 poslato: 30. April. 2017. / 20:46:49 »
Sve radi kako si opisao u prvom delu posta. Dok drzis prste na ekranu, veci su i znaci a kad pustis, karta je uvecana a znaci se smanjili. Inace radi i ovo drugo ali je nedovoljno i sa 100% uvecanja. Morao sam da smanjim ikonu broda jer sa velikim uvecanjem brod zauzme "pola" ekrana.
Nego znas li kako da mi ispisuje km polozaje. Imam ih kao krugove na sredini plovnog puta ali bez brojeva. I to deblji krugovi na pun km i tanji, manji na svakih 100m. Jos to da nadjem i zadovoljice moje potrebe.

1. покренеш програм "Open CPN";

2. притиснеш гумб са  три вертикалне тачке у горњем десном углу;

3. изабереш из понуђеног изборника "Toggle ENC text".

(Ако ти нешто  не ради, а сигуран си 100% да си правилно подесио, врати све на подразумевано па покушај поново. Ако "не упали" пробај поново покренути телефон. Ако ни тада неће, избриши програм, покрени поново телефон, инсталирај програм (Open CPN), подеси изглед, учитај карте.)

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika