Autor Tema: akumulator daje dobar napon ali nema snage  (Pročitano 3184 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
akumulator daje dobar napon ali nema snage
« poslato: 04. Avgust. 2013. / 22:43:40 »
Sistem je na 24v, solar 230w, prosle godine kupljen nov aku I uparen sa polovnom vartom po 180 ah, vec neko vreme vidim da jedva ima snage da upali motor,danas ni da cuje prilikom verglanja napon spadne na 15v, kada pojedinacno izmerim napon sa iskljucenim solarom daje korektne vrednosti napona. Verujem da je riknuo ovaj polovni,jel ima nacina to proveriti a bez amper kljesta koja nemam pri cemu mi brod treba ujutru

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
Odg: akumulator daje dobar napon ali nema snage
« Odgovor #1 poslato: 04. Avgust. 2013. / 23:12:33 »
Brokeru,
ako ti se to desilo odjednom, mala je verovatnoca da je riknuo akumulator.
Najverovatnije je anlaser. Proveri sve. Luft u piksnama, cetkice i na kraju stator i rotor. Bilo sta da je "crklo", akumulator povuce ogromnu struju (skoro kao da je kratak spoj) i izazove stravican pad napona a kablovi se veoma brzo pregreju. Ali za svaki slucaj proveri nivo tecnosti u oba akumulatora i po potrebi dolij destilovane vode. Inace, jedina prava dijagnostika su amper klesta, ako zelis tacno da vidis nu kakvom su stanju. Sa malim opterecenjem ce svaki pokazati da ima 12V, ali kad povuce 100-200A, e onda vidis koliki je pravi kapacitet akumulatora.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #2 poslato: 04. Avgust. 2013. / 23:23:33 »
Da zaboravi još jednu stvar da napišem da mi na regleru od solara na polju gde je indikacija stanja baterije gori crveno svetlo što znači da je baterija prazna, (narandžasto je valjda do pola a zelena puno) to je dodatna stvar zašto mislim da nešto ne valja sa aku, Što se anlasera tiče tu mi je domet da ga skinem i odnesem kod električara ako slučajno bude to. Inače nisam znao da anlaser tako može da crkne, meni se do sada na kolima on kvario ali jednostavno crkne i ne vrti više sgjsfh

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 04. Avgust. 2013. / 23:36:17 »
Anlaser crkne i ne vrti vise samo ako je pregoreo rotor, ispala cetkica ili na bilo koji nacin se prekine strujno kolo. Ali ako ima lufta u piksnama, onda se ukosi i zaglavljuje sto dovodi do toga da ne moze da okrene a vuce struju.
Inace si onda u pravu jer regled pokazuje pravo stanje akumulatora. Crveno znaci da ne mogu da se napune dovoljno. Ali, za svaki slucaj, proveri prvo nivo tecnosti. Nedovoljno tecnosti daje iste simptome.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika