Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114145 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

zankiki

• Gost
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #60 poslato: 07. Decembar. 2015. / 14:48:23 »
Košta malo više, ali dosta manje troši kasnije...

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #61 poslato: 07. Decembar. 2015. / 18:31:57 »
Prošlog leta je moj komšija kupio za 30 evra kompresor na 12v i sve što ide uz njega. majstor mu je ugradio kompresor u motorni prostor i povezao sa frižiderom. Ruke 20 evra. Sve može da se nadje samo treba pratiti oglase. 

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #62 poslato: 07. Decembar. 2015. / 22:12:55 »
ako bi kojim slucajem hteo da kupis nov danfosov kompresor na 12 24 v sa pripadajucom elektronikom kosta u beogradu 330 evra . ostaje ti samo danadjes kuciste kvalitetnog frizidera i naravno da su koristili isti gas ..ovaj danfosov agregatic (isparivac susac gasa kapilara kompresor elektronika) radi na r 134 freon sad vec starije generacije jer novi ekoloski frizideri novijeg datuma koriste r600.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
  • Osp: UMČ
« Odgovor #63 poslato: 08. Decembar. 2015. / 14:54:10 »
To je odlična opcija s obzirom da nov frižider te vrste ovde košta oko 600-700e.
http://nautika.chip.rs/proizvodi.php?lang=ser&kat=3

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #65 poslato: 08. Decembar. 2015. / 19:42:39 »
Bolja opcija a može da uradi bilo koji majstor koji popravlja klime i frižidere. Plus što kompresor staviš van kabine pa je dodatno ne greje.

Verovatno znate ali da napomenem. Svi frižideri se prave u više klasa. Imaju oznake na nalepnicama. N. ST ili T. Normal (umereni pojas), subtropski i tropski. Oznaka ukazuje za koje opsege temperatura su namenjeni. Recimo, ovi sa oznakom T su namenjeni za temperature od 18 do 45 (čini mi se mada nisam baš siguran oko brojki). I tu najbolje rade. Ako stavite onaj sa oznakom N a u kabini je preko 30 stepeni trošiće mnogo više struje i radiće duže nego onaj sa oznakom T da postigne odredjenu temperaturu. Ako je ikada i postigne. A i vek eksploatacije će biti duži.
Ako se odlučiš za kupovinu kompresora obavezno se raspitaj i za koji temperaturni opseg je namenjen.

Van mreže Ljuba

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Samogradnja
  • Dužina: 10m
  • Marina: Gradska
« Odgovor #66 poslato: 08. Decembar. 2015. / 22:41:12 »
Izgleda da ovaj  što je mesechar okačio zadovoljava naše potrebe.

U KF Segedin košta isto kao i ovde.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #67 poslato: 08. Decembar. 2015. / 22:55:58 »
Da odgovara. Do 43 stepena je ok. A i cena je ok.

zankiki

• Gost
« Odgovor #68 poslato: 09. Decembar. 2015. / 08:19:13 »
Samo što je mesečar rekao da je to komplet elektronika, isparivač, kompresor itd, a ja ovde vidim samo kompresor ili negde grešim?

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
« Odgovor #69 poslato: 09. Decembar. 2015. / 10:46:42 »
Samo mi nikako nije jasno zašto je kompresor za frižider na 12V tri do pet puta skuplji od kompresora na 220V ???

zankiki

• Gost
« Odgovor #70 poslato: 09. Decembar. 2015. / 12:56:57 »
Možda ima i jeftinijih, ali koliko sam čuo danfos je najbolji.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #71 poslato: 09. Decembar. 2015. / 21:11:22 »
Samo mi nikako nije jasno zašto je kompresor za frižider na 12V tri do pet puta skuplji od kompresora na 220V ???

Dejo, ni meni nije jasno. Ispada da je jeftinije uzeti obican frizider i dobar sinusni inverter. A i ako nije jeftinije ono je skoro isto a imas 220V~ i za druge potrosace.

Cesto spominjem Ljubu015 u ovakvim pricama ali kod njega sam puno stvari uocio. Cak sam i brusilicu i busilicu na 220V~ koristio sa njegovog camca i to mi je bas bilo prakticno. Naravno, nije iskljucivao frizider dok sam radio. Puna dva sata sam naizmenicno koristio ove alate i imao sam dovoljno struje a ima 190Ah akumulatore i to ove obicne, starterske od kamiona. Istina, bio je suncan dan a on ima 320W solarnih panela. A inverter je cist sinus koji ga je kostao (ako se dobro secam) oko 250E.

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
« Odgovor #72 poslato: 10. Decembar. 2015. / 06:27:15 »
Da, to je cena minimalna za kvalitetan sinusni inverter

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #73 poslato: 10. Decembar. 2015. / 20:12:16 »
@zorter
Cesto spominjem Ljubu015 u ovakvim pricama ali kod njega sam puno stvari uocio. Cak sam i brusilicu i busilicu na 220V~ koristio sa njegovog camca i to mi je bas bilo prakticno. Naravno, nije iskljucivao frizider dok sam radio. Puna dva sata sam naizmenicno koristio ove alate i imao sam dovoljno struje a ima 190Ah akumulatore i to ove obicne, starterske od kamiona. Istina, bio je suncan dan a on ima 320W solarnih panela. A inverter je cist sinus koji ga je kostao (ako se dobro secam) oko 250E.
[/quote]

Izgleda da se vrtimo u krug oko pitanja šta je bolje. Na strani 4 sam naveo da sezonu izdržim sa kompresorskim frižiderom i panelom 130 W i akumulatorom 130 Ah. A imam i sve ostale moguće el. potrošače, a takodje kod mene se frižider baš često otvara.
Treba sabrati Ljubine akumulatore, panele, inverter i frižider, i doći će se do ukupne cifre, pa uporediti.

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #74 poslato: 10. Decembar. 2015. / 22:41:08 »
Nisam napomenuo da Ljuba ipak ima onaj veliki, dubeci frizider od 130L i verujem da i on njega cesto otvara jer sve drzi u njemu (hranu, pice, hranu za ribolov........ma sve sto treba sacuvati). A cena jeste slicna. A ja bih se ipak odlucio za Ljubinu verziju i polako se pripremam da je ostvarim ali u slabijoj varijanti jer meni ne treba veci frizider od 80L. Ja nemam toliku posadu kao Ljiba.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika