Autor Tema: Kućni frižider na brodu  (Pročitano 114165 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

zankiki

• Gost
Odg: Kućni frižider na brodu
« Odgovor #30 poslato: 18. Novembar. 2015. / 12:57:01 »
Average consumption 45W, neka bude 3,75A , znači dnevno potroši oko 90A, što uopšte nije malo.
Milivoje, sa kolikom snagom solarnih ploča i koliko rezerve u akumulatorima si postigao da ti to radi potpuno nezavisno od spoljnog punjenja?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
  • Osp: UMČ
« Odgovor #31 poslato: 18. Novembar. 2015. / 16:57:00 »
Kiki, nemoj zaboraviti da kompresor ne radi stalno. Ako se ne otvaraju cesto vrata moze satima da se ne ukljuci. Ti racunas kao da je non stop ukljucen kompresor.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #32 poslato: 18. Novembar. 2015. / 21:20:38 »
@zorter
Tačno tako, pratio sam na kontroleru njegov rad, i u zavisnosti od doba dana i jačine sunca, ali uz otvaranje, radi oko 20-25  minuta pa se isključi oko 15-20 minuta. Isto tako utiče i napunjenost, a i na koji stepen hladjenja je podešen (skala od 1 do 7)

@zankiki
Panel je 130 A, a imam dva akumulatora, 130 Ah i 65 Ah (kao startni) oba AGM. Sezonu sam počeo sa 100% napunjenosti oba, a završio sezonu sa 88% napunjenosti (inače solar radi i zimi, pa zato sezon dočekam spreman). Naravno voltaža je varirala od napunjenosti, ali nikad manje od 10,4 V kolika je fabrička vrednost minimalnog napona da frižider (kompresor) radi. Inače imam dosta električnih potrošača, radio,  el. sidro, el. WC, instrumenti, TV.
Tačno je da sam u dva navrata uključivao agregat i punjač, ali u situacijama kada sam nekoliko dana bio u totalnoj senci. Inače kad si u marini, prikjlučiš se jedan dan na 220V, da digneš napon, i miran si naredni period.
Mada da budem iskren, za iduću sezonu planiram još jedan panel  130 A, što narod kaže "leba ne traži a korisno je". A to je inače i najjeftinija stavka u celoj priči.

zankiki

• Gost
« Odgovor #33 poslato: 18. Novembar. 2015. / 22:20:16 »
Nisam zaboravio, piše da je potrošnja 5,7A, što mu dodje oko 68W, a ovo je average power consumption 45W, pa sam predpostavio da je to potrošnja u realnom radu.

Kod nas na vezu nema priključaka za struju, a svakako spremam brod da može danima bez ičega da preživi. Ako je oblačno i nema sunca, a ja nisam na brodu i ne otvaram frižider, onda će svakako i on dosta manje struje trošiti.

Sve su to cifre, ali podatci iz realnog korišćenja koje Milivoj iznosi su najbitniji, a oni mi samo govore da nisam puno promašio u onom što sam rekao: oko 200W panela i 200Ah u akumulatorima bi trebalo da bude dovoljno da pokrije sve. Ako baš budu neke iznenadne situacije, uvek se može malo upaliti motor (kod mene je brodski motor koji ima mnogo jače punjenje od vanbrodskih motora, pa mi agregat nije neophodan).

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #34 poslato: 18. Novembar. 2015. / 23:05:38 »
To je ta prica. Kolega Ljuba015 ima 240W panela i 190Ah akumulatora i nikad nije imao problema a celu sezonu mu radi frizider od 130L. To je, od prilike neki minimum za komotan boravak na vodi.

Van mreže milivoj

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
« Odgovor #35 poslato: 18. Novembar. 2015. / 23:14:13 »
Pa, manje-više to je to, ta tvoja procena.
Osim navedenih prednosti solara u odnosu na plin za frižidere, je i ta što nemaš održavanja, cevi, dihtovanja, plamička, toplote i zamene boca. A i paneli su sve jeftiniji (i efikasniji), a cene gasa sigurno neće padati.
Ali da znaš, ovde se priča ne završava, jer recimo AGM akumulatori traže "pametne" četvorostepene punjače, razdelnik punjenja i tako dalje... Što bi narod reko "igranka bez prestanka"  wesdfvg

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #36 poslato: 20. Novembar. 2015. / 00:38:36 »
evo i ja da se prikljucim prici..i podelim svoje iskustvo.Treca sezona sa kompresorskim friziderom na 220volti kupljenim u metrou mislim da je fairline.. ukrstenim sa full sinusnim pretvaracom solarnim panelom od 120w i tri puta po sto ampera akomulatora..dakle frizider sam ukljucio negde 15 aprila a ugasio pre petnestak dana ..definitivno ta kombinacija trosi petnest posto vise energije od klasicnog brodskog kompresorskog i to zbog potrosnje pretvaraca u stanju mirovanja frizidera...a ove sezone eksploatisao sam frizidere kao nikad ...pica na hektolitre se ladilo ..paralelno sam koristio i manjeg waeca kompresorskog na 12 v koji je "'baba roga " bog hladjenja kako god i to njega natrpamo i ukljucimo dok se vozimo za pola sata natera u nulu ( inace radi i do minus osamnest) .
Racunica je frizider placen 90e plus pretvarac koji je knedla ali isplati se 190e znaci 280 evra za hladjenje ...znaci pola cene originalnog brodskog za 15 posto vecu potrosnju energije.. isplati se .
Na nasoj marini par momaka je kupilo cak kvazi sinusne pretvarace i isti fairline frizider radi i na njih a tu je usteda 90e, znaci za 180evra dobijes hladjenje i na 12 i 220v...ja nisam hteo da eksperimentisem al eto i to moze...
Sto se tice poredjenja sa pinskim friziderima mislim da energetska iskoriscenost u korist kompresora je 3 prema jedan.. nov plinski sanducarcic kosta 380e tako da i sa cenom nije preterano konkurentan...ne racunam naravno elektrolukse iz osamdesetih povadjene iz raspalih kamp prikolica koje valjaju za sto plus evra.. a da ne govorimo ako je ugradjen u kabini da i pored sulundara ipak greje..
Naravno i faktor sigurnosti...jedno vreme sam ga i ja imao pa nikad nisam smeo da ga ostavim u plasticnom camcu kad odem kuci..nego gasi zavrci plin pa kad dodjes pali turaj prs u rupu da vidis dal je primio plamen ...pa kad treba da podjes kuci on tek postigao temperaturu..gasi opet. Kod malog kompresorskog za dvadeset minuta postigao temperaturu...ili natrpas ga picem i klopom i dok se izvezes na voznju unutra sve hladno. a nocu se ne ukljuci vise od pet puta po petnestak minuta jer se ne otvara ...

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #37 poslato: 20. Novembar. 2015. / 05:08:36 »
Bravo. Lepo opisana svaka opcija. Jedino nisi rekao koje snage su pretvaraci. Narocito onaj kvazi sinus. Koliko ja znam, on mora da bude vece snage od full sinus da bi obezbedio start motora. Samo sto on moze da omane i ne startuje motor a full sinus uvek radi besprekorno i nema brige. Ja sam pokusavao sa 1000W kvazi sinusom i nije mogao da pokrene motor od 90W na kompresorskom frizideru od 80L. Nisam imao veci da probam. Mozda je caka u fairline opciji. Mozda njihovi motori lakse startuju.
Sto nisi prepravio povezivanje pretvaraca i frizidera. Mogao si da povezes da ti termostat umesto da ukljucuje sam frizider ukljucuje pretvarac. Tako ne bi imao prazan rad pretvaraca i nepotrebnu potrosnju struje kad frizider ne radi.

zankiki

• Gost
« Odgovor #38 poslato: 20. Novembar. 2015. / 08:55:33 »
Šta znači to fairline? Neka marka ili?

Zorteru, dobra je ideja da se pretvarač poveže direktno na termostat, ali taj pretvarač verovatno služi za još neke stvari na brodu (punjači za mobilne, laptop, tv... bar kod mene je tako).

Ovo što mesečar priča me definitivno tera da još i više razmišljam u pravcu izbacivanja plinskih i ubacivanju redovnih frižidera. Medjutim, ima tu možda još jedna opcija o kojoj vredi razmisliti, a sledeće pitanje je najviše za njega i zortera pošto su poznati kao grunfovi, pa hajde da malo teoretišemo.

Recimo da uzmemo neispravan frižider novije generacije, kome je crkao motor ili tako nešto. Nađemo neki koji nam odgovara po gabaritima i svemu (da je dobro izolovan itd itd). Verovatno može da se kupi za 50-ak eura. Poručimo iz motomarine-a samo kompresor na 12V koji mislim je nešto ispod 200e. Verovatno da nije preteran problem da se ugradi u klasičan frižider. Za otprilike isti novac imamo frižider na 12V sa manjom potrošnjom struje. Može li to tako kao što sam zamislio?

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
« Odgovor #39 poslato: 20. Novembar. 2015. / 09:45:43 »
Fairline je metro robna marka verovatno neki vox ili vivax.
Drugo pitanje ..full sine pretvarac je 1000wati kod mene na brodu i startuje ko bog..a i kod mog drugara igija je kvazi sinus od kilovat i kod njega radi sve ekstra cak kvazi trosi u praznom hodu manje ...
A nisam vezao pretvarac preko termostata zato sto svako paljenje i gasenje pretvaraca ima kasnjenje verovatno dok ocita napon i prepozna potrosac pa tek onda startuje frdge...nism hteo da rizikujem da ne pobrljavi ali i ovako nista ne fali  a i imam jednu uticnicu pride prikacim laptop punjac neki potrosac male potrosnje..
E sad sto se tice kompresora i ugradnje na frizider to je definitivno dobra opcija ali kompresor odvojeno ne igra ..postoji agregat a to je kondenzator sa ventilatorom kompresor i kutija sa elektronikom  i to u danfusu kosta 330evra potrebno je samo prikaciti napajanje i izvod sa termostata i povezati ulaznu i izlaznu cev na isparivac frizidera..ali mora se usaglasiti kuciste frizidera sa agregatom tj moraju da budu ista vrsta freona nikako se ne moze kombinovati friziderski isparivac koji je radio na r600 sa kompresorom koji radi na r 134
Na hrvatskim forumima se moze videti drugi po meni najbolji sistem za frizider a to je pravljenje cool boksa tj frizider se izlije u stakloplastici uradi izolacija purpenom i onda sa strane ugradi kompresorski agregat a u kutiju isparivac . Em frizider napravis koliko ti zapremine treba em prilagodis prostoru ...na brodu i sto je najvaznije bude sanducar . Sanducari su najbolji jer iz njih"hladnoca ne bezi "prilikom otvaranja jer hladan vazduh je tezak i ostaje u frizideru pa ga mozete otvarati koliko hocete gubitaka gotvo da nema ,dok kod klasicnog svaki put kad ga otvoris hladan vazduh izadje i gubici su mnogo veci.

zankiki

• Gost
« Odgovor #40 poslato: 20. Novembar. 2015. / 12:48:08 »
Ovo poslednje si u pravu, ali je mnogo zgodniji redovan frižider u koji lepo složiš hranu, nego sandučar gde je sve jedno na drugom...

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
« Odgovor #42 poslato: 20. Novembar. 2015. / 22:08:17 »
Ovo poslednje si u pravu, ali je mnogo zgodniji redovan frižider u koji lepo složiš hranu, nego sandučar gde je sve jedno na drugom...

Ovo se slazem 100%

ovako nešto završava svaku priču....

http://www.alibaba.com/product-detail/CFC-free-refrigerant-compressor-refrigerator-12_60167720472.html?spm=a2700.7724838.30.195.mK0eRw

Boga mi Dejo, da znas da si u pravu sto se tice samog frizidera.
Jedino ne znam kolika bi bila cena prevoza na komad. Pretpostavljam da je cena na komad 324 $ a na peletu 32$. Bojim se da bi svako grunfovanje bilo povoljnije nego ovaj na komad sa prevozom. uygjnh

Mada..... kad se uzme u obzir i pretvarac koji ovde ne treba......to je tu negde....

zankiki

• Gost
« Odgovor #43 poslato: 21. Novembar. 2015. / 08:53:59 »
Jesam toliko mamuran od sinoć da samo ja ne vidim cenu nigde?

Van mreže budens72

• NF clan
  • *
    • Carpe Diem
  • Dužina: 10,3m
  • Marina: Dunavac
« Odgovor #44 poslato: 21. Novembar. 2015. / 09:52:47 »
imate dole tabelu o karakteristikama frižidera po veličinama a cena je od 32-324 usd zavisi od litraže frižidera...

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika