|
Forum > Život na brodu
Kućni frižider na brodu
<< < (38/46) > >>
zankiki:
Bravo Dule, upravo tako i ja razmišljam.
Frižider je po meri, možda je mogao i za nijansu manji (tj. odgovarao bi mi niži) ali po radnjama nema ništa ispod 85cm, to je ona varijanta kao kuhinjski elementi. Ispod toga su oni od 50cm (mini bar) bez komore za led što mi opet ne odgovara.
I ja sam razmišljao na tvoj način - ako se pokaže da nema dovoljno struje, uvek bih pre predimenzionisao panele, nego dodavao akumulatore. Barem oni više nisu skupi. Bitno je da u toku dana paneli pokriju potrošače, pa makar stavio i 400W (preko 30A) panela, koji će i sa 10% snage, u nekoj hladovini moći da pokriju potrošače. A akumulator je tu onda samo da se pregura noć, kada je i potrošnja manja.
Sve u svemu nadam se da nam ide dugo i toplo leto (kao prošlo) pa da se sve to istestira u relanom radu!
zankiki:
Zorteru, ovaj kompresor troši 5A, a ako povuče struju veću 10 puta, to bi bilo 50A, ne znam gde si ti našao te stotine ampera. Pa akumulatori u kolima sa manjim benzinskim motorima (1200-1400 kubika) imaju startnu struju oko 400A. Po tebi duplo više struje treba da se pokrene kompresor frižidera nego automobil???
Inače, priključio sam frižider preko ampermetra, prvih par sekundi vuče 2-3 ampera, pa polako podiže prema 5, tako da nema priče o nekoj ogromnoj potrošnji. Moguće je da su ti kompresori na 12V pravljeni da ne povuku u startu mnogo struje. Ampermetar ima osigurač od 20A koji bi iskočio da toliku struju povuče u startu.
zorter:
Kiki, to i ja kazem. Ti si napisao da vuce 40A u radu. Verovatno si mislio 4A, a za akumulatore sam rekao zato sto ja imam ovaj od 450 pa mi pravi problem za duze alnasovanje kad radio radi ceo dan i povremeno pumpe za vodu.
zankiki:
Ne, napisao sam 40Ah na dan, ne na sat. Nisi dobro pročitao, odatle sva zabuna.
zorter:
Da, Kiki, u pravu si. Posto si napisao 40A a ne 40Ah nisam obratio paznju da pise na dan vec sam pomislio da si ocitao trenutnu potrosnju. Izvinjavam se. uygjnh
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
|