Forum > Život na brodu

Kućni frižider na brodu

<< < (37/46) > >>

zankiki:
Zorteru, Zorteru  uztgfdc  Ajd idemo polako. Citiraću sebe:

--- Citat: zankiki  25. Januar. 2016. / 13:48:02 ---Danfoss podržava modove od 2000-2500-3000-3500 obrtaja. U frižideru od 20 litara je radio na 2000 obrtaja, ali je za ovaj frižider morao da se podigne na 3000 obrtaja, pri čemu sada troši oko 5A kada radi.

--- Kraj citata ---

Takođe sam napisao da radi 20 minuta, pa 40 minuta ne radi... To znači da radi 20 minuta na sat, a ne 30 kako si napisao. Naravno da ne mislim da ga napajam solarnim panelima, nego je poenta toga bila da kažem da će akumulatori uglavnom veče dočekivati puni.
Moja matematika je ovakva, ispravite me ako grešim, a konačni sud daće samo kako se pokaže narednih godina: ako na krovu imam panele koji mogu da daju maximalno 15A, a imam potrošača koji na sat troši 1,7Ah, ili u najgoroj letnjoj varijanti sa hladjenjem piva oko 3-3,5Ah, onda bi trebalo da ploče tokom dana uspeju napuniti koliko i potroši. Videćemo u praksi.

Opet ima i onaj momenat kako ko koristi svoj brod: do sada sam imao jedan akumulator od 90Ah, i nikad napon nije ni pao ispod 12... Led osvetljenje, tv radi par sati uveče, ali to sve ukupno nije ni 20Ah. Meni se recimo još nije desilo da sam u jednom mestu 48 sati, bez paljenja motora... A i još nisam našao hladovinu gde nema sunca ceo dan... Tako da bi trebalo biti dovoljno.

No, stigao mi je i onaj bežični monitor za akumulator. Juče sam ga na brzinu probao i lepo radi. Tako da ću i na brodu imati kompletnu sliku potrošnje, punjenja...

Misha:
gde bese link za taj merac?
sta znaci bezicni?

zankiki:
Bežični znači da se ona elektronika smesti negde kod akumulatora, pošto preko njega idu svi potrošači, da ne bi razvlačio debele kablove po brodu. Ona sa ekranom komunicira bežično, ekran se može staviti bilo gde, ali mu naravno treba napajanje.

zorter:
Kiki, jesi napisao da radi 20 min a ne radi 40, ali je frizider bio potpuno prazan a spoljna temperatura 28 stepeni, ali kad ga napunis i na spoljnoj temperaturi od 35 i vise stepeni radice on i vise od pola sata u 60 min ali sam uzeo prosek pola sata jer se nocu nece tako cesto otvarati kao danju.
Ipak, najmerodavnije ce biti kad sve to povezes na camcu i proveris u praksi. Napomenuo sam nekoliko puta da Ljuba015 ima 190Ah startnih akumulatora (2x95Ah), inverter cist sinus, regulator 30A, 240W solarne panele, i kad ukljuci kucni frizider od 110 L u maju ne iskljucuje do oktobra i nikad nije ostao bez struje, cak i sa dva oblacna dana. Bitno je samo da su akumulatori dobrog kapaciteta (da omoguce trenutno opterecenje sa 750 do 800A) a ne oni od 240 do 350A. Jedino tako moze da podnese frizider i start motora. I frizider u momentu ukljucenja povuce 10 puta vecu struju (traje 2 do 3 sekunde) da savlada pritisak u sistemu a onda sa malo snage (100-nak Watts) radi da odrzi zadatu temperaturu.

Dule:
Pun frižider bolje održava temperaturu od praznog.
Važnija je zapremina frižidera do potrošnje. Ako se sve meri na gram i amper leta se provode u gledanju na merače potrošnje. Treba biti racionalan, naravno. To ne znači da frižider prilagodjavamo izvoru energije već obrnuto. Prvo odrediš koja veličina frižidera zadovoljava tvoje potrebe pa prema njemu sve ostalo. Po meni ispravno je imati solarne panele dovoljne veličine da napajaju frižider potrošače koji su uključeni preko dana a i da nešto ostane za dopunu akumulatora. Tu teško da pomaže matematika. Probaš jedno leto i vidiš da li treba dodati još koji panel.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju