Autor Tema: AIS nautički forum  (Pročitano 48376 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

• NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Odg: AIS nautički forum
« Odgovor #45 poslato: 05. Oktobar. 2013. / 10:52:19 »
Do sada se nisam ukljucivao u pricu o AIS-u ali posto sam sve procitao i odgledao sada moram nesto da pitam. Naime interesuje me koja je upotrebna ili bilo koja vrednost tog sistema za nas male nauticare i to da zanemarimo novcana ulaganja pa cak da zamislimo da nam neko pokloni i prijemnik i predajnik?

Potpuno razumem potrebu za tim sistemom za vlasnike komercijalnih brodova (tacan polozaj, brzina, destinacija, itd.) eventualno planiranje mesta u luci,  i ostale stvari vezane za utovar i istovar robe i putnika ali za male nauticare osim podatka gde se trenutno nalazim ne vidim drugu svrhu. E sad podatak gde se ja nalazim meni samom nije tolkio bitan jer imam GPS a da drugi vide gde sam zavisi da li bih to bas i voleo  kjhgffrd

Taj sistem me ni u jednom trenutku ne oslobadja obaveze da gledam oko sebe da me slucajno nesto ne udari (radar je tu jos uvek neprevazidjen, doduse i cenovno je mnogo skuplji). Jer on niti daje trenutne informacije niti informacije o svim plovilima oko mene nego samo o onima koji imaju AIS predajnik.

Ukoliko bi se uvela obaveza da svi camci iznad odredjene velicine imaju taj uredjaj i ako bi ta velicina broda obuhvatilia camce preko 25 stopa trebao bi mi ekran od najmanje 50" da bi to sve video, zamislite kako bi to izgledalo na potezu od Mosta na Adi do Ostruznickog mosta. Koliki bi mi zoom trebao da bih mogao da razdvojim oznake na ekranu! Gde staviti toliki ekran na camcu?!

Ovim zaista ne zelim da umanjim napore pojedinih ljudi (Dule, Kapetan, Ika, Zorter, ...) koji su ga instalirali i postavili da bude dostupno svima, svaka vam cast, ali to je po meni trebalo da bude obaveza drzave ili brodarskih preduzeca da to urade a ne pojedinaca jer zaista koga se od nas tice gde se nalazi recimo brod "Sombor I", gde ide i koja mu je brzina !?!?

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #46 poslato: 05. Oktobar. 2013. / 11:19:44 »
Sceko, u pitanju je opste dobro. Veliki brodovi nemaju uvida u Srbiji gde je koji brod a posto sve drzave (ili skoro sve) imaju taj sistem nije bas pohvalno da Srbija bude crna rupa.
A sto se tice nas "malih", ja ako hucu drustvo ukljucim uredjaj da mozes (recimo) ti da vidis gde sam, pa ako si raspolozen za drustvo mozes da dodjes na  lkjhgfgfd gadVbv jhgf a ako zelim da budem sam, ne ukljucujem GPS. Tako ja to vidim, mozda gresim, ko zna....

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
« Odgovor #47 poslato: 05. Oktobar. 2013. / 11:52:40 »
Drzava radi, naravno. Napravljen je RIS (Recni informativni sistem) i on treba da svima pruza te informacije u realnom vremenu. To znaci da svaki brod na mapi ima sve druge brodove u okruzenju, njihovu brzinu i destinaciju... sve podatke. Ujedno primace obavestenja iz kapetanija, upozorenja...
Najbolje je imati svoj ais prijemnik na brodu koji prikacis na GPS ploter. Ukljucis alam na 200 m i cim ti se neki brod priblizi na 200m ukljuci se alarm. A vidis i sve ostale sa tacnim pozicijama. Super je kada, recimo, ulazim u Savu iz Dunava po mraku. Vidim kod Brankovog mosta da ide Luna. On mene ne vidi jos na radaru. Samo mu se javim da obrati paznju i nista vise. Ja se prilagodim njegovom kretanju. Ne moze me iznenaditi neki veliki sastav ili putnicki.
A sada vec svi brodovi imaju AIS predajnik. To je zakonska obaveza. BIla je neka donacija i Srbija je dobila uredjaje. To su svi ovi brodovi koji se vide na marinetraffic zato sto mi njigov signal prosledjujemo na server.
Kakva je prakticna korist nemam pojma ali videcemo.

Van mreže Ika

• NF clan
  • *
  • Brod tip: Ika-design-zetovo vlasništvo
« Odgovor #48 poslato: 05. Oktobar. 2013. / 17:02:22 »
Ja sam u svom osvrtu ,u posebnoj temi,naveo kroz šalu razloge zbog kojih bi nam eventualno ,mogao koristiti AIS.
Koju korist građanin ima od železnice? Ako je ne koristi,nikakve. Ali ima mogućnost da je koristi.
Ais postoji,neko će naći razlog za korišćenje ,neko ne.Ali sistem postoji i može se koristiti.Naveo sam primer mobilnih telefona.
Kada su počeli da se koriste bili su samo telefoni,danas su čuda tehnike.Ne verujem da će sam AIS ostati večno to što je sada,verovatno će se vremenom dodavati nove opcije ,nove mogućnosti,ali će kod nas sistem postojati i moći ćemo da budemo u toku.
Jedna od mogućnosti korišćenja AIS -a je recimo uplatili ste krstarenje nekom od belih lađa.Ne morate iči na pristanište ranije ,dovoljno je pogledati gde je brod koji čekate,i krenuti kad vidite da je stigao blizu pristaništa.
Prilikom uplovljavanja u tok Dunava iz Tise,mene lično je uvek zanimalo ima li negde blizu ;bele lađe i iz kog pravca.Nemam ništa protiv njih ali mrzim kad dolaze iza mene i pretiču me.Mrzim te njihove talase s krme.Ovako bih imao pregled, ima li ih i brzinu podesio prema situaciji.Nije da do sad nisam mogao bez AIS-a ali verujem da ste i vi mogli bez radara,a sad je on postao skoro nezaobilazna stavka u plovilu.
Poenta je da ne košta mnogo,a vreme će pokazati da li će mali nautičari imati više koristi ili ne.
Beba je rođena ,trebalo bi je ljuljati. Hoće li postati kriminalac,premijer,il estradna zvezda ,saznaćemo vremenom.

Van mreže Jadran

• NF clan
  • *
« Odgovor #49 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 10:32:03 »
Pozdrav svima!

Za one zainteresirane za korištenje AIS-a možda bi bilo dobro da posjete sajtove za software:
Shipplotter ,napopularniji software,http://www.coaa.co.uk/shipplotter.htm
Cijena mu je 25 Eura ,jednokratno i vječno,update je naravno besplatan.U sekundi možete izraditi satelitsku kartu vašeg područja prijema ili bilo kojeg dijela svijeta koji želite pratiti.Osim tog možete s njim slati ais podatke na 6 različitih web stranica istovremeno.Sva pitanja,probleme i odgovore možete dobiti na njihovom forumu http://groups.yahoo.com/neo/groups/shipplotter/info
Ako ne želite plaćati software a želite eksperimentirati sa VHF prijemnikom i sound kartom vašeg kompjutera onda pogledajte AIS Monitor http://groups.yahoo.com/neo/groups/aismon/info
Onda svoj prijem pratite na nekoj od web stranica kao Marine Traffic .....Tu je popularan još i Ais Dispatcher program koji šalje istovremeno podatke na više mjesta ,a nalazi se na adresi
http://www.aishub.net/
Možete svoj ais prijem slati i na više stranica od kojih su napopularnije Marine Traffic,Fleetmon.....
http://www.fleetmon.com/community .Ako želite slati prijem za IP i port broj obratite se na adresu
http://www.fleetmon.com/products/ais_partner   Imaju odličan program ,a za one koji šalju ais pristup je,naravno,besplatan.Marine Traffic je nedavno poćeo naplaćivati svoje usluge pa možda možemo očekivati malo vremenski starije podatke.Što će dobiti oni koji im šalju podatke ne znam.Valjda će imati besplatan pristup.Njemački http://www.vesseltracker.com/app  jako dobar site.
Ukrajinski http://www.shippingexplorer.net/en  odličan po pitanju Evrope.Najbolja pokrivenost!Tu su još
http://www.vtexplorer.com/  , http://www.vesselfinder.com/  kao i još dosta poslovnih i ličnih web sajtova.
Dosta njih nudi besplatnu opremu u zamjenu za ais podatke pa ako želite obratite im se pa poboljšajte i pokrijte cijelo plovno područje.
Puno sreće!

Jadran

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #50 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 11:03:03 »
Prijatelju svaka cast za info. Pozdrav juhgfd jhgf

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #51 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 12:49:05 »
To je ono sto ja pricam.
Marine trafic deli uredjaje ali oni ne mogu da se setuju nego samo salju signal na marinetraffic. I naravno, usluge naplacuju. Emiteri dobijaju besplatnu registraciju.

Ja, sa dve stanice koristim AIS dispatcher i saljem signal na dva servisa a u planu su jos dva.  Cekam IP adrese i verovatno ce ovih dana to biti ok.
Mogu da posaljem signal na 10 adresa.

Hvala na adresama, vidim tu jos neke za koje nisam znao. Steta je ne uraditi posao do kraja.

Van mreže Jadran

• NF clan
  • *
« Odgovor #52 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 13:41:11 »
Tako je Dule! Od ostalih kao što su Fleetmon,Vesseltracker,Shipping Explorer može se brzo dobiti IP i port number.Ima njih još ali ovi su veliki igrači.
Oni koji želi uz malu investiciju dobiti sve i svašta na bandu zadnjih godina je popularan "tv prijemnik" na USB-u koji se može naći u maloprodaji. Samo je važno da posjeduje u sebi Realtek RTL čip ili Elonics pa možete na bilo koju frekvenciju slušati bilo što.Evo par korisnih linkova http://www.rtl-sdr.com/
http://sdr.osmocom.org/trac/wiki/rtl-sdr
http://rtlsdr.org/
Ima dosta tog na You Tube-u gdje ljudi sa 20 dolara investicijom čuda rade.Samu utipkajte rtl ais dongle i svašta će te vidjeti.Evo jedan filmić

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #53 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 13:51:00 »
Instalirao sam FleetMon na racunar. I gle iznenadjenja.
Oni preuzimaju signal pa se sa nase dve stanice vide brodovi. Dakle ni na tom programu nismo crna rupa.
Idemo dalje... da vidim koji jos servis nema nas signal pa da pokrijem.
Inace program je super...
Ucitava ENC kartu i za Savu je ucrtan plovni put. Verovatno i za Dunav ali nemam sad vremena da eksperimentisem.
Potrebna je registracija na njihovom sajtu i onda mozete ili perko weba da gledate karte ili da skinete program i instalirate. 5 minuta.

Ima spisak brodova koji se vide i dosta podataka.
Postoji program i za androide.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #54 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 14:25:49 »
Ovako, signal primaju i prikazuju na svojim mapama sledeci:
Marinetraffic
Vesselfinder
Vesseltracker
ShippingExplorer
FleetMon

Verovatno i na ostalima jer svi oni dele podatke. Povezani su. Eto, FleetMon koristi podatke sa Vesselfinder-a.
Steta sto stanice Srbija i Tisa ne salju podatke i na te sajtove nego samo na Marinetraffic.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #55 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 14:32:06 »
Bas su brzi... iako vec prikazuju brodove sa signala koji saljemo na vesselfinder odmah su mi posalali svoju IP adresu.
Sad cu ubaciti i njih na spisak.
Ovde preuzmete program http://www.fleetmon.com/live_tracking/fleetmon_explorer
Registrujete se na njihovom sajtu i to je to. Ja bolji nisam video do sada.

Mada... i dalje ostaje Scekino pitanje... koja je svrha svega ovoga.
Ali i Ikin odgovor... vreme ce pokazati.

FleetMon Support, Oct 08 14:05 (CEST)Dear Jdusko,
Thank you very much for contacting us.
We would be happy to welcome you as an AIS partner of FleetMon.com!
To forward your feed, just point your software to Remote IP 193.189.247.193 and Remote port 32272 (UDP).
Please let me know as soon as you start sending and inform me of your FleetMon username. I will check the reception at our end and arrange all settings for your unlimited AIS partner account.
I am looking forward to your feedback and wish you a pleasant day,
Svitlana

FleetMon Support
Your FleetMon Support Team
www.fleetmon.com

Van mreže Jadran

• NF clan
  • *
« Odgovor #56 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 15:29:11 »
I meni je Fleetmon najljepši.Ovi ostali nisu baš neki dizajneri.Eto da je još neka bolja lokacija(sa većom visinom) prijem bi bio još i bolji.Nadam se da će se u budućnosti javiti i netko tko stanuje na nekom brdu uz rijeku ili netko tko može instalirati antenu na vrhu nebodera uzhgfdJoš da je pronaći nekog iz Novog sada i Smedereva pa da se Dunav malo bolje pokrije AIS-om.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #57 poslato: 08. Oktobar. 2013. / 21:21:50 »
Poznajući naše ljude krenuće to.
Nije problem kod prijemnika. Moje antene su ok. Problem je što većina naših brodova ima male, amaterske antene koje su često loše povezane pa šalju slab signal. To su oni beli štapovi od metar. Nikako dobro za ozbiljnu upotrebu. Ali tako je...
To se vidi i po tome što signal sa stranih brodova dolazi bez problema i sa daljine od 30km.
A i brda su prepreke kao i visoke brežine. Nema šanse da signal prodje iz Malih voda. Ima takvih mesta više.

Ali dobro je i ovako. Važno je da se krenulo.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #58 poslato: 16. Oktobar. 2013. / 15:04:35 »
Danas, tacno u podne, dobili smo novi izgled sajta MarineTraffic. I novu, lepsu mapu.
Izgubili smo automatsko osveženje mape na 90 sec. Osvežavanje mora da se radi ručno ili čeka 5 munuta da to program obavi sam ako se registrujete kod njih. Registracija je besplatna.
Dobili smo i dosta reklama i sporije učitavanje.

A dobili smo i mogućnost da platimo 9 dolara za automatsko osveženje na 2 minuta i ekran bez reklama.

Izuzeti smo Nikola, Ika i ja jer smo dobili besplatan pro paket koji košta 79 dolara.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
« Odgovor #59 poslato: 16. Oktobar. 2013. / 15:13:05 »
Naravno, dobili smo i mogućnost da vidimo i nautičke mape umesto običnih. Za obične korisnike to bi koštalo 270 dolara.
Sve smo ovo predvideli i zato signal šaljemo na sve servere koji se bave ovim poslom.
Ima ih gomila kao i dosta programa koji se mogu skinuti i koristiti ako je nekom potrebno da prati brodove i njihovo kretanje.

Ko ne želi instalaciju programa a želi automatsko osveženje na 60 sec. tu je http://www.vesselfinder.com/rs#
Istina, ne vide se podaci koje se šalju samo na MarineTraffic ali pokrivenost je i ovako dosta dobra.
Stoji ono što je Zorter rekao - mapa i ikone su ružnije nego na MarineTraffic ali sve je besplatno i nema registracije.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika