Autor Tema: Koji frizider ?  (Pročitano 9927 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

• NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: RML
  • Dužina: 19,5 m
  • Osp: Skipper 100 bt
Koji frizider ?
« poslato: 29. Jun. 2013. / 11:48:23 »
Vecna dilema... koji frizider ugraditi ako vec treba zameniti stari?

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
    • za sada bez dobrog imena
  • Brod tip: shetland  760
  • Dužina: 7,6
Odg: Koji frizider ?
« Odgovor #1 poslato: 30. Septembar. 2013. / 21:56:28 »
meni je letos crkao brodski frizider marke norcold isti kao engel radio je na 12 i 110 volti ulozih i dodatnih 60 evra za trafo 110 na 220. Da ironija bude veca nije crkao vec je kompresor iygubio kompresiju.Radi se o liniskom  Shvinovom kompresoru koji i,a radni vek preko pedeset godina po prici prodavca iz nemackog Bergera*kuca koja se bavi prodajom opreme za kamp vozila.Isti taj prodavac mi je rekao da posaljem mail fabrici i napisem da mi je crkao motor iz 1997 godine ,slikam i da ce mi fabrika poslati novi kompresor najverovatnije besplatno jer  im je glavna reklama da njihovi ,kompresori rade dozivotno....Zamena kompresora i pratece elektronike je u srbiji 300 evra firma danfoos tako da sam ga.....
Zamenio sam ga kompresorskim friziderom iz metroa na 220 volti i full sine pretvaracom od 1000wati .Radi dobro imam plocu od 120 wati i krati mi rad nocu par sati jer pretvarac vec na 11.7 volti signalizira nizak napon ali sa prvim zrakom sunca startuje ponovo...tako da imam sve ladno kad mi treba..
Da ne zaboravim frizider na akciji bio 10000 dinara i 190 evra full sine pretvarac ispalo nesto manje od popravke  starog..

Van mreže arsa

• NF clan
  • *
  • Brod tip: salveta
« Odgovor #2 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 09:32:15 »
Meni oba elektroluksova frižidera, kada je brod usidren, rade na plin i ja sam zadovoljan.

Ukoliko je struja u blizini prebacim ih na 220 V, a u vožnji idu na 12 V.

Van mreže jovica66

• NF clan
  • *
    • speranza
  • Brod tip: camac sa kabinom
  • Dužina: 8,70m
  • Osp: UMČ
« Odgovor #3 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 14:09:14 »
Ja sam u dilemi dali da menjam frizider ali ovo stoje na pisao    kap.  Mesechar mozda i nemoram. Ja u mom camcu imam frizider, sanducar kompresorki motor na 220 v e sad kupio sam panel sol. 220w  2 akumulatora po 120ah i dabi to montirao treba da kupim pretvarac 12v na 220v, ali kad sam se raspitivao za cene pretvaraca i koji da kupim receno mi je da pretvarac od 1000w je malo i panelo koje imam nemoze da tera moj frizider i mala je aperaza akumulatora, na forumu citam nesto sasvim drugo pa me interesuje sta meni u stvari treba uz ovo sto imam da nebi morao da kupujem motor na 12v ili frizider. Svaki savet je dobro dosao.     ko moze iz iskustva da pomogne u napre hvala.

Van mreže broker975fx

• NF clan
  • *
    • David Veliki
  • Brod tip: mali rečni remorker
  • Dužina: 13
  • Marina: Gabbiano Yachting Club, Zemun
« Odgovor #4 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 17:40:08 »
Ja sam u dilemi dali da menjam frizider ali ovo stoje na pisao    kap.  Mesechar mozda i nemoram. Ja u mom camcu imam frizider, sanducar kompresorki motor na 220 v e sad kupio sam panel sol. 220w  2 akumulatora po 120ah i dabi to montirao treba da kupim pretvarac 12v na 220v, ali kad sam se raspitivao za cene pretvaraca i koji da kupim receno mi je da pretvarac od 1000w je malo i panelo koje imam nemoze da tera moj frizider i mala je aperaza akumulatora, na forumu citam nesto sasvim drugo pa me interesuje sta meni u stvari treba uz ovo sto imam da nebi morao da kupujem motor na 12v ili frizider. Svaki savet je dobro dosao.     ko moze iz iskustva da pomogne u napre hvala.

Ne razumem sta pises ali praksa kaze da sa sinusnim invertorom nece biti problema, kod mene je 600W i fridz radi sasvim lepo sto nije bio slucaj sa kvazi sinusom cak od 1.5kv

Van mreže zorter

• NF tim
  • *
    • Zorter
  • Brod tip: Kabinaš.....sad bez kabine 😂
  • Dužina: 8,5m
  • MMSI: 912790007
« Odgovor #5 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 19:15:51 »
Na tvoja pitanja broker ti je dao kompletan odgovor a ja cu dodati da to sto vec imas je sasvim dovoljno ali uz invertor cistog sinusa koji kosta za 1000/2000W 190E. Mozda bi prosao i sa manje akumulatora a taj panel je sasvim dovoljan, ali bez cistog sinusa na inverteru nema sanse. Znaci za cca 200E, resio si problem.

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
« Odgovor #6 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 22:04:45 »
Bez full sinus invertora ne moze da radi nijedan kavezasti teslin motor.Upravo njihov rad se zasniva na faznoj promeni magnetnog polja koje pravi naizmenicna struja . Sad promenu faze prave i kvazi sinusni invertori ali taj testerasti sinus koji oni prave izaziva takozvane vrtlozne struje u namotaju statora u friziderskom kompresoru i tada dolazi do povecanog grejanja motora i slabijeg magnetnog polja zaduzenog za okretanje .
Da zlo bude vece kompresor ima dva posebna namotaja .Prvi namotaj je startni i on se aktivira po ukljucenju i radi svega dve do tri sekunde i onda ga startni rele na kucistu motora prebacuje na radni namotaj i motor nastavlja sa radom ! Snaga startnog namotaja je za manje motore oko 600 wati a radnog samo  60 do 70 wati!
Ako kojim slucajem u trenutku starta motor ne dobije savrseno cist napon tj savrsenu sinusoidu i  nedovoljnu snagu zbog male snage pretvaraca on ostaje zaglavljen u tom startnom rezimu i tada mu reaguje termicko strujna zastita i izbacuje ga na nekoliko minuta dok se ne ohladi bimetal na zastiti a onda se proces ponavlja !
To je ono kad se kompresor muchi kako bi nas narod rekao!
E sad da bi dobro kucni friyider radio na brodu mora se videti da je kompresor frizidera maximalno do 100 wati snage jer njegov startni namotaj ne prelazi 1000wati i kad ga uparite sa full sinusnim invertorom dobijate nesmetan rad frizidera!
Sad sto vise baterija i solarnih panela to duzi period rada frizidera nocu!
preko dana dopunjavanje baterija postize i solarka od 100 wati ali jedan na jedan tj koliko frizider potrosi ona uspeva da dopuni i tako svaki dan !
Sam inverter trosi oko 0,7 do 0,8 A u praznom hodu a sa friziderom oko 5A na sat ali frizider ako ga ne arcite previse radi oko dvadeset minuta u sat vremena a kad se ne otvara i malo manje!
Napominjem da su ovo iskljucivo podaci koje sam proverio na mom plovilu i taj sistem imam!
Jedino jos da dodam da imam oko 120 ah akomulatora sto gel sto olovno i plocu solarku 120 wati

Van mreže jovica66

• NF clan
  • *
    • speranza
« Odgovor #7 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 22:13:33 »
E pa drugari hvala  izvinite ali ja nisam ni znao da ima sinusni i ne sinusni inverter, pravo davam kazem ja sam zato laik.  ako vam nije tesko na pisite kako da prepoznam koji je cist sinusni a koji nije hvala.

Van mreže sale.m 79

• NF clan
  • *
    • Gasa
  • Brod tip: Ratomir Apic
  • Dužina: 10,10
« Odgovor #8 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 22:44:08 »
Imas to na forumu.zorterova tema.Prati radnju.

Van mreže mesechar

• NF clan
  • *
« Odgovor #9 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 23:12:46 »
po ceni 1000wati qazi sinus kosta do 100evra a full sinus 1000wati oko 200 evra a obicno i pise

Van mreže jovica66

• NF clan
  • *
    • speranza
« Odgovor #10 poslato: 01. Oktobar. 2013. / 23:25:48 »
mislim da sam nasao stami treba u svakom lucaju hvala vam.

Miljan

• Gost
« Odgovor #11 poslato: 08. Februar. 2014. / 15:10:51 »
Ja imam da ponudim za 500 eura kompletan set od frigomarine i ta za zamrzivac do 100 litaraili pak za frizider. Kompresor koga vrti brodski motor,pratecu opremu za ugradnju i tzv hladnu memorisku plocu koja se zaledi i isijava hladnocu. Ovo je kako rekoh novo,nikada ugradjeno a u radnji kosta 1100 eura.

Korisni linkovi

Vodostaj

Novo na forumu

Plovila članova foruma

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

Tehnonautika